H Ισπανία και το ΔΝΤ στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

Ελλάδα και Ισπανία, στο ίδιο έργο θεατές. Λίγες εβδομάδες μετά την περιπέτεια της Ελλάδας, που θέλοντας και μη οδηγήθηκε στον μηχανισμό οικονομικής αρωγής ο οποίος δημιουργήθηκε για την περίπτωσή της, η Ισπανία δείχνει να βαδίζει στον ίδιο δρόμο. Οι φήμες και οι πληροφορίες, άλλες ανυπόστατες και άλλες μη, διαδέχθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που λήγει η μία την άλλη, με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα όπου δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου εμφάνισαν την κυβέρνηση Θαπατέρο έτοιμη να ζητήσει 250 δισ.

Ελλάδα και Ισπανία, στο ίδιο έργο θεατές. Λίγες εβδομάδες μετά την περιπέτεια της Ελλάδας, που θέλοντας και μη οδηγήθηκε στον μηχανισμό οικονομικής αρωγής ο οποίος δημιουργήθηκε για την περίπτωσή της, η Ισπανία δείχνει να βαδίζει στον ίδιο δρόμο. Οι φήμες και οι πληροφορίες, άλλες ανυπόστατες και άλλες μη, διαδέχθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που λήγει η μία την άλλη, με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα όπου δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου εμφάνισαν την κυβέρνηση Θαπατέρο έτοιμη να ζητήσει 250 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής αρωγής που δημιουργήθηκε για κάθε ενδεχόμενη κρίση ευρωπαϊκής χώρας στο μέλλον. Η «είδηση» διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από όλα τα επίσημα χείλη τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Μαδρίτη, ενώ ακόμη και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ ΣτροςΚαν (φωτογραφία), ο οποίος είχε από καιρό προγραμματίσει να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Ισπανία, υποχρεώθηκε να προβεί χθες σε δήλωση διά της οποίας διευκρίνισε ότι η επίσκεψή του είναι μια κοινή επίσκεψη εργασίας και ουδόλως σχετίζεται με τα πιθανολογούμενα σχέδια εμπλοκής του ΔΝΤ σε ενδεχόμενο σχέδιο διάσωσης της ισπανικής οικονομίας.

Ολα αυτά διόλου δεν εμπόδισαν βεβαίως τα ισπανικά spreads να εκτοξευθούν σε ύψη πρωτόγνωρα για την ισπανική οικονομία, η οποία όσο και αν και προ ενός έτους αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση, σήμερα τείνει να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή.

Σε αυτό το όχι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο κλίμα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνέρχονται από σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με στόχο μια κατ΄ αρχήν συμφωνία ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο που θα έχει στο μέλλον το σύμφωνο σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ.

Σε γενικές γραμμές οι πάντες συμφωνούν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι προληπτικές αλλά και οι αποτρεπτικές πτυχές του ώστε να καθησυχαστούν οι υπαρκτές ανησυχίες των αγορών για την ισχύ του ευρώ. Ταυτόχρονα όμως καθίσταται όλο και περισσότερο σαφές ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει η Γερμανία η οποία «έπεισε» αυτή την εβδομάδα τη Γαλλία να ξεχάσει τις βλέψεις της για τη δημιουργία μιας οικονομικής διακυβέρνησης αποτελούμενης αποκλειστικά από τις χώρες του ευρώ. Το Βερολίνο γνωρίζοντας ότι στη ζώνη των 16 χωρών του ευρώ οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν αυξημένο πολιτικό βάρος, προτίμησε να ορίσει συνδιαχειριστές της τύχης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, εκτιμώντας ότι λόγω του οικονομικού μεγέθους της η Γερμανία θα μπορεί ευκολότερα να ηγεμονεύσει στο ευρύτερο επίπεδο των «27» απ΄ ό,τι στο στενότερο των «16».

Στόχος της Γερμανίας είναι να αναθεωρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας κατά τρόπον ώστε οι χώρες του ευρώ να ενημερώνουν τις Βρυξέλλες για τους προϋπολογισμούς του κάθε έτους προτού αυτοί έλθουν προς συζήτηση στα εθνικά κοινοβούλια, ενώ παράλληλα προωθεί ιδέες όπως η στέρηση τόσο των κοινοτικών κονδυλίων όσο και του δικαιώματος ψήφου στα συμβούλια για τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.

Οι συζητήσεις επί των θεμάτων αυτών θα συνεχισθούν και μετά το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα προβλέπεται η σύγκληση δύο συνόδων κορυφής, μία τον Σεπτέμβριο και μία τον Οκτώβριο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του χρόνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk