Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Οχι» στις νυχτερινές τροπολογίες, «ναι» στη διαβούλευση

Την υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των «πόθεν έσχες» των βουλευτών και τη συνεχή ενημέρωση των περιουσιακών στοιχείων τους προβλέπει ο νέος κανονισμός της Βουλής, ο οποίος αναμένεται να συζητηθεί προς έγκριση την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή. Στις προτεινόμενες αλλαγές του κανονισμού από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο απαγορεύονται πλέον η μονιμοποίηση στη Βουλή μετακλητών υπαλλήλων, η μετάταξη στη Βουλή των αποσπασμένων σ΄ αυτήν δημοσίων υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών και εφεξής όλες οι προσλήψεις στο Κοινοβούλιο θα γίνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

«Οχι» στις νυχτερινές τροπολογίες, «ναι» στη διαβούλευση | tovima.gr

Την υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των «πόθεν έσχες» των βουλευτών και τη συνεχή ενημέρωση των περιουσιακών στοιχείων τους προβλέπει ο νέος κανονισμός της Βουλής, ο οποίος αναμένεται να συζητηθεί προς έγκριση την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή. Στις προτεινόμενες αλλαγές του κανονισμού από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο απαγορεύονται πλέον η μονιμοποίηση στη Βουλή μετακλητών υπαλλήλων, η μετάταξη στη Βουλή των αποσπασμένων σ΄ αυτήν δημοσίων υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών και εφεξής όλες οι προσλήψεις στο Κοινοβούλιο θα γίνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», ο νέος κανονισμός προβλέπει τα εξής:

Καθιερώνεται υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης πριν από την κατάθεση στη Βουλή κάθε νομοσχεδίου με ταυτόχρονη έγγραφη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής από τον αρμόδιο υπουργό.

Καθιερώνεται η διαδικασία της διπλής ανάγνωσης των νομοσχεδίων, που ήδη ισχύει σε πολλά ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής θα γίνεται σε δύο στάδια, τα οποία θα απέχουν μεταξύ τους ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής θα μπορούν να προτείνουν βελτιώσεις, αλλαγές και εν γένει να κάνουν παρατηρήσεις, επί των οποίων θα λαμβάνει θέση ο αρμόδιος υπουργός κατά τη συνεδρίαση της δεύτερης ανάγνωσης.

Απαγορεύονται οι νυχτερινές τροπολογίες και οι τροπολογίες του Σαββατοκύριακου. Η κατάθεση τροπολογιών δεν θα γίνονται πλέον δεκτές μετά τις 2 μ.μ. της Παρασκευής.

Η βουλευτική ασυλία περιορίζεται μόνο στους λόγους προστασίας του βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του και θα αίρεται εφεξής σε κάθε περίπτωση όπου η πράξη δεν σχετίζεται με την πολιτική δράση του βουλευτή.

Τέλος, καθιερώνεται η αμεσότητα του διαλόγου στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η ανάπτυξη της ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό θα γίνεται προφορικά από τον ίδιο τον ερωτώντα βουλευτή ή αρχηγό κόμματος, αντί της ανάγνωσης που γίνεται τώρα από τον προεδρεύοντα στη συζήτηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk