Εκτός λειτουργίας η πρώτη ρυπογόνος λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαϊδα Ι»

«Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή, είπε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη. «Ξεκινάμε τη σταδιακή αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη επειδή η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με προγραμματισμένο τρόπο. Μπορεί να κλείνει μια μονάδα της ΔΕΗ, άλλα έχει ληφθεί πρόνοια για όσους απασχολούντο εδώ. Έχουν απορροφηθεί σε άλλες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ».

Εκτός λειτουργίας τέθηκε από την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, η ρυπογόνος λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, «Πτολεμαΐδα I».

Η μονάδα, ισχύος 70 MW, λειτουργούσε από το 1959 και μαζί με τις αντίστοιχες μονάδες στο Λαύριο και το Αλιβέρι, τροφοδοτούσαν ολόκληρη τη χώρα που δεν είχε τότε αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Με το σημερινό κλείσιμό της, οι ανάγκες του δικτύου θα καλυφθούν από τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο.

Η υπουργός, κατά την έλευσή της στον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, συναντήθηκε με εκπρόσωπους των εργαζομένων, οι οποίοι ζήτησαν προσλήψεις από την περιοχή και την αντικατάσταση των παλιών μονάδων. Η υπουργός δεσμεύτηκε για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και υποσχέθηκε τη σταδιακή αντικατάσταση όλων των παλιών ρυπογόνων μονάδων. «Ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά δεν αποτελούν κομμάτι του ενεργειακού μίγματος της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

«Στέλνουμε – πρόσθεσε η κ. Μπιρμπίλη – ένα καθαρό μήνυμα. Ένα καθαρό μήνυμα ότι ξεκόβουμε από το παρελθόν. Συνήθως τα θετικά μηνύματα στέλνονται από εγκαίνια, όταν κάτι ξεκινάει τη λειτουργία του. Το κλείσιμο μιας οποιασδήποτε παραγωγικής μονάδας συνδέεται με νοσταλγία και μνήμες. Σήμερα γίνεται κάτι το ξεχωριστό. Το θεωρώ τιμή μου ότι με το πάτημα ενός κουμπιού έθεσα εκτός λειτουργίας μια ρυπογόνο μονάδα, μια μονάδα που στα χρόνια λειτουργίας της επιβάρυνε το περιβάλλον. Μια μονάδα που επιβάρυνε τις συνθήκες ζωής, την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής».

Η υπουργός τόνισε επίσης πως «σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή. Ξεκινάμε τη σταδιακή αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη επειδή η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με προγραμματισμένο τρόπο. Μπορεί να κλείνει μια μονάδα της ΔΕΗ, άλλα έχει ληφθεί πρόνοια για όσους απασχολούντο εδώ. Έχουν απορροφηθεί σε άλλες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ».

Η μονάδα I του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ισχύος 70 MW, τέθηκε μεν εκτός λειτουργίας παραμένει δε σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας, καθώς έχει γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας μονάδας, Πτολεμαΐδα V, ενώ η Μονάδα ΙΙ θα τεθεί κι αυτή εκτός λειτουργίας, μόλις ανατεθεί η Πτολεμαΐδα V. Θα ακολουθήσει το σταδιακό κλείσιμο των μονάδων III και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ μέχρι το 2015.

Στην εκδήλωση που έγινε στον ΑΗΣ, τιμήθηκαν και δύο παλιοί εργαζόμενοι των λιγνιτικών μονάδων, οι Βασίλης Αναγνωστόπουλος και Σπύρος Οικονόμου, όπως και ο Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, που εργάζονταν στα ορυχεία. Προηγουμένως, η κ. Μπιρμπίλη, συνοδευόμενη από το γενικό γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστα Μαθιουδάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, επισκέφθηκε τα ορυχεία Αχλάδας και Βεύης, καθώς και τους οικισμούς Ακρινής και Αγίων Αναργύρων, όπου συζήτησε με τους κατοίκους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη λειτουργία των γειτονικών ορυχείων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk