Η Ελβετία και η Πολωνία πηγαίνουν στο Ναύπλιο

Στη μουσική και στους καλλιτέχνες της Ελβετίας και της Πολωνίας είναι αφιερωμένο το εφετινό, 19ο κατά σειρά, Φεστιβάλ Ναυπλίου η αυλαία του οποίου ανοίγει σήμερα. Για δέκα ημέρες η αργολική πρωτεύουσα θα κινηθεί στους ρυθμούς της διοργάνωσης, καλώντας ντόπιους και επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία της μουσικής σε χώρους «αντισυμβατικούς» (Παλαμήδι, πλατεία Αγίου Γεωργίου, Βουλευτικό) οι οποίοι, ωστόσο, συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση ιδιαίτερης ατμόσφαιρας. Μια ακόμη χρονιά, λοιπόν, διεθνείς και έλληνες καλλιτέχνες και συγκροτήματα του κλασικού ρεπερτορίου από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στο Ναύπλιο υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του γνωστού πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη .

Στη μουσική και στους καλλιτέχνες της Ελβετίας και της Πολωνίας είναι αφιερωμένο το εφετινό, 19ο κατά σειρά, Φεστιβάλ Ναυπλίου η αυλαία του οποίου ανοίγει σήμερα. Για δέκα ημέρες η αργολική πρωτεύουσα θα κινηθεί στους ρυθμούς της διοργάνωσης, καλώντας ντόπιους και επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία της μουσικής σε χώρους «αντισυμβατικούς» (Παλαμήδι, πλατεία Αγίου Γεωργίου, Βουλευτικό) οι οποίοι, ωστόσο, συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση ιδιαίτερης ατμόσφαιρας.

Μια ακόμη χρονιά, λοιπόν, διεθνείς και έλληνες καλλιτέχνες και συγκροτήματα του κλασικού ρεπερτορίου από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στο Ναύπλιο υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του γνωστού πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη .

Σε ό,τι αφορά αυτό καθεαυτό το πρόγραμμα παρουσιάζει ενδιαφέρουσα ισορροπία ανάμεσα στις δύο τιμώμενες χώρες: το τριήμερο 18-20 Ιουνίου η διοργάνωση ανήκει στην Ελβετία ενώ το επόμενο τριήμερο 25-27 Ιουνίου η «σκυτάλη» παραδίδεται στην Πολωνία, με άξονα τον εφετινό διεθνή εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννηση του Σοπέν. Ενδιαμέσως περιλαμβάνονται δύο ακόμη συναυλίες με έλληνες καλλιτέχνες.

Εκτός από τις μουσικές εκδηλώσεις το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από τρεις εκθέσεις: αυτή του φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) με τίτλο «Εικόνες της Ελλάδας» με φωτογραφίες-εθνολογικά ντοκουμέντα μιας ξεχασμένης Ελλάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ιδρυμα Αlpha Βank και συνδιοργανώνεται από την Αlpha Βank, την πρεσβεία της Ελβετίας, το Ριζάρειο Ιδρυμα και την Αpeiron Ρhotos (Ιούνιος- Σεπτέμβριος 2010).

Παράλληλα, προβλέπονται δύο ακόμη εκθέσεις αφιερωμένες στον Σοπέν, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο Βουλευτικό καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ: η πρώτη από αυτές έχει τίτλο «Ο Σοπέν στο Παρίσι. Το εργαστήρι του συνθέτη» και διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα. Η δεύτερη, έχει τίτλο «2010 Ετος Σοπέν. Φρεντερίκ Σοπέν 1810-1849» και την επιμέλεια έχει η πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Φρειδερίκος Σοπέν στη Βαρσοβία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk