Ισάμου Νογκούτσι «Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» στην Ανδρο (27 Ιουνίου-26 Σεπτεμβρίου)

Παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έκθεση-αφιέρωμα στον σημαντικό αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη.

Το καλοκαίρι στην Ανδρο αποτελεί πάντα μια τεράστια έκπληξη για τους φιλότεχνους. Οι εκθέσεις του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή αποτελούν εξαιρετικό καλλιτεχνικό γεγονός. Εφέτος, από τις 27 Ιουνίου, σε συνεργασία με το Νoguchi Museum της Νέας Υόρκης, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έκθεση-αφιέρωμα στον σημαντικό αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη Ισάμου Νογκούτσι.

Η διευθύντρια του Noguchi Museum Τζένι Ντίξον γράφει: «Ολοι εμείς στο Μουσείο Noguchi πιστεύουμε ότι οι επισκέπτες της έκθεσης θα εμπνευστούν τόσο από τα έργα του Noguchi όσο και ο ίδιος ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τον πολιτισμό και την τέχνη της Ελλάδας. Με ιδιαίτερη χαρά δανείζουμε τα έργα μας στο Μουσείο της Ανδρου, όπου θα εκτεθούν σε ένα περιβάλλον που πραγματικά τα αναδεικνύει. Το συγκεκριμένο μουσείο, ομαλά ενταγμένο στον περιβάλλοντα χώρο καθώς είναι, αντανακλά τον τρόπο που και ο ίδιος ο καλλιτέχνης ενέτασσε τη φύση στο συνολικό έργο του».

Στη γλυπτική η διπλή καταγωγή του Νογκούτσι εκφράστηκε με τον δημιουργικό συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων που «παντρεύουν» τους δύο πολιτισμούς. Εκτός από την αφαίρεση του Μπρακούζι και την αρχαία ελληνική γλυπτική, ο Νογκούτσι επηρεάστηκε εξίσου από τον βιομορφισμό των σουρεαλιστών και την ανατολική καλλιγραφία. Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες από διαφορετικές «σχολές» και μέσα, δεν προσχώρησε ποτέ σε κάποιο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό κίνημα.

Στη διάρκεια της μακράς πορείας του απεικόνισε το σύγχρονο με την καθαρότητα, τη λιτότητα και την απλότητα του αρχαϊσμού, ανάπλασε τοπία, κήπους, παιδότοπους και χώρους αναψυχής σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Αμερικής, και σκηνογράφησε παραστάσεις μοντέρνου χορού, με συνεργάτες μερικούς από τους σημαντικότερους χορογράφους, όπως η Μάρθα Γκράχαμ, με την οποία είχαν μακροχρόνια συνεργασία, ενώ τα πρωτοποριακά αντικείμενα που σχεδίασε επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το σύγχρονο ντιζάιν.

Η έκθεση «Isamu Noguchi: Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» θα διαρκέσει ως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk