Οι αναγκαίες αποφάσεις

Πολύ μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην εφαρμογή ακόμη και των πιο βασικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό ομολογούν, κατ΄ ιδίαν, σύμβουλοι της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι όλα όσα πρέπει να γίνουν τα γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά οι συναρμοδιότητες, η αδράνεια του κρατικού μηχανισμού, η έλλειψη ικανών συμβούλων και εκτελεστικών στελεχών και ο φόβος της κριτικής από τους πολίτες αποτελούν μεγάλα, ίσως και αξεπέραστα εμπόδια για την εφαρμογή της πολιτικής. Για παράδειγμα, η μηχανογράφηση του Δημοσίου πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα προτού προχωρήσει.

Οι αναγκαίες  αποφάσεις | tovima.gr

Πολύ μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην εφαρμογή ακόμη και των πιο βασικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό ομολογούν, κατ΄ ιδίαν, σύμβουλοι της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι όλα όσα πρέπει να γίνουν τα γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά οι συναρμοδιότητες, η αδράνεια του κρατικού μηχανισμού, η έλλειψη ικανών συμβούλων και εκτελεστικών στελεχών και ο φόβος της κριτικής από τους πολίτες αποτελούν μεγάλα, ίσως και αξεπέραστα εμπόδια για την εφαρμογή της πολιτικής.

Για παράδειγμα, η μηχανογράφηση του Δημοσίου πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα προτού προχωρήσει. Κάθε υπουργείο προκαλεί τα δικά του προσκόμματα, είτε προκειμένου να εμποδίσει τον κεντρικό έλεγχο των δαπανών του είτε λόγω πραγματικών δυσκολιών που σχετίζονται με τις ειδικές δράσεις του. Ολοι οι υπουργοί πλέον προσβλέπουν στο Μαξίμου για αποφάσεις, αποφεύγοντας πρωτοβουλίες που θα έλυναν μεν το πρόβλημα αλλά θα εξέθεταν τους ιδίους. Ωστόσο το Μαξίμου δεν διαθέτει την αναγκαία στελέχωση για την εφαρμογή της πολιτικής.

Παρά την ανάσα που πήρε η κυβέρνηση από τη θετική αξιολόγηση της τρόικας πριν από λίγες ημέρες, η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι ακόμη σταθερή. Οι εξελίξεις στον τομέα των δημοσίων εσόδων είναι ανησυχητικές, ενώ ο περιορισμός των δαπανών στηρίζεται κυρίως στη μείωση των εισοδημάτων η οποία προκαλεί ύφεση στην αγορά. Καθώς ο καιρός περνάει, η αδυναμία της κυβέρνησης να λάβει γενναίες μεταρρυθμιστικές αποφάσεις θα οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης. Ταυτόχρονα, η κοινή γνώμη νιώθει ότι, ενώ το εισόδημα μειώνεται και οι πολίτες κάνουν μεγάλες θυσίες για να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα ανάπτυξης που θα προσφέρουν κάποιο όραμα για το μέλλον, ή τουλάχιστον μια αίσθηση αισιοδοξίας. Το πρόβλημα δεν είναι επικοινωνιακό, όπως πολλοί μέσα στην κυβέρνηση θέλουν να το βλέπουν, αλλά ουσιαστικό. Η κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει την αδράνειά της και να προχωρήσει με άλματα προς τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Αντίθετα όμως βραδυπορεί και περιορίζεται σε εισπρακτικά μέτρα αντιμετωπίζοντας διαρκώς το σύμπτωμα- που είναι η έλλειψη ρευστότητας – και όχι την αιτία, που είναι η γραφειοκρατία και η αδυναμία υποστήριξης της οικονομίας με αναπτυξιακά μέτρα. Ηδη ο Αναπτυξιακός Νόμος, που είναι ένα από τα πιο επείγοντα νομοσχέδια, «πάγωσε» ως το φθινόπωρο, ενώ καθυστερήσεις διαπιστώνονται σε όλες τις δράσεις της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός καλείται να αγνοήσει τις «Σειρήνες» που λένε ότι με το Μουντιάλ και τα καλοκαιρινά μπάνια η κατάσταση θα εκτονωθεί και να πάρει αποφάσεις για ανασχηματισμό και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk