Προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων

ΓΙΑ ΤΟΝ προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων λαμβάνεται υπ΄ όψιν η φορολογητέα αξία που έχουν αυτά κατά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Για τα νομικά πρόσωπα ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων εφόσον τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές όπου το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού έχει εφαρμογή. Αν τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές που το σύστημα αυτό δεν ισχύει, η αξία των ακινήτων προσδιορίζεται με τη μεθοδολογία των συγκριτικών στοιχείων. Ως φορολογητέα …

Προσδιορισμός  της αξίας  των ακινήτων | tovima.gr

ΓΙΑ ΤΟΝ προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων λαμβάνεται υπ΄ όψιν η φορολογητέα αξία που έχουν αυτά κατά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Για τα νομικά πρόσωπα ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων εφόσον τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές όπου το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού έχει εφαρμογή. Αν τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές που το σύστημα αυτό δεν ισχύει, η αξία των ακινήτων προσδιορίζεται με τη μεθοδολογία των συγκριτικών στοιχείων. Ως φορολογητέα αξία των ακινήτων και των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα λαμβάνεται το γινόμενο που προκύπτει από τις τιμές εκκίνησης ή αφετηρίας επί τον συντελεστή αυξομείωσης του αντικειμενικού συστήματος.

Για τις περιοχές δήμων ή κοινοτήτων όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, η αξία των οικοπέδων καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών με βάση την κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ή της κοινότητας με βάση τη διαδικασία των συγκριτικών στοιχείων.

Σε περίπτωση που σε ακίνητο άλλο πρόσωπο είναι ο ψιλός κύριος και άλλο πρόσωπο ο επικαρπωτής, υποκείμενα σε φόρο ακίνητης περιουσίας είναι και τα δύο πρόσωπα. Αν ο επικαρπωτής είναι φυσικό πρόσωπο ως αξία της επικαρπίας λαμβάνεται ποσοστό της αξίας της πλήρους κυριότητας ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή, όπως αυτά τα ποσοστά ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 15 του Ν. 2961/2000. Η αξία της ψιλής κυριότητας βρίσκεται αν από την αξία της πλήρους κυριότητας αφαιρεθεί η αξία της επικαρπίας.

Παράδειγμα: Εστω ο «Α», ηλικίας 65 ετών, είναι επικαρπωτής σε ακίνητο αντικειμενικής αξίας 1.000.000 ευρώ. Στο ίδιο ακίνητο ψιλός κύριος είναι πρόσωπο ηλικίας 20 ετών. Η αξία της επικαρπίας θα είναι ίση με τα 3/10 της αξίας της πλήρους κυριότητας, δηλαδή θα είναι 300.000 ευρώ, και η αξία της ψιλής κυριότητας η διαφορά 1.000.000-300.000= 700.000 ευρώ.

Με βάση τα πιο πάνω ο επικαρπωτής που έχει το δικαίωμα χρήσης και κάρπωσης του ακινήτου θα απαλλαγεί από τον φόρο γιατί η αξία της επικαρπίας είναι κάτω από το αφορολόγητο ποσό των 400.000

ευρώ και ο εικοσάχρονος ψιλός κύριος, που δεν έχει καμία εξουσία στο ακίνητο και πολύ πιθανόν να μην έχει εισόδημα, θα υπαχθεί σε φόρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk