Ενεση 85 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ

Με τις απώλειες των ελληνικών τραπεζικών μετοχών να ξεπερνούν από το τελευταίο υψηλό του ΧΑ τον περασμένο Οκτώβριο τα 28 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και το αρχικό πακέτο στήριξης του κλάδου, δεν είναι να απορεί κανείς που η αποκαλούμενη και «ατμομηχανή» του ελληνικού χρηματιστηρίου παρουσιάζει εφέτος τη χειρότερη απόδοση παγκοσμίως. Καθώς μάλιστα σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα που αντιστοιχούν κατά μέσον όρο στο 15% του ενεργητικού τους και …

Ενεση 85 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ | tovima.gr

Με τις απώλειες των ελληνικών τραπεζικών μετοχών να ξεπερνούν από το τελευταίο υψηλό του ΧΑ τον περασμένο Οκτώβριο τα 28 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και το αρχικό πακέτο στήριξης του κλάδου, δεν είναι να απορεί κανείς που η αποκαλούμενη και «ατμομηχανή» του ελληνικού χρηματιστηρίου παρουσιάζει εφέτος τη χειρότερη απόδοση παγκοσμίως.

Καθώς μάλιστα σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα που αντιστοιχούν κατά μέσον όρο στο 15% του ενεργητικού τους και πάνω από το 100% των ιδίων κεφαλαίων τους, αναλυτές εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας αποτελεί μονόδρομο, ενώ για ορισμένους, αν τα πράγματα χειροτερέψουν, δεν αποκλείεται ο κλάδος να προχωρήσει σε μια νέα φάση συγκέντρωσης.

Μεσοπρόθεσμα έμφαση θα δοθεί στα «τεστ κοπώσεως» σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια, τα επίπεδα ρευστότητας και τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού συστήματος (τα οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα ως τα τέλη Ιουλίου) καθώς θα προσδιοριστεί υπό ποιες παραδοχές ενδέχεται να διαβρωθούν τα κεφάλαια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και ποιες τράπεζες χρειάζονται πραγματικά επιπλέον κεφάλαια.

Να σημειωθεί ότι ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αναρριχήθηκε στα 85 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του να αφορά ακριβώς τη ρευστότητα που έχει αντληθεί με ενέχυρο κρατικά ομόλογα.

Οι εγχώριες τράπεζες, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη συνεχιζόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk