ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Το ωράριο και η σιέστα

Στο περιθώριο της κρίσης κρατικού χρέους που προβληματίζει την ευρωζώνη προκαλώντας τριγμούς στα χρηματιστήρια των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, ένα… κεφαλαιώδες πρόβλημα φέρεται να ταλαιπωρεί τους φορείς στο ελληνικό Χρηματιστήριο… Ποιο πρέπει να είναι το ωράριο των συναλλαγών; Ο ΣΜΕΧΑ προτείνει π.χ. στο πλαίσιο επίτευξης οικονομίας μείωση της διάρκειας της συνεδρίασης, η οποία θα μπορούσε, όπως υποστηρίζει, να ξεκινά δύο ώρες αργότερα, για να συμπίπτουν οι συναλλαγές στις αγορές του ΧΑ όσο το δυνατόν περισσότερο με τις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Στο περιθώριο της κρίσης κρατικού χρέους που προβληματίζει την ευρωζώνη προκαλώντας τριγμούς στα χρηματιστήρια των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, ένα… κεφαλαιώδες πρόβλημα φέρεται να ταλαιπωρεί τους φορείς στο ελληνικό Χρηματιστήριο… Ποιο πρέπει να είναι το ωράριο των συναλλαγών;

Ο ΣΜΕΧΑ προτείνει π.χ. στο πλαίσιο επίτευξης οικονομίας μείωση της διάρκειας της συνεδρίασης, η οποία θα μπορούσε, όπως υποστηρίζει, να ξεκινά δύο ώρες αργότερα, για να συμπίπτουν οι συναλλαγές στις αγορές του ΧΑ όσο το δυνατόν περισσότερο με τις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΕΔΥΚΑ (πρώην ΕΛΔΕ) ανέφερε ότι η σημερινή δύσκολη συγκυρία καθιστά σαφές ότι απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις ως προς τη λειτουργία του ωραρίου του Χρηματιστηρίου.

Οι αρχές του ΧΑ πάλι οδήγησαν το θέμα προς διαβούλευση, με τις μεγάλες χρηματιστηριακές-θυγατρικές των τραπεζών να μη θέλουν να αλλάξει το καθεστώς, όπως εξάλλου και τα μέλη εξ αποστάσεως (remote members). Δύο μεγάλα επενδυτικά σπίτια, η Citi και η Cheuvreux, διατύπωσαν μάλιστα ήδη γραπτώς τις απόψεις τους. Η πλειοψηφία των συναλλαγών διεθνώς, ανέφεραν, γίνεται μεταξύ 8 και 10 το πρωί και οι περισσότερες εντολές μπαίνουν εκείνη την ώρα. Αν λοιπόν το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι τότε κλειστό (δηλαδή 10 π.μ.12 μ. για τους επενδυτές από το Λονδίνο και 9-11 π.μ. για τους επενδυτές από την Κεντρική Ευρώπη), είναι σίγουρο ότι η συμμετοχή από τους διεθνείς επενδυτές στο ΧΑ θα μειωθεί δραματικά, ενώ πιστεύουν ότι η μείωση του ωραρίου θα κάνει πολύ κακό στη ρευστότητα.

Επιπλέον όλη η ειδησεογραφία επικοινωνείται στους πελάτες τις ώρες πριν από το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών και τότε αποφασίζουν όλοι πώς θα κινηθούν μέσα στην ημέρα. Στη συνέχεια η προσοχή τους διασπάται σε διάφορες αγορές με έμφαση προφανώς στις μεγαλύτερες. Αν η Ελλάδα ανοίγει λοιπόν μία ή δύο ώρες αργότερα, οι επενδυτές, όπως υποστηρίζεται, απλώς θα επιλέξουν να την αγνοήσουν. Καθώς τα μέλη εξ αποστάσεως και οι μεγάλες χρηματιστηριακές που ελέγχουν πάνω από το 80% των συναλλαγών αντιτίθενται στη μεταβολή του ωραρίου, η πρόταση για να αρχίζουν οι συναλλαγές δύο ώρες αργότερα μάλλον θα οδηγηθεί στις καλένδες. Εκτός εάν υιοθετηθεί μια εναλλακτική πρόταση των μελών εξ αποστάσεως, που ανέφεραν με δόση καυστικότητας και ειρωνείας, είναι αλήθεια, στις επιστολές τους προς τη διοίκηση του ΧΑ ότι «εάν τελικά αποφασίσετε να μειώσετε το ωράριο κατά δύο ώρες, κάντε το τουλάχιστον την ώρα της μεσημεριανής σιέστας…».

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk