γνωμη

Θέατρο παραλόγου

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κατέδειξε τη χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου των ανεξέλεγκτων, ασύδοτων και δήθεν αυτορρυθμιζόμενων αγορών. Υπεύθυνη για όλα εκρίθη τότε η αναπτυχθείσα παγκοσμίως ασυγκράτητη αλυσίδα υπερκερδών, υπεραξιών και μπόνους. O πυρετός του χρήματος που είχε καταλάβει τη διασυνδεδεμένη ελίτ των τραπεζών, των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και της πολιτικής έφερε την υποεκτίμηση των πιστωτικών κινδύνων, κατέστησε ευχερείς τις υπερχρηματοδοτήσεις και γέννησε το τέρας της κρίσης.

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κατέδειξε τη χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου των ανεξέλεγκτων, ασύδοτων και δήθεν αυτορρυθμιζόμενων αγορών.

Υπεύθυνη για όλα εκρίθη τότε η αναπτυχθείσα παγκοσμίως ασυγκράτητη αλυσίδα υπερκερδών, υπεραξιών και μπόνους.

O πυρετός του χρήματος που είχε καταλάβει τη διασυνδεδεμένη ελίτ των τραπεζών, των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και της πολιτικής έφερε την υποεκτίμηση των πιστωτικών κινδύνων, κατέστησε ευχερείς τις υπερχρηματοδοτήσεις και γέννησε το τέρας της κρίσης.

Η σούπερ «φούσκα» που έχτισαν τα υποτιθέμενα «χρυσά» παιδιά του μοντέρνου κόσμου ξέφυγε από κάθε έλεγχο και κάποια στιγμή έσκασε παρασέρνοντας ολόκληρο τον κόσμο σε πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Σε εκείνη τη φάση πολλοί υπέθεσαν ότι ο νεοφιλελευθερισμός θα υποχωρήσει, ότι θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις και ότι το επικρατήσαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες οικονομικό μοντέλο θα αλλάξει, θα αποδεχθεί αναθεωρήσεις και ρυθμίσεις, που θα το επαναφέρουν σε νέα ισορροπία. Η ακολουθήσασα κρατική παρέμβαση για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα ενίσχυσε την πρώτη εντύπωση και οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ο κόσμος θα πάρει άλλο δρόμο. Εξελισσόμενη όμως η κρίση εγκλώβισε την πολιτική, το πρόβλημα μεταφέρθηκε από τις τράπεζες στα κράτη και μετατράπηκε σε κρίση ελλειμμάτων και χρέους, επιτρέποντας στον κύκλο του χρήματος, των αγορών και της κερδοσκοπίας να αναγεννηθεί και να διεκδικήσει εκ νέου πρώτο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά πράγματα.

Με τον καιρό η νεοφιλελεύθερη επιλογή επανήλθε δριμύτερη. Σήμερα η πολιτική σε Αμερική και Ευρώπη δείχνει απόλυτα δεσμευμένη, δεν μπορεί να κάνει βήμα έξω από το σύστημα των αγορών και του πιστωτικού συστήματος. Αναγκάζεται μάλιστα να προσκυνήσει στην κυριολεξία την ελευθερία των αγορών και να ομογενοποιηθεί πλήρως. Οι περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα περιοριστικά, αποδέχονται μείωση μισθών και συντάξεων, προβαίνουν σε αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και επιτρέπουν την κατάλυση του συστήματος των εργατικών δικαιωμάτων που επικράτησε στα μεταπολεμικά χρόνια. Είναι πολιτικά και οικονομικά παράλογη αυτή η επανάκαμψη της νεοφιλελεύθερης επιλογής. Δεν είναι υπερασπίσιμη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό αίσθημα, προκαλεί τη νέα γενιά και αναστατώνει τα πλήθη- θα φέρει με βεβαιότητα αναστατώσεις παντού στον κόσμο. Ηδη η Ευρώπη συγκλονίζεται, οι μέχρι πρότινος δημοφιλείς κυβερνήσεις της Μέρκελ, του Σαρκοζί, του Θαπατέρο και του Μπερλουσκόνι συγκλονίζονται. Ακόμη και η νεοεκλεγείσα δική μας του κ. Παπανδρέου δοκιμάζεται καθημερινά, αισθάνεται τα πολλά κύματα αμφισβήτησης να την καταδιώκουν, παλεύει με τον χρόνο, με τη συνείδηση και τις πεποιθήσεις των μελών της.

Είναι αυτή η επικράτηση της νεοφιλελεύθερης επιλογής τόσο προβληματική και τόσο αταίριαστη προς το κοινό αίσθημα, που αναπόφευκτα θα φέρει μεγάλα και μη προσεγγίσιμα για την ώρα γεγονότα. Διαμορφώνονται συνειδήσεις τούτο τον καιρό, η κοινωνία βράζει, τα άκρα διεγείρονται και όσο η επίσημη πολιτική παραμένει δεσμευμένη σε σχήματα που δεν πιστεύει, θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με συγκρούσεις και βασανιστικά διλήμματα.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk