Ασφαλιστικός τυφώνας πλήττει την Ευρώπη

Η πίεση των «αγορών» προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περνά πλέον από τον περιορισμό των ελλειμμάτων στη μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Το παράδειγμα του πιο αδύναμου κρίκου της ευρωζώνης (της Ελλάδας) ακολουθούν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες εντός και εκτός ευρωζώνης. Στη Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί που είχε εκλεγεί το 2007 προτείνοντας στους συμπατριώτες του «περισσότερη δουλειά για μεγαλύτερες αποδοχές» αναθεωρεί τις απόψεις του.

Η πίεση των «αγορών» προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περνά πλέον από τον περιορισμό των ελλειμμάτων στη μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Το παράδειγμα του πιο αδύναμου κρίκου της ευρωζώνης (της Ελλάδας) ακολουθούν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες εντός και εκτός ευρωζώνης. Στη Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί που είχε εκλεγεί το 2007 προτείνοντας στους συμπατριώτες του «περισσότερη δουλειά για μεγαλύτερες αποδοχές» αναθεωρεί τις απόψεις του. Η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο στην Ισπανία πολύ πριν ανακοινώσει τα μέτρα λιτότητας είχε ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο προαναγγείλει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Ομοίως και στην Ιταλία όπου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητά από τους πολίτες «σκληρές θυσίες» ενώ στη Γερμανία οι εργαζόμενοι θα αποκτούν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας τους από το 2013. Από πλευράς κρατικών δαπανών για συντάξεις η Γαλλία είναι πρωτοπόρος στον ευρωπαϊκό χώρο και κατά συνέπεια δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις Βρυξέλλες ώστε να μειώσει (με κάθε τρόπο) τα συγκεκριμένα κονδύλια. Το συμπέρασμα της «επιτροπής σοφών» που έχει συσταθεί κατ΄εντολή του Νικολά Σαρκοζί είναι εντυπωσιακό:

* Οσο κι αν αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης και ακόμα και αν αυξηθούν ταυτόχρονα οι ασφαλιστικές εισφορές, τα τεράστια ελλείμματα των ταμείων δεν πρόκειται να καλυφθούν παρά μόνο κατά το ήμισυ. Για τον λόγο αυτόν η γαλλική κυβέρνηση καταφεύγει και στη φορολόγηση τόσο των πολύ υψηλών εισοδημάτων (άνω των 100.000 ετησίως) όσο και στην πρόσθετη επιβάρυνση των εταιρειών προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

«Εργατικοί» Βρετανοί, «τεμπέληδες» Φινλανδοί

Σε κάθε περίπτωση το δόγμα Σαρκοζί (ο οποίος ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι η Γαλλία πληρώνει ακόμα το «λάθος» του Φρανσουά Μιτεράν να μειώσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 60) βρίσκει μιμητές και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που ζουν στον αστερισμό της περιστολής κρατικών δαπανών. Ο ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο έχει ανακοινώσει το πάγωμα των όλων των συντάξεων για την επόμενη χρονιά ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν θα καταφέρει να μετατρέψει τις προθέσεις του σε νόμο καθώς αυτές συναντούν πολύ ισχυρές αντιδράσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Στην Ιταλία ανάμεσα στα υπόλοιπα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν περιλαμβάνεται η σύνδεση του προσδόκιμου ορίου ζωής με το έτος συνταξιοδότησης από το 2015 καθώς και η μετάθεση της συνταξιοδότησης κατά τρεις ή έξι μήνες για όσους επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2011. Το γεγονός ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά (φαίνεται να) απέχουν από την πλειοδοσία του χρόνου εργασίας δεν σημαίνει ότι πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα. Κάθε άλλο μάλιστα. Απλώς εκεί οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί από χρόνια. Στην Ολλανδία το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πλήρη συνταξιοδότηση στα 65 χρόνια ενώ μετά το 2025 οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται στο 67ο έτος. Το ίδιο όριο (67) ισχύει αυτή τη στιγμή στη Δανία αλλά και στη Νορβηγία ενώ στη Σουηδία το έτος λήψης πλήρους σύνταξης είναι το 65ο, ήδη από το 1976. Στη Γερμανία η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια μέχρι το 2029 ενώ στη Βρετανία και την Ιρλανδία η πλήρης σύνταξη θα δίδεται στα 68 χρόνια μετά το 2045 και το 2028 αντιστοίχως. Συγκριτικά με τους γείτονές της η Φινλανδία αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια της τεμπελιάς» καθώς η ηλικία εξόδου από την εργασία παραμένει στα 63 χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk