Συνέντευξη Τύπου τρόικας Πηγαίνετε καλύτερα απ΄ ότι περιμέναμε

Το απόγευμα τα μέλη του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις εξετάζονται σήμερα, Πέμπτη, στην συνάντηση του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Στις 12.30, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ενώ στις 14.30 οι εκπρόσωποι της τρόικας πραγματοποιούν συνέντευξη Τύπου.

Πηγαίνετε καλύτερα απ΄ ότι περιμέναμε δήλωσαν εκπρόσωποι της τρόικας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα (σε κεντρικό ξενοδοχείο) μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες στα οικονομικά στοιχεία της χώρας και στην πορεία του Μνημονίου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τα στελέχη της τρόικας στις δηλώσεις τους μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι η ύφεση μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη όσο υπολογιζόταν, τα έσοδα από την είσπραξη του ΦΠΑ πηγαίνουν καλά ενώ υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο για τη δεύτερη αλλά και για την τρίτη δόση. Επίσης, στέλεχος της τρόικας σημείωσε ότι δεν είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση (για την οικονομική κατάσταση) αλλά τα λάθη παλαιοτέρων κυβερνήσεων. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου σημειώθηκε ακόμη ότι το αγκάθι του πληθωρισμού δεν επιτρέπει το πρόγραμμα να αποδόσει όσο θα μπορούσε.

Οπως προκύπτει από τις παραπάνω δηλώσεις αλλά και από το γενικότερο πλαίσιο των δηλώσεων των εκπροσώπων της τρόικας, τα μηνύματα είναι θετικά για την πορεία εκτέλεσης του μνημονίου. Σημειώθηκε ότι η αποστολή που ολοκληρώθηκε σήμερα δεν αφορά στην συνολική αξιολόγηση, ωστόσο προκύπτει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Συγκεκριμένα σημειώθηκαν τα εξής:

– οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι θετικές, τα έσοδα αυξάνονται όπως έχει συμφωνηθεί ενώ παράλληλα υπάρχει σφιχτός έλεγχος των δαπανών
– βάσει των προσωρινών στοιχείων ως το τέλος Μαΐου, το έλλειμμα ήταν χαμηλότερο από ότι προβλέπει το πρόγραμμα
– η τελική αξιολόγηση θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν και τις ευρύτερες εξελίξεις πέρα των δημοσιονομικών
– η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήδη προσωρά και έχει επέρθει συμφωνία σε πολλές παραμέτρους κλειδιά
– προχωρούν επίσης οι υπόλοιπες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας και του φορολογικού συστήματος
– στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχει σημειωθεί πρόοδος για την δημιουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ και η ρευστότητα των τραπεζών παραμένει επαρκής

Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, τέλη Ιουλίου, για να πραγματοποιήσει τη συνολική αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος καθώς και αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του. Αυτή θα είναι και η πρώτη επίσημη αξιολόγηση όπως προβλέπεται βάσει του προγράμματος. Η θετική αξιολόγηση θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει την δεύτερη και την τρίτη ανάληψη της βοήθειας σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 12.30, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το απόγευμα τα μέλη του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν και τα οποία «καίνε» τους έλληνες εργαζομένους είναι το τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις και τον πλασματικό χρόνο καθώς και με τηνεξίσωση των ορίων ηλικίας στο δημόσιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk