Μεταμόσχευση ήπατος από βλαστοκύτταρα

ΒΟΣΤΩΝΗ Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι σε πέντε χρόνια θα μπορούν να δημιουργήσουν το πρώτο ήπαρ εργαστηρίου από βλαστοκύτταρα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη «ανταλλακτικών» οργάνων που θα μειώσει κατά πολύ τον χρόνο αναμονής των ασθενών για τις μεταμοσχεύσεις. «Η βασική ιδέα είναι η ανάπτυξη ενός συκωτιού στο εργαστήριο για μεταμόσχευση. Αν επιτύχουμε, θα έχουμε φέρει επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενειών όχι μόνο του ήπατοςαλλά και άλλων νοσημάτων» δήλωσαν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

ΒΟΣΤΩΝΗ Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι σε πέντε χρόνια θα μπορούν να δημιουργήσουν το πρώτο ήπαρ εργαστηρίου από βλαστοκύτταρα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη «ανταλλακτικών» οργάνων που θα μειώσει κατά πολύ τον χρόνο αναμονής των ασθενών για τις μεταμοσχεύσεις.

«Η βασική ιδέα είναι η ανάπτυξη ενός συκωτιού στο εργαστήριο για μεταμόσχευση. Αν επιτύχουμε, θα έχουμε φέρει επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενειών όχι μόνο του ήπατοςαλλά και άλλων νοσημάτων» δήλωσαν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Οι επιστήμονες «απογυμνώνουν» χημικά το παλιό συκώτι αφήνοντας μόνο το βασικό «εκμαγείο» ιστού και αιμοφόρων αγγείων. Στη συνέχεια επάνω στο «σκαρί» αυτό αναπτύσσεται το νέο όργανο με τη χρήση βλαστοκυττάρων από τον ασθενή ή από έμβρυα. Το συκώτι μπορεί να μεγαλώσει με τη συνδρομή των κυττάρων του ίδιου του ασθενούς, ενώ καταργεί την ανάγκη λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που χορηγούνται για να μην απορρίψει ο οργανισμός το μόσχευμα.

Το συκώτι που προκύπτει μεταμοσχεύεται στη συνέχεια στον πάσχοντα, λύνοντας άπαξ και διά παντός την πολύχρονη και ψυχολογικά επώδυνη αναμονή του ασθενούς για την εύρεση του κατάλληλου μοσχεύματος.

Προς το παρόν η τεχνική εξακολουθεί να απαιτεί δωρητές οργάνων, αλλά οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στη διαδικασία δημιουργίας του νέου οργάνου μπορούν να συνδράμουν μοσχεύματα όπως το συκώτι χοίρου, που είναι σχετικώς συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εως τώρα οι ερευνητές προσπαθούν να τελειοποιήσουν τη μέθοδο σε ποντίκια, με τη φιλοδοξία να είναι σε θέση να κάνουν μεταμόσχευση του τεχνητού συκωτιού σε άνθρωπο σε πέντε χρόνια.

«Το νέο αυτό συκώτι, όπως μεταμοσχεύτηκε σε ποντίκια, μπορεί να επιτελέσει τις βασικές λειτουργίες ενός ανθρώπινου ήπατος» λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι σε 5-10 χρόνια ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι πιθανό. Η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για να «ανακυκλώσει» χιλιάδες όργανα από δωρητές που προς το παρόν θεωρούνται «γερασμένα» ή όχι απολύτως υγιή ώστε να μεταμοσχευτούν με ασφάλεια.

«Εχουμε ακόμη αρκετά ζητήματα βιοτεχνολογίας που πρέπει να επιλύσουμε, προτού προβούμε στη διαδικασία αυτή. Είναι όμως το πρώτο μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» λέει ο Μαρκ Θερς, καθηγητής Ηπατολογίας στο Royal College του Λονδίνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk