Βλέπουν φως στο τούνελ

Παρά το υποτονικό κλίμα και την επιβράδυνση των συναλλακτικών ρυθμών στα μέσα της εβδομάδας, η αγορά επιτάχυνε την ανοδική της δυναμική την Παρασκευή, ακολουθώντας αυτόνομη πορεία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, στις οποίες κυριαρχούσε η επιφυλακτικότητα υπό τη σκιά του «ισπανικού προβλήματος». Αφού διατήρησε τις δυνάμεις της σταθερά υψηλότερα των 1.500 μονάδων σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, η αγορά «απελευθέρωσε» συσσωρευμένη δυναμική την Παρασκευή κεφαλαιοποιώντας μια σειρά ευνοϊκών εξελίξεων.

Παρά το υποτονικό κλίμα και την επιβράδυνση των συναλλακτικών ρυθμών στα μέσα της εβδομάδας, η αγορά επιτάχυνε την ανοδική της δυναμική την Παρασκευή, ακολουθώντας αυτόνομη πορεία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, στις οποίες κυριαρχούσε η επιφυλακτικότητα υπό τη σκιά του «ισπανικού προβλήματος».

Αφού διατήρησε τις δυνάμεις της σταθερά υψηλότερα των 1.500 μονάδων σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, η αγορά «απελευθέρωσε» συσσωρευμένη δυναμική την Παρασκευή κεφαλαιοποιώντας μια σειρά ευνοϊκών εξελίξεων.

Αρχικά, αντέδρασε με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία στην εχθρική υποβάθμιση της Μoody΄s και στην εξ αυτής μείωση των κρατικών ομολόγων που δέχεται ως ενέχυρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 95% της αξίας τους. Επίσης, η αγορά δεν «πτοήθηκε» και από τη μεταγενέστερη υποβάθμιση των τραπεζών από τον ίδιο οίκο, καθώς και από τη Citigroup. Με παρακαταθήκη την αξιοθαύμαστη αντοχή του στις ακραίες αυτές εξελίξεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε ότι μόνον ακραίοι παράγοντες θα μπορούσαν να το «αιφνιδιάσουν» στο εξής.

Στην τόνωση της ψυχολογίας είχε συμβάλει νωρίτερα η διευκρίνιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Διευκρινίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχέτευσε ήδη στο σύστημα ρευστότητα ύψους 52,2 δισ. ευρώ.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ως τα τέλη Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα προτίθεται να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα συνολικής αξίας 60 δισ. ευρώ, στην προσπάθειά της να στηρίξει την αγορά που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση.

Επίσης, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας «απέδωσαν» στο ταμπλό και τα «εύσημα» που πήρε η κυβέρνηση από τους ελεγκτές της τρόικας για την ικανοποιητική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών στον πρώτο έλεγχο που έγινε μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.

Η εξέλιξη αυτή διασφαλίζει τις δύο επόμενες δόσεις κεφαλαίων που πρόκειται να αντλήσει η χώρα από το πακέτο στήριξης προσφέροντας έτσι «σταθερό έδαφος» στις επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Η συνεχής ροή ευνοϊκών εξελίξεων τροφοδότησε το επενδυτικό ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο των Αθηνών το οποίο εκδηλώθηκε απρόσκοπτα την Παρασκευή ωθώντας τον γενικό δείκτη υψηλότερα των 1.550 μονάδων. Το κλείσιμο διαμορφώθηκε στις 1.542,99 μονάδες με ημερήσια απόδοση 1,86%, γεγονός που ανέβασε τα εβδομαδιαία κέρδη σε ποσοστό 3,96%.

Η αντίδραση από τα μακροχρόνια χαμηλά και η αφομοίωση των 1.500 μονάδων στις δύο τελευταίες εβδομάδες σε συνδυασμό με το ευνοϊκό κλίμα στις διεθνείς αγορές συνηγορούν σε καλύτερες επιδόσεις εάν το επιτρέψουν οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στο διεθνές και ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Στην εκδοχή αυτή (επίτευξη υψηλότερων τιμών τις προσεχείς εβδομάδες) συγκλίνει και η εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση της Εμπορικής Χρηματιστηριακής μολονότι σημειώνεται ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προηγηθεί βραχύβια υποχώρηση προς τις πλησιέστερες στηρίξεις. Στη σχετική έκθεση η Εμπορική θεωρεί θετική εξέλιξη την υπέρβαση των 1.525 μονάδων, καθώς είναι η πρώτη διάσπαση αντίστασης έπειτα από πολλές εβδομάδες διασπάσεων στηρίξεων!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk