«Γιατί μόνο οι δικοί μας λογαριασμοί;»

Με αιχμές για επιλεκτικό άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ορισμένων μόνο πρώην υπουργών και για «πολιτικές σκοπιμότητες» και «μεθοδεύσεις» πίσω από την επιλογή της ισορροπίας των «πέντε συν πέντε» υπουργών από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, τους οποίους επέλεξαν τα δύο μεγάλα κόμματα που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, απάντησαν τέσσερις πρώην υπουργοί που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα. Η απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής να ζητήσει …

Με αιχμές για επιλεκτικό άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ορισμένων μόνο πρώην υπουργών και για «πολιτικές σκοπιμότητες» και «μεθοδεύσεις» πίσω από την επιλογή της ισορροπίας των «πέντε συν πέντε» υπουργών από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, τους οποίους επέλεξαν τα δύο μεγάλα κόμματα που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, απάντησαν τέσσερις πρώην υπουργοί που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα.

Η απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής να ζητήσει από δέκα πρώην κυβερνητικά στελέχη το άνοιγμα των λογαριασμών τους (πέντε της ΝΔ και πέντε του ΠαΣοΚ), τα οποία με τις αποφάσεις τους ενέκριναν προγραμματικές συμβάσεις, αναθέσεις και διαγωνισμούς με τη Siemens από το 1997 ως το 2006, προκάλεσε τις αντιδράσεις τους για τον όλο χειρισμό, ενώ ουδείς αρνείται να ανοίξει τους λογαριασμούς του.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, επί κυβερνήσεων κ. Κ.Σημίτη, κ. Χρ.Βερελής τονίζει στη δήλωσή του ότι «δεν έχω προφανώς καμία αντίρρηση να ανοίξω τους λογαριασμούς μου», επισημαίνοντας ότι «τα οικονομικά μου είναι ανοιχτό βιβλίο» και μάλιστα, όπως λέει, αναρτημένα στο Ιnternet. Αναφέρει ωστόσο ότι «κάποια άλλα βιβλία φαίνεται να μένουν κλειστά», ενώ κάνει λόγο για «καταφανή δυσμενή μεταχείριση» . Οσον αφορά την επιλογή «πέντε συν πέντε» υπουργών από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, αντιστοίχως, «δύσκολα μπορεί να μην αποδοθεί σε πολιτική σκοπιμότητα», ενώ υποστηρίζει ότι η ομόφωνη πρόταση της Εξεταστικής για έλεγχο των «πόθεν έσχες» υπουργών και υφυπουργών της τε λευταίας 20ετίας «άλλαξε».

Αλλά και ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας επί ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπαντωνίου δηλώνει ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του αναφέρονται στο «πόθεν έσχες» του και «είναι προσβάσιμοι με δική μου συγκατάθεση για εξέταση από κάθε αρμόδια αρχή». Ωστόσο αναφέρει ότι είναι «απαράδεκτη η επιχειρούμενη συγκεκριμένη μεθόδευση υλοποίησης της απόφασης για άνοιγμα λογαριασμών πρώην υπουργών», καθώς όπως επισημαίνει «είναι προφανές ότι η επιλογή ορισμένων μόνον από αυτούς και η συνειδητή παράλειψη άλλων εξυπηρετεί σκοπιμότητες ξένες προς την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης» .

Την κατηγορηματική δήλωση ότι ως υπουργός «ουδεμία αρμοδιότητα είχα ή άσκησα για τα ζητήματα που διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή και ουδέποτε έχω υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση με τη Siemens» έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομίας επί ΝΔ κ. Γ. Αλογοσκούφης. Παρά ταύτα επισημαίνει ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής «για οποιαδήποτε περαιτέρω διερεύνηση ή στοιχείο που αφορά τους τραπεζικούς λογαριασμούς» του. Τέλος, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και Πολιτισμού επί ΝΔ κ. Γ. Βουλγαράκης κάνει λόγο για «επιλεκτικό άνοιγμα των λογαριασμών ορισμένων (;)», κάτι που αν ισχύει «εγείρει πράγματι πολλά ερωτήματα, όχι τόσο για ονόματα που ζητείται να ελεγχθούν, αλλά κυρίως για αυτά που δεν ζητείται ο έλεγχος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk