Ερχεται ο ΦΜΑΠ για ακίνητα αξίας άνω των €400.000

Με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (τον παλιό ΦΜΑΠ) θα επιβαρυνθούν εφέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε στη δημοσιότητα εγκύκλιο με την οποία τίθεται σε εφαρμογή διάταξη του φορολογικού νόμου ώστε το σύστημα ΤΑΧΙS να αρχίσει τις διαδικασίες προκειμένου να αποσταλούν ως το τέλος του τρέχοντος έτους τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ 2010. Ο νέος φόρος πρόκειται να αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ που ίσχυσε το 2008 και το 2009.

Με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (τον παλιό ΦΜΑΠ) θα επιβαρυνθούν εφέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε στη δημοσιότητα εγκύκλιο με την οποία τίθεται σε εφαρμογή διάταξη του φορολογικού νόμου ώστε το σύστημα ΤΑΧΙS να αρχίσει τις διαδικασίες προκειμένου να αποσταλούν ως το τέλος του τρέχοντος έτους τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ 2010. Ο νέος φόρος πρόκειται να αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ που ίσχυσε το 2008 και το 2009. Ωστόσο το ΕΤΑΚ του 2009 δεν έχει ακόμη αποσταλεί σε περίπου 3.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Στην έννοια της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνονται το δικαίωμα της πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης επί ακινήτων και το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης θέσεων στάθμευσης, βοηθητικών χώρων και κολυμβητικών δεξαμενών που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα υπογείου, πιλοτής, δώματος ή ακάλυπτου χώρου οικοδομής των προαναφερθέντων ακινήτων. Ο φόρος επιβάλλεται στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου, είναι ετήσιος και η επιβολή του αρχίζει από εφέτος. Κατά συνέπεια δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ πρώτης, δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας.

Σε περίπτωση που σε ένα ακίνητο υπάρχει και επικαρπωτής και ψιλός κύριος θα φορολογηθούν καθένας χωριστά για το εμπράγματο δικαίωμά του. Υπόχρεος σε φόρο είναι κάθε πρόσωπο που την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας έχει ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι φυσικό, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια ή την κατοικία του, καθώς και νομικό, ανεξάρτητα από το αν η έδρα του είναι στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή.

Επιπλέον, στον νόμο ορίζεται ότι φορολογείται η ακίνητη περιουσία της 1ης Ιανουαρίου κάθε έτους φορολογίας, ανεξάρτητα από τις μεταβολές που τυχόν επέρχονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια του έτους αυτού. Επομένως, αν μετά την 1η Ιανουαρίου μεταβιβασθεί το ακίνητο σε άλλο πρόσωπο, η υποχρέωση για φόρο βαρύνει εκείνον που ήταν κύριος ή είχε το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η συνολική αξία που έχουν τα ακίνητα και τα εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας. Η αξία της επικαρπίας προσδιορίζεται από την ηλικία του επικαρπωτή και δεν διαφοροποιείται από το αν αυτή είναι ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή ισόβια ως εξής:

Αν ο επικαρπωτής είναι φυσικό πρόσωπο, η αξία της επικαρπίας ορίζεται ως ποσοστό της αξίας της πλήρους κυριότητας ανάλογα με την ηλικία αυτού και ορίζεται:

– Στα 8/10, αν ο επικαρπωτής δεν έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.

– Στα 7/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 20ό έτος.

– Στα 6/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 30ό έτος.

– Στα 5/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 40ό έτος.

– Στα 4/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 50ό έτος.

– Στα 3/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 60ό έτος.

– Στα 2/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 70ό έτος.

– Στα 1/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας του.

Αν ο επικαρπωτής είναι νομικό πρόσωπο, εξομοιώνεται με πρόσωπο που δεν έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του και συνεπώς η αξία της επικαρπίας ισούται με τα 8/10 της αξίας της πλήρους κυριότητας.

Η αξία της ψιλής κυριότητας βρίσκεται αν από την αξία της πλήρους κυριότητας αφαιρέσουμε την αξία της επικαρπίας, όπως προσδιορίζεται παραπάνω.

Η καταβολή

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας που αναλογεί στα φυσικά πρόσωπα καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις αν έχει βεβαιωθεί ως τον μήνα Ιούλιο του έτους φορολογίας και σε δύο ίσες διμηνιαίες δόσεις αν έχει βεβαιωθεί ως τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του έτους φορολογίας. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τον Οκτώβριο ή αν το συνολικό ποσό της οφειλής είναι έως 250 ευρώ, αθροιστικά λαμβανόμενο για όλους τους υποχρέους, αυτός καταβάλλεται εφάπαξ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk