Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στον πληθωρισμό

Τσιμπάει ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, αλλά στη χώρα μας καλπάζει. Οπως ανακοινώθηκε χθες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός έτρεχε τον Μάιο με ρυθμό 5,3% ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε ελαφρά στο 1,6% από το 1,5% τον Απρίλιο. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο μέσος πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 2,0%. Μόνο σε δύο χώρες υποχώρησε, στην Ιρλανδία κατά 1,9% και στη Λετονία κατά 2,4%. Στις κινήσεις αυτές των τιμών πτωτική συμβολή είχαν τα τρόφιμα γενικά (εκτός φρούτων), οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες, ενώ τις ανοδικές κινήσεις κυρίως τροφοδότησαν οι τιμές της ενέργειας και τα υγρά καύσιμα, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός.

Τσιμπάει ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, αλλά στη χώρα μας καλπάζει. Οπως ανακοινώθηκε χθες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός έτρεχε τον Μάιο με ρυθμό 5,3% ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε ελαφρά στο 1,6% από το 1,5% τον Απρίλιο. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο μέσος πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 2,0%. Μόνο σε δύο χώρες υποχώρησε, στην Ιρλανδία κατά 1,9% και στη Λετονία κατά 2,4%.

Στις κινήσεις αυτές των τιμών πτωτική συμβολή είχαν τα τρόφιμα γενικά (εκτός φρούτων), οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες, ενώ τις ανοδικές κινήσεις κυρίως τροφοδότησαν οι τιμές της ενέργειας και τα υγρά καύσιμα, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός.

Στην ευρωζώνη τον υψηλότερο πληθωρισμό, μετά την Ελλάδα, κατέγραψαν το Λουξεμβούργο 3,1% και το Βέλγιο 2,5%, ενώ στην ΕΕ η Ουγγαρία 4,9%, η Ρουμανία 4,4% και η Βρετανία 3,4%.

Φταίνε οι φόροι
Στη χώρα μας η αύξηση της έμμεσης φορολογίας, στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση από τις αρχές του χρόνου, «απογείωσε» και τον πληθωρισμό, ενώ αντιθέτως την ίδια περίοδο ο δείκτης των προϊόντων διατροφής εμφανίζει αρνητική εξέλιξη.

Οι διαπιστώσεις αυτές καταγράφονται σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε χθες η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κυρία Λούκα Κατσέλη στους βουλευτές της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και το οποίο βασίζεται στην ανάλυση των στοιχείων του πληθωρισμού.

Οπως αναφέρεται από τον Ιανουάριο ενώ η έμμεση φορολογία αυξάνεται μήνα με τον μήνα και κατά συνέπεια αυξάνεται κι ο πληθωρισμός, το σκέλος των διαρθρωτικών παραγόντων στην εξέλιξη των τιμών υποχωρεί.

Από 1,9% που ήταν τον Ιανουάριο του 2010 μειώθηκε σε 1,3% τον Μάιο 2010. Σημειώνεται ότι « τον Ιανουάριο του 2010 το ποσοστό πληθωρισμού ήταν 2,3%. Από το ποσοστό αυτότο 0,4% αναλογεί στους φόρους, ενώ το υπόλοιπο 1,9% σε λοιπούς διαρθρωτικούς παράγοντες. Τον Μάιο του 2010, η αναλογία των φόρων ήταν 4% σε πληθωρισμό 5,3%, ενώ η αναλογία των διαρθρωτικών παραγόντων ήταν 1,3% ».

Παράλληλα « η συμμετοχή της κατηγορίας Διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο πεντάμηνο ΙανουάριοςΜάιος 2010 ήταν αρνητική. Συγκεκριμένα οι τιμές στην κατηγορία αυτή μειώθηκαν κατά 1,1% τον Μάιο του 2010. Η επίδραση της αύξησης των φόρων είναι σημαντική στην κατηγορία Αλκοολούχων ποτών και καπνού. Με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ κατά τη διάρκεια του πενταμήνου οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά περίπου 16,7%».

Αντιθέτως στην κατηγορία Διαρκή Αγαθά- Είδη Νοικοκυριούτο ποσοστό πληθωρισμού που προέρχεται από τους διαρθρωτικούς παράγοντες κινείται σε επίπεδα κάτω του 1,5%. Ετσι τον Ιανουάριο ήταν 0,6% και τον Μάιο του 2010 ήταν 1,3%.

Παρά την αύξηση του ΦΠΑ η αγορά απορρόφησε σημαντικό μέρος συγκρατώντας την αύξηση των τιμών στης κατηγορίες αυτές. Επίσης η αύξηση της τιμής στην κατηγορία των Μεταφορών ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς από 9,9% τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 19,1% τον Μάιο.

Διαρθρωτικά προβλήματα εξακολουθούν να εμφανίζονται σε συγκεκριμένες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η Στέγαση, η Εκπαίδευση και τα Είδη Ενδυσης και Υπόδησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk