Νύχτα γεμάτη μάγια
Θερινό ηλιοστάσιο τη Δευτέρα, η φωτεινότερη ημέρα του 2010, η μικρότερη νύχτα του χρόνου. Τιμούσαν το φως με τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη και τον κλήδονα, παλιότερα, τότε που τον χρόνο καθόριζε η κίνηση των μεγάλων μετεώρων και όχι οι παλμοί ελάχιστων σωματιδίων μέσα στα ηλεκτρονικά μας ρολόγια. Ηταν η νύχτα που άνοιγε στιγμιαία ο ουρανός και πραγματοποιούσε τις επιθυμίες όσων προλάβαιναν να τις διατυπώσουν- με ατυχείς επιπτώσεις καμιά φορά, σαν τον τσοπάνο που ήθελε να αποκτήσει «χίλια πρόβατα» αλλά πρόλαβε να πει μόνο το «χίλια» ο δυστυχής· δεν κατάλαβε ο ουρανός, ήταν και δημοτικιστής και έλεγε «χείλια» τα «χείλη», του έδωσε τεράστια δύσμορφα χείλια που έφθαναν ως το χώμα.

* Ηταν η νύχτα που άνθρωποι και ξωτικά, οι Ομπερον, Πουκ, Λύσανδρος, Τιτάνια, Ερμία, Δημήτριος και Ελένη, μπλέκουν σε πολύπλοκες περιπέτειες με μάγια και μεταμορφώσεις στα δάση της Αθήνας και ξυπνούν όλοι ευτυχισμένοι το πρωί, με όλα τα προβλήματά τους λυμένα. Εμαθε την ιστορία τους αιώνες μετά ο Σαίξπηρ, την κατέγραψε στο Ονειρο Θερινής Νύχτας, τη βλέπουμε στο θέατρο, γελάμε, γοητευόμαστε, ξενοιάζουμε- και μας χρειάζεται πολύ η ξενοιασιά της τέχνης τούτη τη δύσκολη εποχή.

Στην εποχή μας όμως είναι αλλιώς τα πράγματα, ούτε κλήδονας ούτε φωτιές ούτε μάγια- αν και μπορεί κάπου στην επαρχία κάτι να έχει επιβιώσει, μπορεί ακόμη να καίνε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη.

* Θα μπορούσαμε όμως να εκμεταλλευθούμε τη μαγική νύχτα- ας πούμε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, αντί να προσπαθεί να μαζέψει δημαγωγικές πενταροδεκάρες με το Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας, θα μπορούσε να οργανώσει τη Δευτέρα ολονυχτία στον Αγνωστο Στρατιώτη, να περιμένουμε εκεί να ανοίξουν οι ουρανοί και να φωνάξουμε εκείνη τη στιγμή «τριακόσια δισεκατομμύρια»- περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει αυτό το σχέδιο, αν μάλιστα τεθεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, όπως το Ταμείο, οι πιθανότητες πολλαπλασιάζονται.

Μαραθώνας, Δερβενάκια, ΔΝΤ
Αντ΄ αυτού, τη Δευτέρα, ανήμερα το θερινό ηλιοστάσιο, ο Φίλιππος Πετσάλνικος θα εγκαινιάσει έκθεση με θέμα « Η Μάχη του Μαραθώνα:Ιστορία και Θρύλος » που οργανώνει το «Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία», με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη μάχη Περσών και Ελλήνων. Διότι η μάχη « λειτούργησε και ως πρότυπο στον αγώνα της ανεξαρτησίας από τους Τούρκους », μας πληροφορεί το επίσημο δελτίο Τύπου της Βουλής.

Τούτες τις ημέρες, λοιπόν, που έχουμε βγει διακονιά ανά την υφήλιο υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, η Βουλή σπαταλά χρήματα για να εορτάσει την Πολεμική Αρετή των Ελλήνων· και επί χούντας το ίδιο συνέβαινε, και παλιότερα και παλιότερα. Για τούτο και από το ΛΑΟΣ ως το ΚΚΕ κανένα κόμμα δεν θα λείψει από την τελετή, είμαι σίγουρος· ούτε και τα μέντια θα αναρωτηθούν αν τέτοιες ημέρες μας παίρνει να πετάμε λεφτά για να καλλιεργούμε τις αγωνιστικές μας παραδόσεις- αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. * Και όσα περιλαμβάνει το Μνημόνιο, αδιαπραγμάτευτα και αυτά- διαπραγματεύσιμα ως αναλώσιμα είναι η καθημερινότητά μας, η δουλειά μας, η σύνταξή μας, ο μισθός μας, οι σπουδές των παιδιών μας. Οι περισσότεροι κατανοούμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, πως πρέπει τα χρέη να εξοφληθούν και πρέπει να δώκουμε κάτι παραπάνω. Αλλά πώς είμαστε βέβαιοι ότι πιάνουν τόπο αυτά που δίνουμε;

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση θα πληρώσει με ομόλογα, αυξάνοντας τον δανεισμό δηλαδή, τα χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες- και τι μας εγγυάται ότι αυτή τη στιγμή που εξοφλούνται τα παλαιά δεν συσσωρεύονται ταυτόχρονα νέα χρέη, δεν συνεχίζεται η απίθανη κατάχρηση δημοσίου χρήματος στα νοσοκομεία; Εγινε κάποια αλλαγή; Αιώνες τώρα, από την εποχή της Μάχης του Μαραθώνα, ακούω για την εισαγωγή νέου λογιστικού συστήματος στα νοσοκομεία για να ελέγχονται τα στοιχειώδη, τουλάχιστον ότι ο προμηθευτής παρέδωσε αυτά για τα οποία πληρώνεται και όχι το ένα τρίτο· καμιά νύξη για το θέμα δεν άκουσα.

Για παράδειγμα, απολύονται όλοι οι υπάλληλοι του μετρό που προσλήφθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι γιατί υπήρξαν βιογραφικά που πήγαν από το φαξ του ΥΠΕΧΩΔΕ, άλλα που πήγαν μετά την «κρίση»- μάλιστα κάποια κυρία που προσλήφθηκε ως οδηγός μετρό είχε 13χρονη προϋπηρεσία ως dealer σε καζίνο, διαβάζω. Αλλά γιατί όλοι; Είναι όλων η πρόσληψη σκανδαλώδης ή κάποιος υπουργός θέλει να αδειάσουν θέσεις για να αντικαταστήσει τους εκλεκτούς του προκατόχου του με δικούς του;

Ανεξέλεγκτη εξουσία
* Θέλω να πω ότι η κυβέρνηση ως τώρα περιορίζεται να μαζεύει χρήματα, άλλες αλλαγές δεν βλέπουμε να γίνονται- και η μεγάλη αλλαγή που εκκρεμεί είναι η εκχώρηση προσωπικής πολιτικής εξουσίας σε διαφανείς θεσμικές διαδικασίες, στην κοινωνία των πολιτών, στις επιχειρήσεις, στις αγορές· ναι, σε αυτές τις θεοκατάρατες αγορές που δουλειά τους είναι να εξασφαλίζουν ότι η κυκλοφορία του υλικού πλούτου στις κοινωνίες μας γίνεται χωρίς άσκηση πολιτικής βίας. Δεν είχαν μόνο Μαραθώνες οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, είχαν και αγορές με « δύσκολα και ανεκτίμητα εύγε ».

Το πρόβλημά μας δεν είναι ότι η τρόικα μας στερεί «εθνική κυριαρχία», όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός- το πρόβλημα είναι ότι για να λειτουργήσει το κράτος στοιχειωδώς ορθολογικά και προς το δημόσιο συμφέρον πρέπει το πολιτικό σύστημα να πάψει να είναι ανεξέλεγκτο και οι πολιτικοί ατιμώρητοι, πρέπει να μας δώσουν εγγυήσεις οι πολιτικοί ότι δεν θα διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα και τα δημόσια πράγματα σαν να είναι προσωπικά ή κομματικά. Αυτό σημαίνει να παραιτηθούν από μέρος των προνομίων τους και των εξουσιών τους. Θα το κάνουν; Αν όχι, γιατί οικειοθελώς να αποδεχθούμε τις θυσίες που μας ζητούν όταν είναι πιθανό ότι αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνονται όλα τα φαινόμενα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία;

Ξινισμένος Τρίτσης
* Οι νόμοι και τα διατάγματα που αφορούν τις εισπράξεις βγήκαν στο άψεσβήσε. Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και περί Πόθεν Εσχες καρκινοβατεί- πρώτα θα έρθει μάλλον ο εκλογικός νόμος και μετά αυτοί, αν έρθουν. Μήπως πρέπει να ζητήσουμε από την τρόικα να τους επιβάλει; Η χρηματοδότηση των κομμάτων, κάπου 80 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, γιατί δεν μειώνεται; Με τις στρατιές των δημοσίων υπαλλήλων που αποσπώνται για να υπηρετήσουν κόμματα και βουλευτές τι θα γίνει; Κάτι ακούσαμε το φθινόπωρο, το πήρε το ποτάμι μετά.

* Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται και η Τίνα Μπιρμπίλη να αναγγείλει την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και επέκταση του τραμ προς την Πατησίων. Στην τερατώδη μεγαλούπολη των 5 σχεδόν εκατομμυρίων, αποτελεί το τραμ λύση; Και είναι εύκολο να δυσχεραίνεις την κυκλοφορία τον ιδιωτικών αυτοκινήτων, ακόμη και να την απαγορεύσεις εντελώς μπορείς, εξουσία είσαι, ό,τι γουστάρεις αποφασίζεις.

Αλλά για να κάνεις τις δημόσιες συγκοινωνίες λειτουργικές χρειάζονται πολύ περισσότερα από απαγορευτικές αποφάσεις: προγραμματισμός, επενδύσεις, οργάνωση- και κυρίως ενδιαφέρον για τον πολίτη. Περισσεύει στους πολιτικούς λίγο ενδιαφέρον για τον πολίτη; Τα προ τριακονταετίας ξινά σταφύλιαμακέτες του Τρίτση, που καθυστέρησε καταστροφικά μετρό και αεροδρόμιο, δεν πείθουν.

* Δεν θα χαρούμε το θερινό ηλιοστάσιο γιατί όλα τα μαγικά που το συνοδεύουν τα έχουμε ξεχάσει. Να θυμάται όμως η κυβέρνηση πως ο ήλιος κύκλους κάνει: το εύκολο θέρος θα τελειώσει, κατά τον Σεπτέμβριο με τη φθινοπωρινή ισημερία τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για μας και ακόμα δυσκολότερα για αυτήν, αν συνεχίσει έτσι όπως πάει.

Diodorus@tovima.gr

Οταν οι αντιπολιτευόμενες τον ΓΑΠ εφημερίδες κυκλοφορούν με τίτλους του τύπου«Στο μικροσκόπιο της τρόικας τα έσοδα του κράτους»ελπίζω να μην υπονοούν κάτι για το μέγεθός τους και τη συνεπαγόμενη αδυναμία εξέτασης «διά γυμνού οφθαλμού».

ο εκ Ξάνθης 8

***
Δύσκολες στιγμές, άγριες καταστάσεις, άνθρωποι επικίνδυνοι, ψεύτες και ανίκανοι διαφεντεύουν τις τύχες μας. Πολλά από αυτά που θα ήθελα να γράψω, Διόδωρε, δεν θα τα δω εύκολα στη σελίδα σου, οπότε ήρθε η ώρα να παραιτηθώ, αφού πρώτα σε ευχαριστήσω για την εξάχρονη φιλοξενία. Ισως ξαναγράψω όταν ζήσω την ιστορική στιγμή να ακούσω την κυβέρνηση να λέει μια αλήθεια.

Στάθης Ζαφειρόπουλος

***
Μια και όσες φορές έπεσε αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας όλοι αναλύονται σε ύμνους για το πόσο έμπειρος ήταν ο πιλότος μήπως πρέπει να αναθέσουμε το πιλοτάρισμα των πολεμικών αεροπλάνων σε άπειρους;

Νικόλαος εκ Βόλου

Τελικά αυτό το «μνημόνιο» τι είναι; Κάτι σαν το καπέλο του μάγου, που, όμως, αντί για λαγούς βγάζει τέρατα; Και όταν το υπογράφαμε, μόνο πού βάζουμε την υπογραφή ρωτήσαμε;

Αισιόδοξος, @otenet.gr

***
Μόλις υποτονθορύσουν μια «καλή» κουβέντα οι επιτηρητές των επικυρίαρχων «Δυνάμεων», αμέσως κρώζουν τα νεκροπούλια των διαφόρων οίκων (ανοχής), μήπως και αναστηθεί η λεία τους. Εκτός αν η «καλή» κουβέντα είναι «παρηγοριά στον άρρωστο» για όσα μέλλουν να ενσκήψουν. Ου με πείσεις καν με πείσης.

Κ.Ν.Γ. @yahoo.com

***
Μενέλαος Λουντέμης:Ενα παιδί μετράει τ΄ άστρα- Λογοτεχνία. Ακης Τσοχατζόπουλος:Ενας πολιτικός μετράει εκατομμύρια – Συνήθεια.

Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης @hotmail. com

***
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε (όπως και άλλοι) ότι«δεν πρέπει να πιστεύουμε τις Κασσάνδρες που προφητεύουν τη χρεοκοπία της χώρας». Η Κασσάνδρα, κόρη του Πριάμου, είχε δώρο από τον Απόλλωνα το χάρισμα της μαντικής και προέβλεπε σωστά τι θα συμβεί στο μέλλον- αλλά επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις ερωτικές επιθυμίες του ο θεός την καταδίκασε να μη γίνονται πιστευτές οι προφητείες της. Αν οι Τρώες είχαν πιστέψει την Κασσάνδρα- που είχε μαντέψει ακριβώς τι θα γίνει με τον Πάρη, την Ελένη, τον Δούρειο Ιππο, κτλ.-, θα είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα και η Τροία δεν θα είχε καταστραφεί. Μήπως ο υπουργός πρέπει να ακούει προσεκτικότερα τις Κασσάνδρες;

Μanya @otenet.gr

***
Ο κ. Αλαβάνος θα μπορούσε να αρχίσει τον αγώνα κατά του «καπιταλισμού που έχουμε μέσα μας»από τον εαυτόν του: ας μοιράσει τα ακίνητα που διαθέτει, από Βρυξέλλες ως Αθήνα μεριά, στους άστεγους μετανάστες. Οταν είσαι πλούσιος, τα λόγια είναι εύκολα- παράδειγμα και ο Λένον, που έχοντας μυθώδη περιουσία τραγουδούσε «imagine no possessions». Η πράξη είναι εκείνη που μετράει.

Γ. Κ. @otenet.gr

***
Τι έγινε τελικά με τα χρωστούμενα στην Εφορία 5,5 εκατ. ευρώ του κ. Τόλη Βοσκόπουλου; Δεν έχω ακούσει τίποτα. Εξοφλήθηκαν με την παραίτηση της συζύγου;

Δώρα Λίτινα@yahoo. com

***
Τη διάσπαση ακολουθεί συνήθως και η συγγραφή βιβλίων με τις αναμνήσεις των πρωταγωνιστών. Προτείνω δύο τίτλους: «Ξύριζα τον ΣΥΡΙΖΑ»ή«Ψείριζα τον ΣΥΡΙΖΑ».

Δημήτριος Τσεχίας