η ΓΕΦΥΡΑ ΔΙΕΞΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ

Η Κίνα ψηφίζει Ελλάδα

Oι συνεχείς προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήδη από το 2008, για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας προφανώς δεν έφθασαν ποτέ στο Πεκίνο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της αχανούς χώρας ξεπερνά το 5% ετησίως, στην πραγματικότητα όμως υπήρξαν και χρονιές, όπως το 2008 και το 2009, που ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης έφθασε να ξεπερνά ακόμη και το 10%. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι Κινέζοι να χαμηλώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης τα προηγούμενα έτη, κατάφεραν πολύ λίγα και αυτό γιατί ο γάτος, είτε μαύρος είτε άσπρος, το πιάνει τελικά το ποντίκι.

Oι συνεχείς προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήδη από το 2008, για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας προφανώς δεν έφθασαν ποτέ στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της αχανούς χώρας ξεπερνά το 5% ετησίως, στην πραγματικότητα όμως υπήρξαν και χρονιές, όπως το 2008 και το 2009, που ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης έφθασε να ξεπερνά ακόμη και το 10%.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι Κινέζοι να χαμηλώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης τα προηγούμενα έτη, κατάφεραν πολύ λίγα και αυτό γιατί ο γάτος, είτε μαύρος είτε άσπρος, το πιάνει τελικά το ποντίκι…

Κάπου μέσα σε αυτό το κινεζικό παραλήρημα που κανείς δεν ξέρει πού, πώς και πότε θα τελειώσει υπάρχει και μια μικρή χώρα, η Ελλάδα, η οποία βρέθηκε ξαφνικά να είναι η αγαπημένη των Κινέζων, αφού σχεδόν βδομάδα παρά βδομάδα, εκτός από τις περιόδους έντονων εξελίξεων επί ελληνικού εδάφους, κάποιος υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος θα επισκέπτεται την Αθήνα.

Αξιόπιστοι συνομιλητές
Αναζητώντας κανείς τους λόγους για τους οποίους οι Κινέζοι επιδιώκουν, σχεδιάζουν και χτίζουν σχεδόν σε ημερήσια βάση τις εμπορικές, οικονομικές και άλλες σχέσεις τους με την Ελλάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Κινέζοι- για κάποιους λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι- θεωρούν τους Ελληνες, παρά τα πολλά και σύνθετα προβλήματα της χώρας, αξιόπιστους συνομιλητές.

Αφενός η γεωγραφική θέση της χώρας και αφετέρου οι πολυετείς εμπορικές σχέσεις των δύο εθνών δίνουν τον τόνο της επαφής τους. Σε αυτά τα δύο βασικά στοιχεία προσθέστε και την παράμετρο της ιστορίας που πολλές φορές υποτιμούμε εδώ στην Ελλάδα.

Οι Κινέζοι, όταν αναφέρονται στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας τους Ελληνες έναν αρχαίο λαό που οφείλει κανείς να σέβεται, ειδικά όταν είναι και αυτός αρχαίος λαός όπως οι ίδιοι, πιστεύουν πραγματικά αυτό που λένε.

Πίσω από αυτή την ιστορία των δύο αρχαίων λαών που επιτέλους συναντήθηκαν κρύβεται μια άλλη ιστορία όχι και τόσο μακρινή όσο η ιστορία αλλά εξίσου διδακτική για το πώς μπορούν να εξελίσσονται τα πράγματα στις διακρατικές σχέσεις όταν υπάρχει όραμα και θέληση.

Η ναυτιλία, όσο και αν ακούγεται περίεργο, είναι η δραστηριότητα εκείνη που έφερε για πρώτη φορά κοντά τους δύο λαούς.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 ελληνικά εμπορικά πλοία προσέγγιζαν κινεζικά λιμάνια εκτελώντας μεταφορές που άλλες ναυτιλίες απέφευγαν καθώς διανύαμε μια θερμή περίοδο.

Από τότε έχουν περάσει 45 χρόνια και κάθε ημέρα εδώ και 16.425 ημέρες ένα τουλάχιστον εμπορικό πλοίο ελληνικών συμφερόντων καταπλέει σε κινεζικό λιμάνι.

Οι Ελληνες αρχίζουν σιγά σιγά να αποκτούν σχέσεις με τους Κινέζους. Στην αρχή διστακτικά αλλά στην πορεία ανακαλύπτουν πως έχουν πολλά κοινά μαζί τους, κυρίως στην εμπορική κουλτούρα, αφού και οι δύο λαοί έχουν μέσα τους έντονο το στοιχείο της συναλλαγής και του εμπορίου.

Σύντομα τα πλοία των Ελλήνων είναι η γέφυρα που ενώνει την Κίνα με τον έξω κόσμο και επάνω σε αυτή τη σχέση οικοδομείται ένα ευρύ φάσμα εμπορικών συναλλαγών που επί πολλά χρόνια παραμένει αθέατο και μακριά από τα μάτια των πολλών και περιέργων για πολλούς και προφανείς λόγους.

Οι Κινέζοι έχουν βρει έναν αξιόπιστο συνεργάτη και οι Ελληνες μια αχανής χώρα που χρειάζεται σχεδόν τα πάντα για να επιβιώσει. Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας είναι αυτό που διευκολύνει τα πράγματα στις εμπορικές συναλλαγές, αφού με τον τρόπο που είναι δομημένη η κυβέρνηση της χώρας της παρέχει τη δυνατότητα να αποφασίζει άμεσα και τελεσίδικα.

Ετσι δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος σε διαβουλεύσεις και συζητήσεις επί συζητήσεων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται επί τόπου και επί τόπου υλοποιούνται και από τη στιγμή κατά την οποία οι Ελληνες είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα όλα κυλούν ομαλά.

Χρηματοδότηση πανεπιστημίων

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας κ. Ζανγκ Ντεγιάνγκ στην Ακρόπολη

Καθώς όμως οι Ελληνες «εισβάλλουν» στην Κίνα φροντίζουν πάντα να επιστρέφουν στη χώρα ένα κομμάτι από τα οφέλη που δημιουργεί αυτή η προνομιακή σχέση τους με τους Κινέζους. Επίσης αντιλαμβάνονται γρήγορα τον σεβασμό που τρέφουν οι Κινέζοι για τους αρχαίους λαούς του πλανήτη και φροντίζουν να αναδείξουν και να ενισχύσουν αυτά τα στοιχεία της Ελλάδας. Ετσι έλληνες εφοπλιστές δημιουργούν και χρηματοδοτούν σε κινεζικά πανεπιστήμια έδρες νέων και αρχαίων ελληνικών.

Επίσης έδρα αρχαίων ελληνικών σπουδών καταφέρνουν να δημιουργήσουν και στο Πανεπιστήμιο του Κόκκινου Στρατού, με αποτέλεσμα εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία οι απόφοιτοι αξιωματικοί του κινεζικού στρατού να μιλάνε αρχαία ελληνικά. Να γνωρίζουν τον Θουκυδίδη, τον Ομηρο, τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη…

Μέσα από αυτή τη διαδικασία και την ιστορική διαδρομή Ελληνες και Κινέζοι βρέθηκαν πολύ κοντά για πολλά και δύσκολα χρόνια.

Την ίδια ώρα την ολοένα και στενότερη σχέση που δημιουργούν Ελληνες και Κινέζοι δεν καλοβλέπουν αρκετοί στην Ευρώπη θεωρώντας ότι οι Κινέζοι μέσω της Ελλάδας βάζουν γερά πόδι στην περιοχή, κάτι που θα οδηγήσει σταδιακά σε μια εκ νέου αναδιανομή της εμπορικής πίτας σε μια αγορά περίπου 600 εκατομμυρίων κατοίκων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk