Προς λήξη της αντιπαράθεσηςΦαναρίου – Αθηνών

Γεφυρώνεται και επισήμως το χάσμα στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος που σημειώθηκε στις μεταξύ τους σχέσεις με αφορμή την υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και την Κυριακή θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο στην Καππαδοκία. Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν δύο φορές τηλεφωνικά το τελευταίο δεκαήμερο με αφορμή την ονομαστική εορτή του κ.

Γεφυρώνεται και επισήμως το χάσμα στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος που σημειώθηκε στις μεταξύ τους σχέσεις με αφορμή την υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και την Κυριακή θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο στην Καππαδοκία.

Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν δύο φορές τηλεφωνικά το τελευταίο δεκαήμερο με αφορμή την ονομαστική εορτή του κ.κ. Βαρθολομαίου την περασμένη εβδομάδα και μόλις προχθές για τη γιορτή του κ. Ιερώνυμου. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από στενούς συνεργάτες τους, αμφότεροι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να απομακρυνθούν τα σύννεφα που παρουσιάστηκαν στις σχέσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Προκαθήμενοι συναντήθηκαν τελευταία φορά τον περασμένο Ιανουάριο στην Καλαμάτα. Ομως η αποδοχή της εκδίκασης από το Οικουμενικό Πατριαρχείου της εκκλήτου προσφυγής (ανώτερο εκκλησιαστικό δικαστήριο) του Παντελεήμονος κατά της απόφασης καθαίρεσής του από την Εκκλησία της Ελλάδος και το μπλοκάρισμα της εκλογής των διαδόχων του προκάλεσαν εντάσεις και την άμεση αντίδραση του Αρχιεπισκόπου. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα τα οποία άρχισαν να επιλύονται όταν ο κ.κ. Βαρθολομαίος- παρά τις αντίθετες εισηγήσεις ιεραρχών του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος- έδωσε το «πράσινο φως» για την εκλογή νέων ιεραρχών. Ετσι τον περασμένο μήνα εκλέχθηκαν οι μητροπολίτες Κηφισίας κ. Κύριλλος και Ιλίου κ. Αθηναγόρας καθώς η Μητρόπολη Αττικής διχοτομήθηκε. Τώρα αναμένεται η εκδίκαση από το Φανάρι της εκκλήτου προσφυγής του Παντελεήμονος, ο οποίος όμως δεν μπορεί να επιστρέψει στην επαρχία του. Υπενθυμίζεται ότι απομακρύνθηκε από τον θρόνο του με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου μετά τις καταγγελίες για πλουτισμό και συμμετοχή σε σκάνδαλα. Καταδικάστηκε δύο φορές από την ποινική Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση χρημάτων από τη Μονή Οσίου Εφραίμ και στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τον επανέφεραν στις τάξεις των μοναχών κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου. Με προσφυγές του στον Αρειο Πάγο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο κ. Παντελεήμων προσπάθησε να μπλοκάρει τις εξελίξεις δίχως επιτυχία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk