Γαλλία: περισσότερη δουλειά για όλους, περισσότεροι φόροι για τους πλούσιους

Τα σχέδια για το συνταξιοδοτικό και τις φορολογικές αλλαγές, τα οποία κρίνουν απαραίτητα προκειμένου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, αποκάλυψαν χθες ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν. Η συνταγή ήταν αναμενόμενη: αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση της φορολόγησης του κεφαλαίου, με στόχο να περιοριστούν τα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού συστήματος και να διατηρήσει η Γαλλία την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγησή της από τους περίφημους οίκους.

Τα σχέδια για το συνταξιοδοτικό και τις φορολογικές αλλαγές, τα οποία κρίνουν απαραίτητα προκειμένου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, αποκάλυψαν χθες ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν. Η συνταγή ήταν αναμενόμενη: αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση της φορολόγησης του κεφαλαίου, με στόχο να περιοριστούν τα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού συστήματος και να διατηρήσει η Γαλλία την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγησή της από τους περίφημους οίκους. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη…

δοσολογία του φαρμάκου. Ετσι, ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας Ερίκ Βερτ επιβεβαίωσε χθες ότι η ηλικία συνταξιοδότησης των Γάλλων θα αυξηθεί βαθμιαία ως τα 62 έτη το 2018 από τα 60 που είναι σήμερα. Επίσης η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι θα αυξήσει τους φόρους στα stock options, στα μερίσματα και στα κέρδη του κεφαλαίου, ενώ θα αυξήσει και τον συντελεστή φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων κατά μία εκατοστιαία μονάδα. «Δεν υπάρχουν μαγικά» είπε ο Βερτ στην κρατική τηλεόραση. «Δεν μπορούμε να υποσχόμαστε λιγότερη εργασία, αύξηση των συντάξεων και μείωση των ελλειμμάτων» ταυτόχρονα.

Η κρίση χρέους της Ευρώπης προσέδωσε χαρακτήρα επείγοντος στην καμπάνια του Σαρκοζί για μείωση των συνταξιοδοτικών ελλειμμάτων. Ο στόχος είναι να επανέλθει το σύστημα σε ισορροπία ως το 2018. Το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα αναμένεται να έχει εφέτος έλλειμμα 10,7 δισ. ευρώ, ενώ με τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τον υπουργό Προϋπολογισμού, το έλλειμμα θα φθάσει στα 50 δισ. ευρώ το 2020. Τα συνδικάτα έχουν προσφύγει ήδη σε αρκετές απεργίες για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση αυτή, η οποία επίσης αμφισβητείται και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης. «Η επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης αποτελεί αδικία» είπε στην τηλεόραση LCΙ ο Σοσιαλιστής Μισέλ Σαπέν, τέως υπουργός Οικονομίας. «Τι θα γίνει με τους ανθρώπους που άρχισαν να δουλεύουν στα 16 τους, συχνά σε δουλειές που είναι οι πιο δύσκολες;».

Ανεβάζοντας την ηλικία συνταξιοδότησης η Γαλλία ακολουθεί τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, προσπαθώντας να απαντήσει στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής και στη μείωση των ποσοστών γεννητικότητας. Μαζί με το έλλειμμα των συντάξεων, το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε στο 8% του ΑΕΠ από το 3,3% το 2008, προτού αναπτυχθούν πλήρως οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει ως το 2013 το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι συνταξιοδοτικές προτάσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν το έλλειμμα κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ως το 2013 και έως και 1,9 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2020, σύμφωνα με όσα εξήγησε ένας γάλλος επίσημος στους δημοσιογράφους. Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 60 έτη από τότε που ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν τη μείωσε από τα 65 έτη, όταν εξελέγη, το 1981. Η Γερμανία αποφάσισε το 2007 να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης βαθμιαία από τα 65 στα 67 έτη. O κ. Βερτ είπε ότι το προσδόκιμο ζωής στη Γαλλία αυξήθηκε κατά τρία χρόνια από το 1980 και ότι τώρα βρίσκεται πάνω από τα 80 τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι άνθρωποι που άρχισαν να δουλεύουν πριν από τα 18 τους θα εξακολουθήσουν να μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 60 τους, είπε. Επίσης θα αυξηθούν τα χρόνια που απαιτούνται για να πάρει κανείς σύνταξη στα 41,5 ως το 2018 από τα 41 σήμερα. Η μεταρρύθμιση θα μειώσει τις διαφορές ανάμεσα στους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η ηλικία συνταξιοδότησης στην οποία θα εξασφαλίζεται η υψηλότερη σύνταξη θα αυξηθεί από τα 65 στα 67 έτη.

Ο κ. Σαρκοζί έχει υποσχεθεί να αποφύγει οποιαδήποτε γενικευμένη αύξηση φόρων ή εισφορών. Ωστόσο στα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια (άνω των 69.783 ευρώ) θα αυξηθεί ο συντελεστής στο 41, το οποίο θα αποδώσει 230 εκατ. ευρώ. Εξάλλου θα καταργηθεί μια φοροαπαλλαγή των μερισμάτων, με την οποία θα εξασφαλιστούν 645 εκατ. ευρώ του χρόνου, ενώ τα κέρδη κεφαλαίου θα φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές όπως το εισόδημα, το οποίο θα αποδώσει 180 εκατ. ευρώ. Επίσης θα αυξηθούν οι φόροι επί των stock options και επί των πρόσθετων αμοιβών που χορηγούν οι εταιρείες.

Δημογραφικό το κακό
Η Γαλλία είναι ως γνωστόν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων. Παρά ταύτα, η μέση ηλικία του γαλλικού πληθυσμού αναμένεται ως το έτος 2050 να έχει φθάσει στα 50 έτη από 39 που είναι σήμερα. Το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού αναμένεται να πέσει στο 55%. Το δημογραφικό πρόβλημα δεν αφήνει, λοιπόν, στο απυρόβλητο ούτε τη Γαλλία. Και όμως η αύξηση του πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες ήταν αλματώδης. Οπως υπολογίζεται, το 1800 ο πληθυσμός της γης ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 δισεκατομμύριο. Το 1930 έφθασε στα 2 δισεκατομμύρια, το 1960 έφθασε στα 3 δισ., το 1974 στα 4 δισ., το 1987 στα 5 δισ. και το 1999 στα 6 δισεκατομμύρια. Ως το 2050 οι κάτοικοι του πλανήτη θα αριθμούν 9 ή 10 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο που επεξεργάζονται οι δημογράφοι των Ηνωμένων Εθνών. Και όμως η πληθυσμική ώσμωση δεν είναι τόσο μεγάλη (ούτε θα γίνει για πολλούς λόγους, από πολιτικούς και κοινωνικούς έως ρατσιστικούς, εκτιμούν οι ειδικοί), ώστε οι εισφορές των νέων Ασιατών ή των Αφρικανών, π.χ., να φθάνουν για να πληρωθούν οι συντάξεις των… Ευρωπαίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk