Μόνο οριακές αλλαγές μπορούν να γίνουν στις επώδυνες ρυθμίσεις για τις περικοπές των αποζημιώσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων

Μετά τα εργασιακά ακολουθεί το Ασφαλιστικό

Το νέο εφιαλτικό εργασιακό τοπίο της χώρας, όπως περιέχεται στο προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Εργασίας, περιγράφεται ως εξής: Μείωση κατά 50% της αποζημίωσης σε περιπτώσεις απόλυσης, εφόσον προηγηθεί σύντομη προειδοποίηση του εργαζομένου. Αύξηση στο 5% των επιτρεπόμενων απολύσεων. Χαμηλότερες από τα κατώτατα όρια αμοιβές για τις προσλήψεις νέων μέχρι 25 ετών. Κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής στη διαιτησία κατά τη σύναψη συλλογικής σύμβασης. Επίσης στο ασφαλιστικό …

Το νέο εφιαλτικό εργασιακό τοπίο της χώρας, όπως περιέχεται στο προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Εργασίας, περιγράφεται ως εξής: Μείωση κατά 50% της αποζημίωσης σε περιπτώσεις απόλυσης, εφόσον προηγηθεί σύντομη προειδοποίηση του εργαζομένου. Αύξηση στο 5% των επιτρεπόμενων απολύσεων. Χαμηλότερες από τα κατώτατα όρια αμοιβές για τις προσλήψεις νέων μέχρι 25 ετών. Κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής στη διαιτησία κατά τη σύναψη συλλογικής σύμβασης.

Επίσης στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η μείωση της αμοιβής των υπερωριών, ενώ στον νόμο κύρωσης του μνημονίου συμπεριελήφθη ρύθμιση με την οποία επέρχεται η έμμεση κατάργηση της σύμβασης της ΓΣΕΕ με την παροχή δυνατότητας επί τα χείρω ρυθμίσεων σε κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Οι επιλογές αυτές έφεραν τον υπουργό Εργασίας απέναντι στο σύνολο των κομμάτων, των συνδικαλιστών, ακόμη και των εργοδοτών, οι οποίοι πήραν αποστάσεις από τις ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος. Ακόμη και ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας κ. Σέρβας Ντερούζ (φωτογραφία) τόνισε ότι «δεν ζητήθηκε ποτέ η μείωση των αποζημιώσεων κατά 50%».

Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στις επώδυνες ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος και άφηνε να εννοηθεί ότι μόνο «οριακές αλλαγές» θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά τη διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και όχι ανατροπές της γενικής του φιλοσοφίας. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ενδέχεται να υπάρξει μια τροποποίηση στην κλιμάκωση του χρόνου προειδοποίησης για τις απολύσεις με μισή αποζημίωση- στο σχέδιο κυμαίνονται από έναν έως τέσσερις μήνες. Η νέα κλιμάκωση θα κυμαίνεται από έναν έως έξι μήνες. Ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το επιπλέον 15% του μισθού των προσλήψεων νέων έως 25 ετών, έτσι ώστε να λαμβάνουν τελικώς το 100% της κατώτατης αμοιβής. Σημειώνεται ότι στο προεδρικό διάταγμα αναφέρεται πως ο ΟΑΕΔ «δύναται» να καλύψει το συγκεκριμένο ποσοστό.

Κληρώνει για μητέρες και όρια ηλικίας
Με αυξήσεις ορίων ηλικίας, μειώσεις συντάξεων και ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, οριστικοποιούνται εντός της εβδομάδας οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που έχουν οριστικοποιηθεί, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης οδεύουν προς τα 60 και τα 65 έτη. Τα απαραίτητα έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη οδηγούνται προς τα 40. Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι κατευθύνονται προς το γενικό όριο συνταξιοδότησης των 65 ετών. Οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σταδιακά προσαρμόζουν το έτος εξόδου από το 55ο έτος στο 60ό έτος. Υπό διαπραγμάτευση είναι το όριο συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει να ισχύσει αύξηση του ορίου είτε από το 50ό στο 55ο έτος (νόμος Πετραλιά) είτε το πολύ στα 60. Η τρόικα αξιώνει βιαιότερη αύξηση ώστε το όριο να φθάσει στο 65ο έτος της ηλικίας. Οι αυξήσεις ορίων ηλικίας ξεκινούν το 2011 και θα ολοκληρωθούν έως το 2015, οπότε τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις πέτυχε δύο ρυθμίσεις-ανάσα για το τελικό ποσό των συντάξεων. Η πρώτη είναι η διατήρηση της αυτονομίας των επικουρικών συντάξεων και η δεύτερη αφορά τον συνυπολογισμό πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τη συμπλήρωση των απαραίτητων 40 ετών για πλήρη σύνταξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk