South Stream τέλος(;) για την Ελλάδα

«Στον αέρα» βρίσκεται πλέον η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από την Ελλάδα. Η παρελκυστική πολιτική της Βουλγαρίας οδηγεί, απ΄ ό,τι φαίνεται, τη Μόσχα στη σκέψη να παρακάμψει τη Σόφια και το νότιο τμήμα του αγωγού να περάσει από τη Ρουμανία. Εφόσον αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, τότε δεν πρόκειται να κατασκευαστεί και η απόληξη προς την Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιταλία. Αυτή η εξέλιξη, συνδυαζόμενη με το ναυάγιο του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, θα έβαζε τέλος στην προσπάθεια της Αθήνας να αποτελέσει κόμβο στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Στον αέρα» βρίσκεται πλέον η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από την Ελλάδα. Η παρελκυστική πολιτική της Βουλγαρίας οδηγεί, απ΄ ό,τι φαίνεται, τη Μόσχα στη σκέψη να παρακάμψει τη Σόφια και το νότιο τμήμα του αγωγού να περάσει από τη Ρουμανία. Εφόσον αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, τότε δεν πρόκειται να κατασκευαστεί και η απόληξη προς την Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιταλία. Αυτή η εξέλιξη, συνδυαζόμενη με το ναυάγιο του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, θα έβαζε τέλος στην προσπάθεια της Αθήνας να αποτελέσει κόμβο στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και παράλληλα, η Αθήνα θα έβλεπε την Τουρκία να αναβαθμίζει τη θέση της στο γεωπολιτικό παζλ.

Το ενδεχόμενο παράκαμψης της Βουλγαρίας συζητήθηκε κατά την επίσκεψη στο Βουκουρέστι του επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Στη ρουμανική πρωτεύουσα ο κ. Μίλερ είχε συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας Αντριάν Βιντεάνου. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προχωρήσουν οι απαραίτητες μελέτες σκοπιμότητας. Ο κ. Μίλερ θα επισκεφθεί και πάλι το Βουκουρέστι στα τέλη Αυγούστου. Συζητήθηκε επίσης η κατασκευή απο θηκευτικών χώρων φυσικού αερίου στη Ρουμανία.

Η νέα εξέλιξη δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην Αθήνα. Αν και επισήμως τηρείται στάση αναμονής, έγκυρες πηγές δεν κρύβουν ότι υπάρχει ενόχληση για τη στάση της Σόφιας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία επικρατεί χάος επί των ενεργειακών ζητημάτων. Και δεν είναι τυχαίο ότι τρία μεγάλα ενεργειακά σχέδια, οι αγωγοί Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και South Stream, αλλά και η κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο Μπελένε, σχετίζονται με τη Ρωσία».

Ολα αυτά συμβαίνουν όταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα η Gazprom και ο ΔΕΣΦΑ συνυπέγραφαν το Καταστατικό της κοινής ελληνορωσικής εταιρείας που θα «έτρεχε» τον South Stream επί ελληνικού εδάφους και ενώ αναμένεται στη Βουλή η κατάθεση νομοσχεδίου που θα κηρύσσει τον αγωγό έργο εθνικής προτεραιότητας, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι απαλλοτριώσεις και η σχετική γραφειοκρατία.

Οι προθέσεις της Σόφιας να «σκοτώσει» και το σχέδιο South Stream είχαν πάντως διαφανεί τις τελευταίες ημέρες. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαρίν Ράικοφ , μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, είχε ουσιαστικά παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ προτιμά τον Νabucco (που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ) έναντι του South Stream. «Ο αγωγός φυσικού αερίου Νabucco είναι ένα μακροπρόθεσμο και πρώτης προτεραιότητας σχέδιο για τη Βουλγαρία, ενώ ο South Stream ακόμη εγείρει πολλά ερωτήματα» δήλωσε ο κ. Ράικοφ, σύμφωνα με το βουλγάρικο αγγλόφωνο πρακτορείο Νovinite. Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν πάντως ότι η Σόφια θα αντιμετωπίσει δυσκολίες να χειριστεί πολιτικά το ζήτημα, καθώς κινδυνεύει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις αν κινηθεί αυθαίρετα κατά της αρχικής συμφωνίας για κατασκευή του αγωγού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk