Και Εξεταστική (ομόλογα) και Προανακριτική (Βατοπαίδι)

Στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων προχωρεί εν μέσω θέρους η κυβέρνηση. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπαίδι, ανακοινώθηκε ότι την προσεχή Τρίτη θα έλθει προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό αίτημα της πλειοψηφίας, για τη διερεύνηση του οποίου υπήρξαν σημεία συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσφατο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.

Στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων προχωρεί εν μέσω θέρους η κυβέρνηση. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπαίδι, ανακοινώθηκε ότι την προσεχή Τρίτη θα έλθει προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό αίτημα της πλειοψηφίας, για τη διερεύνηση του οποίου υπήρξαν σημεία συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσφατο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Ωστόσο η πρόταξη της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων έναντι της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία, την οποία έχει αποφασίσει να ζητήσει η κυβέρνηση, προκάλεσε συζητήσεις στη Βουλή και βουλευτές της ΝΔ εκτιμούσαν ότι «επιδιώκεται η μονομερής “στοχοποίηση” της αξιωματικής αντιπολίτευσης» .

Την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, καθώς ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο ότι την άλλη Δευτέρα, 28 Ιουνίου, θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια του Σώματος η ψηφοφορία επί των προτάσεων για παραπομπή στην προβλεπόμενη Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή (τη λεγόμενη και «Προανακριτική»), η οποία θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων πρώην υπουργών και υφυπουργών. Υπενθυμίζεται ότι το ΠαΣοΚ έχει ζητήσει την παραπομπή των κκ. Ευ. Μπασιάκου, Π. Δούκα, Αλ. Κοντού, Γ. Βουλγαράκη, Θ. Ρουσόπουλου και Κ. Κιλτίδη, ενώ η ΝΔ των κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Τσοχατζόπουλου.

Πάντως χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής οι εκπρόσωποι της ΝΔ αντέδρασαν έναντι του ενδεχομένου να διεξαχθεί η επίμαχη συνεδρίαση προ του Συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 25 ως τις 27 τρέχοντος μηνός, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον κ. Πετσάλνικο. Ετσι η Ρηγίλλης περιόρισε τον αντίκτυπο τυχόν διαρροών στην κρίσιμη ψηφοφορία για την παραπομπή πρώην κυβερνητικών στελεχών της παράταξης προ του κομματικού συνεδρίου, αν και έχουν «στοχοποιηθεί» από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έχει προδικάσει το πολιτικό μέλλον τους εντός της παράταξης. Ωστόσο η στάση που επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση στην Εξεταστική Επιτροπή, αποδίδοντας τις ευθύνες για «ανίερες ανταλλαγές» ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου αποκλειστικά στο ΠαΣοΚ, διαμόρφωσε ένα δεσμευτικό πλαίσιο για τη «γαλάζια» ΚΟ, μέλη της οποίας ωστόσο δεν κρύβουν τις διαθέσεις τους έναντι όσων «με τη στάση τους αμαύρωσαν την παράταξη» , όπως λένε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους για πρώην υπουργούς της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή .

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk