Ξένος ΤύποςΣύνοδος Κορυφής με την ελπίδα να ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ

«Οι 27» συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση του ευρώ και να προχωρήσουν στην εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και στα θέματα που θα κυριαρχήσουν σε αυτή είναι στραμμένη η προσοχή του σημερινού ξένου Τύπου.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», «οι 27» συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση του ευρώ και να προχωρήσουν στην εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Παρά τις όποιες ελπίδες περί ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης η σημερινή σύνοδος κορυφής, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, θα διεξαχθεί υπό την πίεση των αγορών, οι οποίες μετά την Ελλάδα έχουν στραφεί στην Ισπανία, γεγονός που σημαίνει ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί «η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» των κρατών-μελών.

Η περίφημη «οικονομική διακυβέρνηση», για την οποία γίνεται πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό θα βασιστεί περισσότερο στις γερμανικές απαιτήσεις για μεγαλύτερη πειθαρχία.

Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επικυρώσει επίσης την εγκαθίδρυση, από το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενός μηχανισμού συνολικής επιτήρησης των σχεδίων προϋπολογισμού κάθε κράτους-μέλους.

Η «φαρέτρα» του συγκεκριμένου μηχανισμού δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει μία κύρωση πολιτικής φύσεως η οποία συμφωνήθηκε την περασμένη Δευτέρα από την γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί : Την αναστολή του δικαιώματος ψήφου για τους «κακούς μαθητές», τις χώρες δηλαδή που δεν πειθαρχούν στις δημοσιονομικές προδιαγραφές της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει μάλιστα το βρετανικό δίκτυο «BBC», το προσχέδιο του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι τα κράτη της Ε.Ε. θα πρέπει να παρουσιάζουν τα σχέδια προϋπολογισμού τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε άνοιξη. Η συγκεκριμένη πρόταση ενδέχεται να αφήνει αρκετά περιθώρια προκειμένου να ικανοποιήσει τις βρετανικές αντιδράσεις, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει σαφές ότι ο προϋπολογισμός της χώρας θα πρέπει να έχει περάσει πρώτα από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν εξεταστεί από τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στη σημερινή σύνοδο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να πιέσει για την υιοθέτηση «ευρωπαϊκού» φόρου στις τράπεζες και ενδεχομένως και ενός φόρου οικονομικών συναλλαγών- τον οποίον φαίνεται ότι επιθυμούν Παρίσι και Βερολίνο, αλλά έχει μείνει πίσω στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα βάλουν τις «τελικές πινελιές» της «Νέας Στρατηγικής για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη», του σχεδίου ανάπτυξης που έχει καταρτίσει η Επιτροπή για τα επόμενα δέκα χρόνια στο οποίο διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε κράτος μέλος.

Στόχος των ευρωπαίων ηγετών είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των ευρωπαϊκών συνόδων τους επόμενους εννέα μήνες.

Οι αμερικανικοί «NewYork Times» αναρωτιούνται ωστόσο, εάν αυτές οι συναντήσεις θα αποτελέσουν φάρμακο ή απειλή για το ευρώ καθώς τα μέσα ενημέρωσης και οι κερδοσκόποι στρέφουν την προσοχή τους στις Βρυξέλλες ασκώντας περαιτέρω ισχυρές πιέσεις στην- ήδη πληττόμενη- ευρωζώνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk