ΑΙΧΜΕΣ

Μπορούσαμε και χωρίς το ΔΝΤ

Αυτές τις ημέρες ζήσαμε τον παραλογισμό των αγορών και την πλήρη σύγχυση των μελετητών γύρω από την ελληνική οικονομία. Την Τρίτη ο Μoody΄s, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, υποβίβασε τη χώρα στο επίπεδο της Βενεζουέλας και της Αργεντινής. Την επομένη οι Βρυξέλλες δημοσιοποίησαν δύο εκθέσεις που λίγο ως πολύ περιέγραφαν την Ελλάδα όπως τα κτίρια έπειτα από έναν καταστροφικό σεισμό. Και μία μέρα μετά η τρόικα, δηλαδή οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής …

Αυτές τις ημέρες ζήσαμε τον παραλογισμό των αγορών και την πλήρη σύγχυση των μελετητών γύρω από την ελληνική οικονομία. Την Τρίτη ο Μoody΄s, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, υποβίβασε τη χώρα στο επίπεδο της Βενεζουέλας και της Αργεντινής.

Την επομένη οι Βρυξέλλες δημοσιοποίησαν δύο εκθέσεις που λίγο ως πολύ περιέγραφαν την Ελλάδα όπως τα κτίρια έπειτα από έναν καταστροφικό σεισμό.

Και μία μέρα μετά η τρόικα, δηλαδή οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσαν απερίφραστα στη συνέντευξη προς ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι «η Ελλάδα πάει καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα».

Το συμπέρασμά τους απεικονίζεται σε δύο δείκτες: στην καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών που κρατά ζωντανή την οικονομία και στην ταχεία αποκλιμάκωση των ελλειμμάτων του Δημοσίου λόγω περιορισμού των δαπανών. Ακριβώς αυτά τα σημεία είχαν επισημάνει εδώ και αρκετές εβδομάδες οι ψύχραιμες φωνές των ελλήνων οικονομολόγων του ΙΟΒΕ και της Αlpha Βank που τώρα δικαιώνονται καθώς ακόμη και ο σκληρός Δανός, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν ομολόγησε: «Πράγματι πάτε καλύτερα,αλλά είναι νωρίς να αλλάξουμε τους αριθμούς»…

Η εξέλιξη χαροποίησε όλους όσοι αντιλαμβάνονται ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της καταστροφής και της έκπληξης που μπορεί να μας οδηγήσει πολύ πιο γρήγορα από τις προβλέψεις στην έξοδο από την κρίση.

Οι ίδιοι όμως αντιλαμβάνονται ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι έρμαιο των διεθνών αναλυτών αμφίβολης επιστημονικότητας και- γιατί όχι;- ηθικής και των εκτιμήσεών τους και της αδυναμίας χειρισμού τους από την κυβέρνηση.

Και σε αυτό ευθύνονται οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας και οι υπουργοί που την εποχή της τρέλας του Χρηματιστηρίου, όταν τα «παπαγαλάκια» των ξένων εξέφραζαν θετικές κρίσεις, πανηγύριζαν και τώρα, που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, τους επιρρίπτουν τις ευθύνες για την κατάντια μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη, μέσω των συμβούλων επικοινωνίας της, να παρακολουθήσει από κοντά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας που έγιναν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να πληροφορηθεί, τι… Τα συμπεφωνημένα…

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι, αν οι υπεύθυνοι της σημερινής κρίσης άκουγαν τους έλληνες αναλυτές εδώ και χρόνια ή έστω αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, ίσως δεν θα βρισκόμασταν στη σημερινή θέση.

Εναν μήνα μετά την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας και την υπογραφή του μνημονίου εδραιώνεται η πεποίθηση ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και χωρίς το ΔΝΤ…

ztsolis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk