Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εξακολούθησε να παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών με την «εκτός εποχής» συναλλακτική άπνοια να παραπέμπει στην κορύφωση των διακοπών του Αυγούστου. Με συχνές εναλλαγές προσήμου, στενό εύρος διακύμανσης και με κυρίαρχη την αρνητική τάση κινήθηκε ο γενικός δείκτης σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, την οποία ολοκλήρωσε κατά 0,54% χαμηλότερα στις 1.514,85 μονάδες. Υστερα από ένα σύντομο θετικό άνοιγμα ο γενικός δείκτης πιέστηκε στο χαμηλό της ημέρας στις 1.

Στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εξακολούθησε να παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών με την «εκτός εποχής» συναλλακτική άπνοια να παραπέμπει στην κορύφωση των διακοπών του Αυγούστου. Με συχνές εναλλαγές προσήμου, στενό εύρος διακύμανσης και με κυρίαρχη την αρνητική τάση κινήθηκε ο γενικός δείκτης σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, την οποία ολοκλήρωσε κατά 0,54% χαμηλότερα στις 1.514,85 μονάδες.

Υστερα από ένα σύντομο θετικό άνοιγμα ο γενικός δείκτης πιέστηκε στο χαμηλό της ημέρας στις 1.506 μονάδες με απώλειες 1,11%. Αντιδρώντας από το συγκεκριμένο χαμηλό ο γενικός δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος μετά το μεσημέρι και ύστερα από αλλεπάλληλες εναλλαγές τάσεων στο τέλος επικράτησε η αρνητική, με αποτέλεσμα να κλείσει στο τοπικό χαμηλό των 1.514,85

μονάδων με απώλειες 0,54%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η περιθωριοποίηση του ΧΑ συνεχίστηκε για τρίτη στη σειρά συνεδρίαση, όταν τα περισσότερα ευρωπαϊκά διήνυαν την έβδομη διαδοχικά ανοδική, μολονότι μετά τη λήξη της εδώ συνεδρίασης έχασαν τα κέρδη τους.

Ενωρίτερα το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμόρφωσε η επιτυχημένη έκδοση των ισπανικών ομολόγων, που κατεύνασε τις ανησυχίες σχετικά με την επέκταση της δημοσιονομικής κρίσης και ώθησε το ευρώ σε υψηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Η εγχώρια αγορά δεν κατόρθωσε να επωφεληθεί από τις εξελίξεις, ενώ δεν μπόρεσε να βελτιώσει την εικόνα της ούτε ύστερα από τα «εύσημα» των ελεγκτών της τρόικας προς την κυβέρνηση για την ικανοποιητική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών στον πρώτο έλεγχο που έγινε μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.

Αντίθετα ο γενικός δείκτης κατέληξε στο τοπικό χαμηλό υπό την πίεση που ασκήθηκε στα περισσότερα blue chips και ιδιαίτερα των τραπεζών, στο τελευταίο ημίωρο.

Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε σε ποσοστό 0,77% υποχρεώνοντας τον δείκτη FΤSΕ20 να κλείσει με απώλειες 0,63%, ενώ χαμηλότερα κατά 0,27% έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ80.

Σε σταθερά θετικό έδαφος κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δείκτης FΤSΕ80, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,63%, με ιδιαίτερα όμως χαμηλό τζίρο ύψους 393 χιλιάδων ευρώ.

Η γενικότερη απουσία συναλλακτικού ενδιαφέροντος καθήλωσε τον συνολικό τζίρο της αγοράς στο δεύτερο χαμηλότερο μέγεθος από την αρχή του έτους (61,7 εκατ. ευρώ στις 4-1-10) και συγκεκριμένα στα 72,5 εκατ. ευρώ.

Παρά το αρνητικό πρόσημο του γενικού δείκτη για δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση οι ανοδικές μετοχές διατήρησαν το προβάδισμα, καθώς η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 89 ανοδικές, 70 καθοδικές και 149 αμετάβλητες μετοχές εκ των οποίων οι 74 δεν έκαναν καμία συναλλαγή.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: η επιστροφή της μετοχής χαμηλότερα των 10 ευρώ προκαλεί ανησυχία, καθώς επηρεάζει όλη την εικόνα της αγοράς και γι΄ αυτό η αντίδρασή της στη σημερινή συνεδρίαση αποκτά αυξημένη σημασία.

* Fourlis: ανεπηρέαστη από το αρνητικό κλίμα της αγοράς, η μετοχή συνεχίζει να ενισχύει τα κέρδη της, καθώς έκλεισε ενισχυμένη κατά 6,18% στα 7,04 ευρώ έχοντας ενωρίτερα ωθηθεί έως το υψηλό των 7,18 ευρώ.

* Coca-Cola: με πέντε θετικές στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις η μετοχή επανέκτησε τα 17,80 ευρώ όπου έκλεισε με ημερήσια απόδοση 0,62% διατηρώντας παράλληλα το προβάδισμά της έναντι της Εθνικής Τράπεζας σε συνολική αποτίμηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk