Νέα ΥόρκηΚόβεις το κάπνισμα, κόβεις και το στρες

Πολύ συχνά οι καπνιστές αναφέρουν ότι χρειάζονται ένα τσιγάρο για να ηρεμήσουν, όμως βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν κάποιος κόψει το κάπνισμα αυτόματα θα μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα του στρες, ειδικά αν πρόκειται για χρόνιο στρες. Ειδικοί του Βarts and Τhe London School of Μedicine and Dentistry μελέτησαν 469 καπνιστές που ύστερα από καρδιακό επεισόδιο αποφάσισαν να σταματήσουν να καπνίζουν. Οπως διαπιστώθηκε έναν χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος υπήρχε σαφής μείωση και του στρες που διακατείχε στο παρελθόν αυτά τα άτομα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Πολύ συχνά οι καπνιστές αναφέρουν ότι χρειάζονται ένα τσιγάρο για να ηρεμήσουν, όμως βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν κάποιος κόψει το κάπνισμα αυτόματα θα μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα του στρες, ειδικά αν πρόκειται για χρόνιο στρες. Ειδικοί του Βarts and Τhe London School of Μedicine and Dentistry μελέτησαν 469 καπνιστές που ύστερα από καρδιακό επεισόδιο αποφάσισαν να σταματήσουν να καπνίζουν. Οπως διαπιστώθηκε έναν χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος υπήρχε σαφής μείωση και του στρες που διακατείχε στο παρελθόν αυτά τα άτομα.

«Οι καπνιστές βλέπουν συχνά σε ένα τσιγάρο ένα εργαλείο για να μειώσουν το στρες, ενώ και άτομα που έχουν σταματήσει να καπνίζουν πολλές φορές αρχίζουν ξανά να καπνίζουν όταν έρχονται αντιμέτωπα με μια κατάσταση που τους έχει προκαλέσει στρες» δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο Πίτερ Χάγεκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειονότητα των 469 ατόμων της έρευνας (το 85%) πίστευε ότι το κάπνισμα βοηθάει «ως έναν βαθμό» στην αντιμετώπιση του στρες, ενώ το 50% εξ αυτών ότι βοηθάει «πάρα πολύ». Οι ερευνητές δεν εντόπισαν πώς συσχετίζεται το στρες με το κάπνισμα, αλλά θεωρούν πιθανό όσοι στρεσάρονται να έχουν αυξημένες πιθανότητες να αρχίσουν (ή να ξαναρχίσουν) το κάπνισμα, το οποίο όμως όχι μόνο δεν περιορίζει το στρες τους αλλά, αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να το ενισχύσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk