Πάγωσε η αντιπολίτευση την εκλογή δικαστικών

Διακομματική αντιπαράθεση προκλήθηκε χθες με αφορμή την άρνηση της ΝΔ (ψήφισε «παρών»), του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ (ψήφισαν «λευκό») να τοποθετηθούν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η διαδικασία προβλέπεται από τον τροποποιηθέντα Κανονισμό της Βουλής, στο πνεύμα του νέου νόμου 3841/2010, και αφορά την πλήρωση των κενών θέσεων των ανώτατων δικαστικών λειτουργών στον Αρειο Πάγο, στο ΣτΕ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η θέση της Διάσκεψης …

Πάγωσε  η αντιπολίτευση  την εκλογή  δικαστικών | tovima.gr

Διακομματική αντιπαράθεση προκλήθηκε χθες με αφορμή την άρνηση της ΝΔ (ψήφισε «παρών»), του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ (ψήφισαν «λευκό») να τοποθετηθούν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η διαδικασία προβλέπεται από τον τροποποιηθέντα Κανονισμό της Βουλής, στο πνεύμα του νέου νόμου 3841/2010, και αφορά την πλήρωση των κενών θέσεων των ανώτατων δικαστικών λειτουργών στον Αρειο Πάγο, στο ΣτΕ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η θέση της Διάσκεψης δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, παρά μόνον γνωμοδοτικό σχετικά με τις προτάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης προς το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά απαιτείται πλειοψηφία 4/5, η οποία δεν επετεύχθη χθες καθώς οι κκ. Κ.Τασούλας, Δ.Σιούφας και Β. Πολύδωρας από τη ΝΔ, αν και δήλωσαν ότι οι προεπιλεγέντες «πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι άξιοι όπως και οι παραλειφθέντες» , επέλεξαν να ψηφίσουν «παρών».

Αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς επέλεξαν «λευκό», ενώ μόνο ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μαζί με το ΠαΣοΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του οποίου κ. Χρ.Παπουτσής κατηγόρησε ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ότι η στάση τους «αποτελεί υπονόμευση της νέας κοινοβουλευτικής διαδικασίας» και «κομματική επιλογή και προμελετημένη πράξη». Αντιδρώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης απάντησε ότι είναι ατυχής η κριτική καθώς ο ίδιος επέλεξε το «λευκό» και για «την ελλιπέστατη γνώση και πληροφόρησή μας σχετικά με πρόσωπα,καταστάσεις και εξελίξεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk