Η γερμανίδα καγκελάριος έστρεψε τους πάντες εναντίον της με τα μέτρα λιτότητας, πέφτει στις σφυγμομετρήσεις, ενώ η εμμονή της για σκληρή μεταχείριση των κρατών με μεγάλα ελλείμματα διχάζει τους Γερμανούς

Μέρκελ, όπως λέμε… Θάτσερ

ΕΠΕΙΤΑ και από τη σύνοδο κορυφής-αστραπή της Πέμπτης, ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα της… Μάργκαρετ Θάτσερ! Οχι, βεβαίως, γιατί μας άφησε χρόνους η «σιδηρά κυρία»αλλά διότι οι νεοφιλελεύθερες απόψεις της για την οικονομία και την κοινωνία επιστρέφουν από το παράθυρο στη ζωήόχι μόνο των αμαρτωλών Ελλήνων, αλλά και όλων ανεξαιρέτως των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), υπερχρεωμένων και μη!

ΕΠΕΙΤΑ και από τη σύνοδο κορυφής-αστραπή της Πέμπτης, ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα της… Μάργκαρετ Θάτσερ! Οχι, βεβαίως, γιατί μας άφησε χρόνους η «σιδηρά κυρία»αλλά διότι οι νεοφιλελεύθερες απόψεις της για την οικονομία και την κοινωνία επιστρέφουν
από το παράθυρο στη ζωήόχι μόνο των αμαρτωλών Ελλήνων, αλλά και όλων ανεξαιρέτως των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), υπερχρεωμένων και μη!

Επειτα από το σοκ της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, που ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο τα όρια της «αυτορρύθμισης» των αγορών και την αποδυνάμωση των εθνικών κυβερνήσεων έναντι των τραπεζών και των υπερεθνικών βιομηχανικών καρτέλ, θα περίμενε κανείς να παρατηρηθεί στροφή της Ευρώπης προς μια πιο «κεϊνσιανή» λογική, με αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών και ενίσχυση της απασχόλησης, ακόμη και εις βάρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Πρωτίστως δε περισσότερος κρατικός έλεγχος στις δραστηριότητες του όλο και πιο παρασιτικού, όλο και πιο σπεκουλαδόρικου, όλο και βαθύτερα αντιπαραγωγικού τραπεζικού κεφαλαίου, που με τα «τοξικά»- και εκ του αποτελέσματος… ταξικά- δομημένα προϊόντα του έσπειρε την ύφεση σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Θα περιμέναμε ακόμη η Ευρώπη να προστατεύσει με κάθε τρόπο το ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας- το σημαντικότερο επίτευγμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού μετά τον Β Δ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και η καλύτερη απάντηση στο σοβιετικό «σοσιαλιστικό» πείραμα- και την εξειδικευμένη, παραγωγική, απαραίτητη μεσαία τάξη της. Να ξεσφίξει λίγο τον δημοσιονομικό ζουρλομανδύα του Μάαστριχτ για να πάρουν ανάσα οι ασφυκτιώσες οικονομίες, μεγάλες και μικρές. Να τρίξει τα δόντια στους κοφτερούς τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ και του λονδρέζικου Σίτι και στη διαπλεκόμενη μαζί τους αγέλη των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, η οποία έχει κηρύξει ανοιχτό πόλεμο εις βάρος όχι μόνο του ευρώ αλλά και της ίδιας της ευρωπαϊκής ιδέας. Αντ΄ αυτού είδαμε στις Βρυξέλλες μια άλλη «σιδηρά κυρία», την Ανγκελα Μέρκελ, να επιβάλλει πλήρως τις απόψεις της για επιβολή άγριας, πανευρωπαϊκής λιτότητας και οικονομικής εποπτείας στους κατατρομαγμένους εταίρους της: το «ελληνικό κοστούμι», με τον σφικτό γερμανικό κορσέ, θα το φορέσουν όλοι – όχι μόνο οι «μικροί» του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αλλά ακόμη και η Γαλλία του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα περίμενε κανείς να διαδραματίσει σε αυτήν τη φάση έναν πιο εξισορροπητικό ρόλο έναντι των γερμανικών αξιώσεων. Οχι όμως: ο «Σαρκό» έπειτα από τη ρίψη κάποιων «μπαλοθιών» για τα μάτια του κόσμου, τα βρήκε σε όλα με την καγκελάριο- και οι δυο τους απλώς αξίωσαν τη «συμμόρφωση» των υπολοίπων προς τον προαποφασισμένο «κορσέ».

Ο πυρήνας της απόφασης της Πέμπτης γέρνει σαφώς την πλάστιγγα της ευρωπαϊκής ισχύος υπέρ του Βερολίνου. Πρόκειται για έναν αφύσικα «αυστηρό» κοινοτικό προϋπολογισμό, που προβλέπει αιματηρές οικονομίες στις δημόσιες δαπάνεςμε κοινωνικές συνέπειες: αυξημένη ανεργία, υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, αύξηση των εισοδηματικών και άλλων ανισοτήτων, ανασφάλεια, ξενοφοβία.

Η ίδια η καγκελάριος για να δώσει προφανώς το καλό παράδειγμα ανακοίνωσε βαρύτατο πρόγραμμα περιστολής των δημοσίων δαπανών κατά 80 δισ. ευρώ ως το 2014. Σοβαρές περικοπές ανακοίνωσαν, με το «πιστόλι» των αγορών στον κρόταφο, τόσο η Ισπανία του «σοσιαλιστή» Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο όσο και η Ιταλία και η Γαλλία.

Κορσές made in Germany για την Ευρώπη
Σχετικά με την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας «made in Germany», το τοπίο ξεκαθάρισε: οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε άνοιξη τους εθνικούς προϋπολογισμούς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εξετάζει αν ανταποκρίνονται στις εθνικές δημοσιονομικές προοπτικές αλλά και στη γενική δημοσιονομική στρατηγική της ευρωζώνης, με βάση τις διατάξεις του νέου και ακόμη πιο αυστηρού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το δημόσιο χρέος ανάγεται πλέον σε δεσμευτικό κριτήριο, η ελαστική αντιμετώπιση της υπέρβασης του ορίου του 60% του ΑΕΠ, που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για το χρέος, αποτελεί παρελθόν. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου θα απευθύνονται συστάσεις και θα κινείται η διαδικασία υπερβολικού χρέους, υπό την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Θα απευθύνονται συστάσεις ακόμη και προς κράτη-μέλη στα οποία το έλλειμμα δεν υπερβαίνει το όριο του 3% αλλά εμφανίζουν χρέος με ανοδική τάση. Αν δεν συμμορφωθούν, προβλέπεται επιβολή αυστηρών κυρώσεων από το Ταμείο Συνοχής, επιβολή προστίμων αλλά και αποπομπή της χώρας από την ευρωζώνη, πράγμα που προϋποθέτει αλλαγή της Συνθήκης.

Η στρατηγική συνίσταται στην αύξηση σε 75% του ποσοστού απασχόλησης, στη διάθεση για τον τομέα της έρευνας του 3% του κοινοτικού ΑΕΠ, στη μείωση των αερίων θερμοκηπίου κατά 20%, στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 20% και κυρίως στη μείωση των Ευρωπαίων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας κατά 20 εκατομμύρια άτομα! Και να πεις ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις από αυτές της Σχολής του Σικάγου…

Για να αναφερθούμε μόνο στις «δικές μας» προτάσεις, θυμίζουμε πως ο έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε στη σύνοδο την επιβολή φόρου Τόμπιν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και «πράσινου» φόρου στις ρυπογόνες επιχειρήσεις.

Είπαμε όμως: το πνεύμα της Θάτσερ και των μεντόρων της τής Σχολής του Σικάγου, Φρίντριχ φον Χάγεκ και Μίλτον Φρίντμαν, επικράτησε πλήρως…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk