Σκάνδαλο Siemens«Ανοίξτε μόνοι σαςτους λογαριασμούς σας»

Να ανοίξουν οικειοθελώς τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προτίθεται να ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς οι οποίοι με τις αποφάσεις τους ενέκριναν προγραμματικές συμβάσεις, αναθέσεις και διαγωνισμούς με τη Siemens από το 1997 ως σήμερα. Στην περίπτωση άρνησής τους θα προβλέπεται η συνδρομή των δικαστικών αρχών. Στόχος της πρότασης που υπέβαλε χθες η ΝΔ και έγινε αποδεκτή και από τα άλλα κόμματα είναι να γίνουν συγκρίσεις …

Να ανοίξουν οικειοθελώς τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προτίθεται να ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς οι οποίοι με τις αποφάσεις τους ενέκριναν προγραμματικές συμβάσεις, αναθέσεις και διαγωνισμούς με τη Siemens από το 1997 ως σήμερα. Στην περίπτωση άρνησής τους θα προβλέπεται η συνδρομή των δικαστικών αρχών.

Στόχος της πρότασης που υπέβαλε χθες η ΝΔ και έγινε αποδεκτή και από τα άλλα κόμματα είναι να γίνουν συγκρίσεις με κινήσεις λογαρια- σμών άγνωστης κατάληξης που έχει εντοπίσει η έρευνα με τυχόν συναλλαγές κατά την ίδια χρονική περίοδο με λογαριασμούς πολιτικών προσώπων που εκ της αρμοδιότητάς τους έδρασαν στο πλαίσιο της κατάρτισης και υλοποίησης των προγραμματικών συμβάσεων. Οπως πρότεινε ο «γαλάζιος» βουλευτής κ. Κ. Τζαβάρας, «οι αρμόδιες αρχές να προβαίνουν στην ταυτοποίηση, χρονικώς και ποσοτικώς, κάθε εμβάσματος το οποίο απέστειλε η Siemens προς τρίτους στην αλλοδαπή, με αντίστοιχες οικονομικές πράξεις πολιτικών προσώπων ή συγγενών τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό τα οποία κατά το κρίσιμο χρονικό σημείο της αποστολής του εμβάσματος είχαν υπηρεσιακή συναλλαγή με τη Siemens». «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στους τελικούς παραλήπτες των μετρητών» είπε, ζητώντας προς επίτευξη του παραπάνω στόχου να κληθούν οι υπουργοί, υφυπουργοί κ.ά. που ενέκριναν τις προγραμματικές συμβάσεις με τη γερμανική εταιρεία.

Α φορμή για όλα αυτά αποτέλεσε έγγραφο το οποίο κατέθεσε η ΝΔ στην Επιτροπή σύμφωνα με το οποίο διακινήθηκαν 75 εκατ. μάρκα (37,5 εκατ. ευρώ) μέσω εμβασμάτων προς διάφορους λογαριασμούς στο εξωτερικό για την προγραμματική σύμβαση 8002 με τον ΟΤΕ του 1997. Στο σχετικό έγγραφο ο εκ των διαχειριστών των «μαύρων ταμείων» της Siemens Ράινερ Νιντλ υπαγορεύει στους αρμοδίους της Siemens Ηellas το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εν λόγω πληρωμών.

Εκτός από τον λογαριασμό «Α. Μarkou» στον οποίο εμφανίζονται να κατατέθηκαν την περίοδο 1998-99 18,5 εκατ. μάρκα (9,25 εκατ. ευρώ) από τα οποία εμβάστηκαν τα γνωστά 200.000 μάρκα προς τον «Α. Roccos» με τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ Αν. Μαντέλη , υπάρχουν και άλλοι κωδικοί όπως «Samos», «Νikos» και «Franz», πίσω από τους οποίους έχουν εντοπιστεί πρώην στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με άλλο έγγραφο από την έρευνα της Debevoise για λογαριασμό της μητρικής Siemens, που εμφάνισε χθες ο «γαλάζιος» βουλευτής κ. Π. Καμμένος , ο Ρ. Νιντλ φέρεται να έχει δηλώσει ότι υπήρχε ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ μητρικής και θυγατρικής Siemens βάσει της οποίας καταβαλλόταν το 2% του ετήσιου τζίρου «σε λογαριασμούς που είχαν καθοριστεί από τον Χριστοφοράκο» μέσω της Siemens Τηλεβιομηχανική ΑΕ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Επίσης αναφέρεται στο έγγραφο ότι ο Μ. Χριστοφοράκος είχε εξηγήσει ότι «τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνταν για την πραγματοποίηση πληρωμών σε πολιτικά κόμματα της Ελλάδας». Τέλος, χθες κατέθεσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ επί υπουργίας κ. Χρ. Βερελή (ΠαΣοΚ), αλλά και κ. Μ. Λιάπη (ΝΔ) κ. Κ. Γιαννακός, ο οποίος είπε ότι «τον Δεκέμβριο του 2005 με κάλεσε ο Λιάπης στο γραφείο του και μου είπε ότι ο Καραμανλής του ζήτησε να παραιτηθώ από τον ΟΣΕ γιατί υπήρχαν καταγγελίες σε βάρος μου από ΔΑΚΕ-ΟΣΕ». Οταν όμως ρωτήθηκε «γιατί παρέμεινε στη θέση του, ενώ στελέχη της ΔΑΚΕ-ΟΣΕ διαγράφτηκαν» εκείνος δεν απάντησε.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΙΖΑΣ
Ο εκ των διαχειριστών των «μαύρων ταμείων» της Siemens Ράινερ Νιντλ (το όνομα του οποίου διακρίνεται κάτω αριστερά) υπαγορεύει στους αρμοδίους το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των πληρωμών:

Αμεσα και ως τις 30.9.98 τουλάχιστον 30 εκατ. γερμανικά μάρκα, από 1.10.98 ως 15.12.98 τουλάχιστον 20 εκατ., από 1.1.99 ως 30.9.99 16 εκατ. και από 1.10.99 ως 15.12.99 9 εκατ. (σύνολο 75 εκατ. μάρκα)

Απαγόρευση εξόδου και για τον κουμπάρο του Αν. Μαντέλη

Δ ιάταξη απαγόρευσης εξόδου εξέδωσε χθες η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και για τον κουμπάρο του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Αν. Μαντέλη, τον κ. Γ. Τσουγκράνη (φωτογραφία), ο οποίος είχε ανοίξει τον λογαριασμό με τον κωδικό Α. Rocos σε ελβετική τράπεζα, όπου κατατέθηκαν 450.000 γερμανικά μάρκα που προέρχονται από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Ο κ. Τσουγκράνης αντιμετωπίζει, σύμφωνα με την ασκηθείσα εναντίον του ποινική δίωξη, πράξη σχετική με το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που αποδίδεται στον κ. Μαντέλη. Ο τελευταίος αναμένεται να διαβεί το ανακριτικό κατώφλι για να απολογηθεί το αργότερο ως τα τέλη Ιουνίου, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του σε βάρος του κατηγορητηρίου από τους εφέτες ανακριτές κυρία Μαρία Νικολακέα και κ. Ι. Φιοράκη.

Επίσης, οι δύο εφέτες ανακριτές αναμένεται να διατάξουν πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν ζημιογόνος ή όχι η προγραμματική σύμβαση 8002/97 μεταξύ Siemens ΑΕ και ΟΤΕ ΑΕ.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματίζονται για το αν πρέπει να αποδοθούν ή όχι κατηγορίες και στα παιδιά του Αν. Μαντέλη.

«Ποιες σαμπάνιες; Τα ονοματεπώνυμα…»
Αντιδράσεις προκαλεί η κίνηση της Siemens Ηellas να αποστείλει τις λίστες με τις… σαμπάνιες και τα πορτοφόλια που έστελνε η εταιρεία στις ονομαστικές εορτές των πολιτικών αντί να παράσχει ουσιώδη στοιχεία για τα δωροδοκηθέντα πολιτικά πρόσωπα, όπως ζητούσε με επιστολή του ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης . Η θετική ανταπόκριση του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens στο κυβερνητικό αίτημα περιορίστηκε στην αποστολή της παραπάνω λίστας, προκαλώντας την ενόχληση της Εξεταστικής Επιτροπής. Οπως δήλωσε ο πρόεδρός της κ. Σ. Βαλυράκης, «εμείς δίνουμε την προτεραιότητά μας στα πολιτικά πρόσωπα, με την έννοια των υπουργών και υφυπουργών που είχαν τις σχετικές αρμοδιότητες», τονίζοντας ότι «η Siemens καλά γνωρίζει ποιος, πότε, πόσα, πώς και γιατί». Και πρόσθεσε: «Σε αυτά τα ερωτήματα, με ονοματεπώνυμο παρακαλώ, θέλουμε απάντηση και ας σταματήσουν τα λουλούδια, τα καλάθια και δεν ξέρω ποια άλλα, με τα οποία μας κοροϊδεύει».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk