η ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Χωρίς βιομηχανική πολιτική το κράτος»

«Η ελληνική βιομηχανία συγκροτήθηκε και συνεχώς ενισχύεται κυρίως με δανειακά (ως επί το πλείστον βραχυπρόθεσμα) κεφάλαια, από το ύψος των οποίων εξαρτάται η καλή λειτουργία της, ακόμη και η επιβίωσή της. …Ετσι, δεν μπορεί μέσα στα όρια που πρέπει και με τον τρόπο δραστηριοποίησης που επιβάλλεται, αλλά και με τους όρους δανεισμού (ιδία ύψος τόκων σε σχέση με ύψος και μορφή ξένων κεφαλαίων) να αξιοποιήσει τη δύναμή της και να επιβιώσει ομαλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι …

«Η ελληνική βιομηχανία συγκροτήθηκε και συνεχώς ενισχύεται κυρίως με δανειακά (ως επί το πλείστον βραχυπρόθεσμα) κεφάλαια, από το ύψος των οποίων εξαρτάται η καλή λειτουργία της, ακόμη και η επιβίωσή της.

…Ετσι, δεν μπορεί μέσα στα όρια που πρέπει και με τον τρόπο δραστηριοποίησης που επιβάλλεται, αλλά και με τους όρους δανεισμού (ιδία ύψος τόκων σε σχέση με ύψος και μορφή ξένων κεφαλαίων) να αξιοποιήσει τη δύναμή της και να επιβιώσει ομαλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοινό γνώρισμα σε όλες τις περιπτώσεις, κυρίως από το 1928 έως σήμερα, είναι ο τραπεζικός υπερδανεισμός και η προσπάθεια των μονάδων να καλύψουν με αυτόν συσσωρευμένες ζημιές, που προέρχονται όμως από την αδυναμία τους να ανταποκριθούν (κυρίως με κεφαλαιακή, οργανωτική και μηχανολογική αναδιάρθρωση) στις εξελίξεις της αγοράς.

Τα συμπεράσματά μου συνοψίζονται ως εξής:

1. Το κράτος ποτέ δεν είχε μια ολοκληρωμένη και σταθερή βιομηχανική πολιτική. Βοηθούσε τη βιομηχανία κατά περίπτωση και ο βιομηχανικός προγραμματισμός που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά με την υλοποίηση του Σχεδίου Μάρσαλ είχε και έχει, κατά την ελληνική πρακτική, ιδιαίτερη κατά περίπτωση σημασία με στόχους κινούμενους και τελικά εμπλεκόμενους με την επίλυση του νομισματικού προβλήματος της χώρας.

2. Η Εθνική Τράπεζα ποτέ δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από τον κρατικό, πολιτικό πατερναλισμό. Οι πολιτικοί θεωρούσαν την Εθνική οιονεί κρατική μονάδα ενταγμένη στον κρατικό σχηματισμό, υποχρεωμένη να καλύπτει τις προσωπικές τους ανάγκες. Οι ανάγκες αυτές συνδέονταν με τους εκλογικούς υποστηρικτές τους και τα οικονομικοκοινωνικά συνήθως περιφερειακά προβλήματά τους.

3. Η βιομηχανία ενεπλάκη σε περιπέτεια από τη στιγμή που βρέθηκε σε αδυναμία να ανταποκριθεί κυρίως με κεφαλαιακή, οργανωτική και μηχανολογική αναδιάρθρωση στις εξελίξεις της αγοράς, με συνέπεια η προσπάθειά της να απεικονίζεται στο τελικό αρνητικό αποτέλεσμα της μονάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk