Ποινές στους απείθαρχους ζητούν Γερμανία- Γαλλία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην τακτική θερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, είναι ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες δεν συνεδρίασαν υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Κατόπιν τούτου, το βασικό μέλημά τους ήταν να δώσουν προς κάθε ενδιαφερόμενο το μήνυμα ότι η κατάσταση της ισπανικής οικονομίας δεν είναι τόσο τραγική όσο εσχάτως οι αγορές θεωρούν, αλλά και να συμφωνήσουν ως προς την αναθεώρηση επί το αυστηρότερο του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες-μέλη του ευρώ (κάτι για το οποίο συμφώνησε και ο κ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην τακτική θερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, είναι ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες δεν συνεδρίασαν υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Κατόπιν τούτου, το βασικό μέλημά τους ήταν να δώσουν προς κάθε ενδιαφερόμενο το μήνυμα ότι η κατάσταση της ισπανικής οικονομίας δεν είναι τόσο τραγική όσο εσχάτως οι αγορές θεωρούν, αλλά και να συμφωνήσουν ως προς την αναθεώρηση επί το αυστηρότερο του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες-μέλη του ευρώ (κάτι για το οποίο συμφώνησε και ο κ. Γ. Παπανδρέου ).

Επί του θέματος αυτού ωστόσο πολλές χώρες διαφώνησαν με τη γαλλογερμανική πρόταση περί στέρησης του δικαιώματος ψήφου των απείθαρχων δημοσιονομικώς κρατών στα συμβούλια της ΕΕ, ενώ οι πάντες τάχθηκαν υπέρ της λειτουργίας το ταχύτερο δυνατόν του ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων. Επί των θεμάτων αυτών οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να υιοθετηθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Οκτώβριο. Ο κ. Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να προωθηθούν και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, αν και, όπως σημείωσε, το γεγονός ότι εδώ και χρόνια επικρατούν στην ΕΕ οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις δεν επιτρέπει την έκφραση αισιοδοξίας. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέουείχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος αφού, όπως ο ίδιος δήλωσε, για πρώτη φορά δεν βρέθηκε ούτε η χώρα ούτε ο ίδιος στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Ενδεικτικό είναι ασφαλώς το γεγονός ότι ενώ η Σύνοδος των Βρυξελλών περατώθηκε την ώρα που άρχιζε το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα της εθνικής ομάδας στη Ν. Αφρική, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να το παρακολουθήσει από την τηλεόραση και στη συνέχεια να εμφανισθεί ενώπιον των ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, οι οποίοι χθες ήταν ομολογουμένως λιγότεροι παρά ποτέ το τελευταίο εξάμηνο.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα επανακτά σταδιακώς την αξιοπιστία της, τονίζοντας ωστόσο ότι για να την επανακτήσει πλήρως χρειάζεται να προωθηθούν αποφασιστικά διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk