Απειλή το υπέρογκο έλλειμμα

Έκτακτος προϋπολογισμός στη Βρετανία για να αποφευχθεί κρίση χρέους «όπως η ελληνική»

Η μεγαλύτερη απειλή για την βρετανική οικονομία είναι το υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμά της και ο έκτακτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί την Τρίτη θα αποτρέψει τη χώρα από το να έχει την ίδια μοίρα με την Ελλάδα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν.

Έκτακτος προϋπολογισμός στη Βρετανία για να αποφευχθεί κρίση χρέους «όπως η ελληνική» | tovima.gr

Η μεγαλύτερη απειλή για την βρετανική οικονομία είναι το υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμά της και ο έκτακτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί την Τρίτη θα αποτρέψει τη χώρα από το να έχει την ίδια μοίρα με την Ελλάδα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό είναι το πάγωμα των μισθών για τα έξι εκατομμύρια εργαζόμενους στο βρετανικό δημόσιο τομέα, η μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και η φορολόγηση των τραπεζών. Επίσης τα μέτρα προβλέπουν φοροελαφρύνσεις για τις νέες επιχειρήσεις και μείωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

«Στο πρόσωπο της Ελλάδας μπορείτε να δείτε το παράδειγμα μίας χώρας που δεν αντιμετώπισε τα προβλήματά της και αυτή την εξέλιξη θέλω να αποφύγω», είπε ο Οζμπορν σε συνέντευξή του στο BBC. «Είμαι απολύτως ξεκάθαρος – δεν θέλω ούτε να μου υποβληθεί η ερώτηση: «Μπορεί η Βρετανία να καλύψει τις ανάγκες της;». Την Τρίτη θα αποδείξω ότι μπορούμε», πρόσθεσε ο υπουργός.

Το βρετανικό έλλειμμα ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ και ο περιορισμός του αποτελεί κυρίαρχο μέλημα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία συμμετέχουν οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Ο έκτακτος προϋπολογισμός που θα ανακοινωθεί την Τρίτη αναμένεται να είναι ο σκληρότερος των τελευταίων 30 χρόνων και με τις προβλεπόμενες απολύσεις στον δημόσιο τομέα και τις περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας και στους μισθούς φαίνεται ότι θα προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια.

Δημοσκόπηση της εταιρίας ComRes για την εφημερίδα Independent on Sunday διαπίστωσε ότι η στήριξη για τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στη Βρετανία δεν έχει αλλάξει από την 6η Μαΐου (την ημέρα των εκλογών), αλλά έδειξε διαφωνίες για κάποια από τα μέτρα λιτότητας. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες συμφωνούν ότι τα επιδόματα τέκνων θα πρέπει να καταργηθούν για τους πλουσιότερους, το 48% συμφωνούν ότι προτιμούν να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος από το να μειωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και το 49% διαφωνούν ότι η κυβέρνηση υπερβάλλει στις διαστάσεις του προβλήματος προκειμένου να δικαιολογήσει τις περικοπές στον δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk