η ΕΜΠΟΔΙΑ

Ελλειψη ρευστότητας, άνοδος επιτοκίων στην οικονομία

Επιπρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια επιστροφής των τραπεζών στη χονδρική αγορά χρήματος και περιορισμό της ρευστότητας που έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημιούργησε η νέα υποβάθμιση της χώρας μας από τον οίκο Μoody΄s. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμένεται να καθυστερήσει το άνοιγμα της «κάνουλας» των δανείων, στερώντας από την ελληνική οικονομία το αναγκαίο «καύσιμο» που απαιτείται για τη γρηγορότερη έξοδο από την ύφεση. Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το «κούρεμα» («haircut») που θα επιβάλλεται στο εξής στους ομολογιακούς τίτλους τους οποίους θα καταθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα για τη λήψη δανείων θα είναι αυξημένο κατά 5%.

Επιπρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια επιστροφής των τραπεζών στη χονδρική αγορά χρήματος και περιορισμό της ρευστότητας που έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημιούργησε η νέα υποβάθμιση της χώρας μας από τον οίκο Μoody΄s. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμένεται να καθυστερήσει το άνοιγμα της «κάνουλας» των δανείων, στερώντας από την ελληνική οικονομία το αναγκαίο «καύσιμο» που απαιτείται για τη γρηγορότερη έξοδο από την ύφεση. Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το «κούρεμα» («haircut») που θα επιβάλλεται στο εξής στους ομολογιακούς τίτλους τους οποίους θα καταθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα για τη λήψη δανείων θα είναι αυξημένο κατά 5%. Αυτό σημαίνει ότι για να λάβουν σήμερα από την ευρωτράπεζα όσα κεφάλαια έπαιρναν πριν από την υποβάθμιση θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερες εγγυήσεις.

Το συγκεκριμένο «πέναλτι» επιβάλλεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εκροές καταθέσεων στο εξωτερικό, αν και περιορισμένες σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2010, συνεχίζονται και τα δάνεια σε καθυστέρηση, παρά την υποχώρηση του ρυθμού ανόδου τους, βαίνουν αυξανόμενα. Με τη διαμορφωθείσα κατάσταση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η άμεση υλοποίηση των συστάσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.

Προβόπουλου για αποκλιμάκωση των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα χορήγησης φθηνότερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η ζήτηση για δανεικά παραμένει «παγωμένη», καθώς από τη μία πλευρά οι ιδιώτες αναβάλλουν σχέδια για απόκτηση στέγης και από την άλλη οι επιχειρηματίες αποφεύγουν να πραγματοποιήσουν «ανοίγματα» σε μια αγορά στην οποία ο τζίρος καταγράφει σημαντική πτώση σε σχέση με πέρυσι, λόγω της συρρίκνωσης της ιδιωτικής και της δημόσιας κατανάλωσης. Ουσιαστική ανάγκη υπάρχει μόνο για κεφάλαιο κίνησης, προκειμένου να εξοφληθούν υποχρεώσεις που λήγουν.

Η ροή των δανείων
Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η καθαρή ροή των δανείων προς το σύνολο της οικονομίας διαμορφώθηκε σε μηδενικά επίπεδα τους πρώτους μήνες του 2010. Συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου 2010 τα κεφάλαια τα οποία έφθασαν στην αγορά, αν αφαιρεθούν τα δάνεια που αποπληρώθηκαν, δεν ξεπέρασαν τα 84 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για υποχώρηση που ξεπερνά σε ετήσια βάση το 90%, καθώς την αντίστοιχη περίοδο του 2009 το ίδιο μέγεθος είχε ανέλθει σε 962 εκατ. ευρώ. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ανήλθε την υπό εξέταση χρονική περίοδο σε 187 εκατ. ευρώ, ενώ οι δανειοδοτήσεις των ιδιωτών διαμορφώθηκαν σε αρνητικά επίπεδα (-103 εκατ. ευρώ). Ετσι τον Απρίλιο ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης μειώθηκε σε 3,2% από 3,5% τον Μάρτιο του 2010 και 4,2% τον Δεκέμβριο του 2009, με την τάση να παραμένει πτωτική.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και έναν χρόνο οι τράπεζες απασχολούνται με τη ρύθμιση των προβληματικών συμβάσεων του παρελθόντος που κινδυνεύουν λόγω της κρίσης να καταστούν μη εξυπηρετήσιμες. Πρόκειται για ένα χωρίς προηγούμενο «νοικοκύρεμα», καθώς οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των δανείων την περίοδο 2005-2008 επιβάρυναν σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Για τον λόγο αυτόν προχωρούν στην αλλαγή των όρων σε χορηγήσεις που δεν εξοφλούνται κανονικά, ενώ τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσαν συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, οι οποίοι υπέστησαν περικοπές στα ετήσια εισοδήματά τους ως και 25%.

Ντόμινο οφειλών
Οπως τονίζουν τραπεζικοί, η συντριπτική πλειονότητα των νέων εκταμιεύσεων τον τελευταίο χρόνο κατευθύνεται στην εξόφληση δανείων που είχαν ληφθεί παλαιότερα, σημειώνοντας ότι τα υποκαταστήματα των τραπεζών σε όλη την Ελλάδα έχουν μετατραπεί σε κέντρα… αναδιάρθρωσης χρεών. Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υποχώρηση των απολαβών έχει καταγραφεί και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ πολλοί είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που λόγω της γενικότερης ύφεσης βλέπουν τον τζίρο και τα κέρδη τους να βαίνουν μειούμενα. Οι παραπάνω δυναμικές ομάδες του πληθυσμού πήραν στο πρόσφατο παρελθόν στεγαστικό δάνειο για την απόκτηση κατοικίας ή χρησιμοποίησαν την τραπεζική χρηματοδότηση για την αγορά αυτοκινήτου και σήμερα, λόγω της αρνητικής συγκυρίας, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δόσεις τους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες της εφετινής χρονιάς τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων υποχώρησαν κατά 453 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο οι νέες εκταμιεύσεις που καταγράφηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος έφθασαν τα 1,6 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί, είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που εγκρίθηκαν οδηγήθηκε στην εξόφληση παλαιών οφειλών από προϊόντα καταναλωτικής πίστης. Από την άλλη, ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία των δανειοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμη και σε κλάδους όπου η τραπεζική χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk