Μονόδρομος η «τρόικα»

Είναι γεγονός πολύ δυσάρεστο. Η χώρα κυβερνάται από την «τρόικα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γυρίσαμε σχεδόν έναν αιώνα πίσω, όταν μετά την πρώτη χρεοκοπία, επί Τρικούπη, μας επεβλήθη ο περίφημος Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος. Για δεκαετίες υπαγόρευε τη δημοσιονομική πολιτική και εισέπραττε φόρους και δασμούς για να εξοφλούνται τα δάνεια των ξένων δανειστών. «Η ιστορία της δημόσιας οικονομίας του νεότερου ελληνικού κράτους είναι εν πολλοίς η ιστορία του δημόσιου χρέους» έγραφε πριν από 80 χρόνια ο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεάδης.

Είναι γεγονός πολύ δυσάρεστο. Η χώρα κυβερνάται από την «τρόικα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γυρίσαμε σχεδόν έναν αιώνα πίσω, όταν μετά την πρώτη χρεοκοπία, επί Τρικούπη, μας επεβλήθη ο περίφημος Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος. Για δεκαετίες υπαγόρευε τη δημοσιονομική πολιτική και εισέπραττε φόρους και δασμούς για να εξοφλούνται τα δάνεια των ξένων δανειστών.

«Η ιστορία της δημόσιας οικονομίας του νεότερου ελληνικού κράτους είναι εν πολλοίς η ιστορία του δημόσιου χρέους» έγραφε πριν από 80 χρόνια ο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεάδης. Μια ιστορία που άρχισε από το 1824. Οι άγγλοι τραπεζίτες προθυμοποιήθηκαν να δανείσουν την επαναστατημένη Ελλάδα με ληστρικούς όρους και με πολιτικό αντάλλαγμα την αποδοχή της «πολιτικής προστασίας» του νεοσύστατου κράτους από την Αγγλία!

Η πρώτη πτώχευση σημειώθηκε το 1827, η δεύτερη το 1843, η τρίτη, το 1893, θα «στιγματίσει» τη δημιουργική διακυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη και η τέταρτη, το 1932 εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 1929, θα «στιγματίσει» την τελευταία τετραετία του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο Τρικούπης επεχείρησε να ανακόψει τη χρεοκοπία με επιβολή νέων φόρων και διακανονισμό με τους δανειστές και την αναζήτηση νέου δανείου. Εξασφάλισε το δάνειο από την Αγγλία, αλλά η τότε αντιπολίτευση με την καθοδήγηση και των Ανακτόρων δεν το ενέκρινε! Προχώρησε και στη διοργάνωση μεγάλης διαδήλωσης στο Πεδίον του Αρεως με σύνθημα «Κάτω οι φόροι». Εμφανίστηκε στη διαδήλωση έφιππος με τη μεγάλη στολή του ο διάδοχος Κωνσταντίνος- ο πρωταγωνιστής του Εθνικού Διχασμού!

Στις 10 Ιανουαρίου 1895 ο Τρικούπης θα ανεβεί στα Ανάκτορα για να ζητήσει εξηγήσεις για τη συμμετοχή του διαδόχου σε αντικυβερνητική διαδήλωση. Ο βασιλιάς θα καλύψει προκλητικά τον διάδοχο και θα αφήσει ακάλυπτο τον πρωθυπουργό! Μετά τρεις μήνες θα γίνουν εκλογές και την έδρα του Τρικούπη στο Μεσολόγγι θα καταλάβει ο άγνωστος Γουλιμής!

Και η συνέχεια; Τον Τρικούπη θα διαδεχθεί ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ο οποίος, ως πρωθυπουργός το 1891, είχε προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με κατηγορουμένους τον Τρικούπη και τέσσερις υπουργούς «ως σπαταλήσαντες τον δημόσιον θησαυρόν»! Η συζήτηση θα αναβληθεί και το θέμα θα ξεχασθεί… Ο Δηλιγιάννης θα διαδεχθεί τον Τρικούπη μετά τις εκλογές του 1895, θα οδηγήσει τη χώρα στον ατιμωτικό πόλεμο με την Τουρκία το 1897 και θα ανοίξει τις πόρτες για την εγκατάσταση του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου!

Τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας είναι τραγικά. Μεγάλο το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ξεπερνά το παραγόμενο Εθνικό Εισόδημα. Οι κερδοσκόποι είχαν πέσει πάνω στη χώρα για να την κατασπαράξουν. Η λύση του μηχανισμού της «τρόικας» ήταν μονόδρομος. Βέβαιον είναι ότι δεν είναι ευτυχής ο Γ. Παπανδρέου για την επιλογή αυτή. Υπήρχε όμως άλλη λύση; Δεν προτάθηκε. Μόνο κριτική!

Πολλά και απίθανα σενάρια από πολιτικούς και αρθρογράφους. Αναμασιέται ακόμη και η ιδέα εξόδου από την ΟΝΕ και επανόδου στη δραχμή. Υπάρχουν όμως και σοβαροί πολιτικοί στην Αριστερά. Μεταφέρω την άποψη του Γιάννη Δραγασάκη: «Αν βγούμε από το ευρώ, θα έχουμε στην πράξη δύο νομίσματα. Τη δραχμή πολλαπλά υποτιμημένη, ως μέσον πληρωμής και συναλλαγής, και το ευρώ ως αποθήκη πλούτου των πλουσίων. Υπό τις σημερινές διεθνείς συνθήκες δεν υπάρχει “αριστερή”, δηλαδή φιλολαϊκή έξοδος από το ευρώ». Και υπογραμμίζει, σωστά: «Δεν πρέπει να παραδοθούμε στις κυρίαρχες πολιτικές. Είμαστε μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος. Υπάρχουν επομένως δυνατότητες για συνεργασίες και συμμαχίες και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί τον δρόμο του Δηλιγιάννη… Οραματίζεται την αποτυχία του Παπανδρέου για να επανέλθει στην εξουσία. Τι θα κάνει τότε; Θα διώξει την «τρόικα»; Το κόμμα uber alles;

gromaios@otenet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk