η ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Οι επίγονοι του Μάο πάνε Αφρική

ΠΡΩΤΗ φορά μια παγκοσμιοποιημένη αθλητική συνάντηση- η πιο σημαντική και «απαιτητική»μάλιστασε εγκαταστάσεις και υποδομές μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνεςδιοργανώνεται σε αφρικανικό έδαφος. Η αφρικανική ήπειρος έχει δώσει στον αθλητισμό πολλούς πρωταθλητές στο παρελθόν. Ωστόσο ποτέ δεν είχε κριθεί άξια για να φιλοξενήσει μια μεγάλη διοργάνωση. Είναι άραγε τώρα η ένδειξη μιας νέας αφετηρίας για αυτήν που ορισμένοι χαρακτηρίζουν την ξεχασμένη ήπειρο της παγκοσμιοποίησης; Για πολύ καιρόθεωρούνταν ότι η αφρικανική ήπειρος δεν είναι σε θέση να υποδεχτεί μια τέτοια διοργάνωση. Οτι δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές. Ασφαλώςη Νότια Αφρική αποτελεί μια ξεχωριστή χώρα. Από μόνη της αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του πλούτου ολόκληρης της ηπείρου. Τα οικονομικά κριτήρια είναι απαραίτητα, αλλά όχι ικανά για να κερδίσει μια χώρα το Μουντιάλ. Η επιλογή εν προκειμένω αποτέλεσε μια κυρίως πολιτική απόφαση. Ασφαλώς ο ίδιος ο Νέλσον Μαντέλα και η πολιτική που αντιπροσώπευεσυνέβαλαν τα μάλα για να επιλεγεί η Νότια Αφρική ως διοργανώτρια χώρα του εφετινού Μουντιάλ. Η διάλυση του απαρτχάιντ με ειρηνικό τρόπο, η πολιτική επανασυμφιλίωσης που διεξήγαγε ο Μαντέλα ήταν αυτό που ανταμείφθηκε από τη FΙFΑ. Ο Μαντέλα παραμένει άλλωστε ο πιο δημοφιλής πολιτικός στον κόσμο.

ΠΡΩΤΗ φορά μια παγκοσμιοποιημένη αθλητική συνάντηση- η πιο σημαντική και «απαιτητική»μάλιστασε εγκαταστάσεις και υποδομές μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνεςδιοργανώνεται σε αφρικανικό έδαφος. Η αφρικανική ήπειρος έχει δώσει στον αθλητισμό πολλούς πρωταθλητές στο παρελθόν. Ωστόσο ποτέ δεν είχε κριθεί άξια για να φιλοξενήσει μια μεγάλη διοργάνωση. Είναι άραγε τώρα η ένδειξη μιας νέας αφετηρίας για αυτήν που ορισμένοι χαρακτηρίζουν
την ξεχασμένη ήπειρο της παγκοσμιοποίησης; Για πολύ καιρόθεωρούνταν ότι η αφρικανική ήπειρος δεν είναι σε θέση να υποδεχτεί μια τέτοια διοργάνωση. Οτι δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές. Ασφαλώςη Νότια Αφρική αποτελεί μια ξεχωριστή χώρα. Από μόνη της αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του πλούτου ολόκληρης της ηπείρου. Τα οικονομικά κριτήρια είναι απαραίτητα, αλλά όχι ικανά για να κερδίσει μια χώρα το Μουντιάλ. Η επιλογή εν
προκειμένω αποτέλεσε μια κυρίως πολιτική απόφαση. Ασφαλώς ο ίδιος ο Νέλσον Μαντέλα και η πολιτική που αντιπροσώπευεσυνέβαλαν τα μάλα για να επιλεγεί η Νότια Αφρική ως διοργανώτρια χώρα του εφετινού Μουντιάλ. Η διάλυση του απαρτχάιντ με ειρηνικό τρόπο, η πολιτική επανασυμφιλίωσης που διεξήγαγε ο Μαντέλα ήταν αυτό που ανταμείφθηκε από τη FΙFΑ. Ο Μαντέλα παραμένει άλλωστε ο πιο δημοφιλής πολιτικός στον κόσμο.

Για πολλούς η Αφρική είναι συνώνυμη με τους ατελείωτους εμφύλιους πολέμους, τη διαφθορά, την κακή διαχείριση, την υπανάπτυξη, τον υποσιτισμό, το ΑΙDS, τη συνεχή μετανάστευση, την άγνοια της δημοκρατίας, τα αυταρχικά ή κληρονομικά καθεστώτα. Μια ήπειρος που δεν μπόρεσε (για την ακρίβεια, δεν αφέθηκε) να εκμεταλλευθεί τον τεράστιο φυσικό πλούτο της. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια απογοήτευση της δυτικής διανόησης όταν αναφέρεται στην Αφρική. Υπήρξαν πρόοδοι με την ανέλιξη και τη δημιουργία μιας αστικής τάξης σε κάποιες χώρες με την οικοδόμηση μιας αληθινής δημοκρατίας, με την πρόσβαση στο νερό και στη στέγη για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Κυρίως στην πάμπλουτη Νότια Αφρική. Ωστόσο το 40% των μαύρων Νοτιοαφρικανών εξακολουθεί να ζει σε παραγκουπόλεις κάτω από άθλιες συνθήκες και μέσα στην ανεργία. Και επίσης η βία παραμένει ενδημική…

Η Νότια Αφρική είναι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η δεύτερη χώρα μετά την Κολομβία σε αριθμό εγκλημάτων. Με σχεδόν 20.000 δολοφονίες και 50.000 βιασμούς ετησίως. Οι λευκοί εξακολουθούν να διαθέτουν το 80% των γεωργικών εκτάσεων (μόνο το 5% της καλλιεργήσιμης γης έχει αναδιανεμηθεί). Η κατάργηση του απαρτχάιντ δεν οδήγησε στη δημιουργία αληθινής κοινωνικής ισότητας και οι ανισότητες εξακολουθούν να συνδέονται κατά πολύ με τις φυλετικές διαφοροποιήσεις. Ασφαλώς θα ήταν απατηλό να υποθέσει κανείς ότι η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου θα επέτρεπε αφ΄ εαυτής στη Νότια Αφρική, και ακόμη περισσότερο στην αφρικανική ήπειρο, να «απογειωθεί». Ωστόσο βλέπουμε ότι η Αφρική ήταν η ξεχασμένη ήπειρος της δεκαετίας του 1990- επρόκειτο για την πρώτη δεκαετία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο που σημαδεύτηκε από την εκρηκτικότερη αναπτυξιακή δυναμική που παρατηρήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εγκαταλειμμένη από τον ανταγωνισμό Ανατολής- Δύσης, σήμερα είναι πάλι πεδίο ανταγωνισμού των ξένων. Οι μεγάλοι προβληματισμοί της παγκοσμιοποίησης- είτε πρόκειται για μετανάστευση είτε για προστασία του περιβάλλοντος, για πάλη κατά των πανδημιών, για δημογραφικά ζητήματα- βρίσκονται στο επίκεντρο της Αφρικής. Υπό μια έννοια, η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου αποτελεί δοκιμασία για ολόκληρη την ήπειρο. Αν επιτύχει, θα ενισχυθεί η φερεγγυότητα της Ν. Αφρικής. Οι θετικές εντυπώσεις θα διαχυθούν σε ολόκληρη τη μαύρη (υποσαχάρια) Αφρική. Αν αποτύχει, οι αφρο-απαισιόδοξοι θα δουν να επιβεβαιώνονται οι προκαταλήψεις τους. Ισως γι΄ αυτό η χώρα του Νέλσον Μαντέλα έχει προετοιμάσει τόσο καλά τη διοργάνωση. Μέχρι στιγμής άλλωστε όλα βαίνουν κατ΄ ευχήν- αν εξαιρέσει βεβαίως κανείς τις απίστευτα θορυβώδεις βουβουζέλες.

Από οικονομικής απόψεως η κατάργηση του απαρτχάιντ είχε αποτέλεσμα να ανοίξουν τα σύνορα της Νότιας Αφρικής με τις όμορες αφρικανικές χώρες και την υπόλοιπη ήπειρο. Σήμερα η Νότια Αφρική είναι πρώτη σε επενδύσεις στις άλλες αφρικανικές χώρες. Αλλά το οικονομικό και εμπορικό «παιχνίδι» σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο εξακολουθούν να το παίζουν οι πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις. Με μία σημαντική προσθήκη: την Κίνα!

Το Μουντιάλ των επενδύσεων
Η Κίνα δεν μετέχει στο Μουντιάλ της Αφρικής. Η ποδοσφαιρική ομάδα της δεν κατάφερε να προκριθεί αντί της Ιαπωνίας, της Νότιας, ακόμη και της Βόρειας Κορέας! Η παρουσία της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο στο κορυφαίο εφετινό αθλητικό γεγονός του πλανήτη είναι όμως περισσότερο από φανερή. Οχι επειδή οι βουβουζέλες είναι made in China αλλά επειδή η διείσδυση της Κίνας σε κάθε οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην αφρικανική ήπειρο είναι τεράστια και σε βάθος και σε έκταση. Θα έλεγε κανείς ότι η Κίνα έχει κερδίσει ήδη το Μουντιάλ των επενδύσεων στην Αφρική. Και το σύνθημα για την επιθετική προώθηση των κινεζικών οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων στην ήπειρο έδωσε η Ουάσιγκτον!

Ηταν χειμώνας του 2005 και η κυβέρνηση Μπους έκανε ό,τι μπορούσε για να εμποδίσει την κινεζική εταιρεία CΝΟΟC να εξαγοράσει την έκτη σε παραγωγή αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Unocal. Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται, επρόκειτο για έναν θρίαμβο του αμερικανικού προστατευτισμού απέναντι στην κινεζική πολιτική των ανοικτών αγορών. Ο κινεζικός καπιταλισμός όμως είχε ήδη την αμερικανικής εμπνεύσεως παγκοσμιοποίηση με το μέρος του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk