Οι επισφάλειες συρρικνώνουν την κερδοφορία των τραπεζών

Ανοδικά κινείται στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση λόγω της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία. Αν και ο ρυθμός αύξησης των συμβάσεων που δεν αποπληρώνονται κανονικά έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα, το πρόβλημα παραμένει, οδηγώντας τις τράπεζες στη διενέργεια προβλέψεων έναντι των επισφαλών απαιτήσεων που δημιουργούνται. Μια πρώτη «γεύση» των επιπτώσεων της κρίσης είδαμε στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2010, με τους τέσσερις μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους να πραγματοποιούν διαγραφές της τάξεως του 1 δισ.

Οι επισφάλειες  συρρικνώνουν  την κερδοφορία  των τραπεζών | tovima.gr

Ανοδικά κινείται στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση λόγω της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία. Αν και ο ρυθμός αύξησης των συμβάσεων που δεν αποπληρώνονται κανονικά έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα, το πρόβλημα παραμένει, οδηγώντας τις τράπεζες στη διενέργεια προβλέψεων έναντι των επισφαλών απαιτήσεων που δημιουργούνται. Μια πρώτη «γεύση» των επιπτώσεων της κρίσης είδαμε στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2010, με τους τέσσερις μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους να πραγματοποιούν διαγραφές της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, γεγονός που συρρίκνωσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα καθαρά τους κέρδη.

Και αν τα προηγούμενα έτη η υψηλή κερδοφορία επέτρεπε τη διατήρηση των επισφαλειών σε λογικό πλαίσιο, χωρίς σημαντική επιβάρυνση στα αποτελέσματα, σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Πλέον δραστηριότητες ακόμη και στη λιανική τραπεζική, όπου τα περιθώρια (spreads) είναι υψηλότερα, είναι ζημιογόνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καταναλωτική πίστη στην Ελλάδα, όπου πολλές τράπεζες στην κυριολεξία «μπαίνουν μέσα». Τα πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν συνεχώς σε αναδιαρθρώσεις των δανείων που έχουν χορηγήσει στο παρελθόν προκειμένου να τα καταστήσουν εξυπηρετήσιμα, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 25% των οφειλών που αναχρηματοδοτούνται, παρουσιάζει εκ νέου πρόβλημα.

Οπως τονίζουν τραπεζικοί, ο περιορισμός των εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η άνοδος της ανεργίας και η γενικότερη αρνητική ψυχολογία των νοικοκυριών, έχουν προκαλέσει σημαντική πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση, με αποτέλεσμα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί τα εισοδήματα σε χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα την αύξηση των υποχρεώσεων που δεν εξυπηρετούνται εμπρόθεσμα. Προς την κατεύθυνση περιορισμού των καθαρών εσόδων των επιχειρηματιών συντείνει και το «κίνημα των αποδείξεων». Ετσι, όχι μόνον ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων, εμπορικών και παροχής υπηρεσιών, βαίνει μειωμένος, αλλά την ίδια στιγμή καταβάλλουν υψηλότερο ΦΠΑ σε σχέση με άλλες χρονιές που το σύνολο των πωλήσεών τους, «αδήλωτων» και νόμιμων, ήταν σαφώς υψηλότερο. Στο 9% φθάνουν τα καθυστερούμενα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα δάνεια σε καθυστέρηση εκτιμάται ότι στο τέλος της εφετινής χρονιάς θα ανέλθουν στο 9% από 7,7% το 2009. Εως τώρα υπολογίζεται ότι τα δάνεια που αποπληρώνονται με καθυστέρηση έχουν αναρριχηθεί στο 14% στην καταναλωτική πίστη, στο 7,5% στα στεγαστικά δάνεια, στο 15% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο 6% στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Εκτός από τα παραπάνω, δυσμενή επίσης εξέλιξη αποτελεί και η υποχώρηση του ποσοστού κάλυψης των δανείων αυτών από προβλέψεις (Δεκέμβριος 2009: 41,5%, Δεκέμβριος 2008: 48,9%). Ταυτόχρονα αυξήθηκε και ο λόγος των «καθαρών» καθυστερήσεων, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των δανείων σε καθυστέρηση και των συσσωρευμένων προβλέψεων, προς το σύνολο των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων.

Οι μεταβολές αυτές καθιστούν αναγκαία τη σημαντική ενίσχυση του αποθέματος των προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου, ιδίως αν ληφθεί υπόψη και η επίδραση που θα ασκήσει στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών η διαμόρφωση αρνητικού ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2010 και η οριακά θετική ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση την επόμενη χρονιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk