Διατηρούν δυναμική οι αγορές

Η πορεία ανάκαμψης του ευρώ έναντι του δολαρίου ανεκόπη χθες, αλλά δεν ανεστράφη. Η τετραπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Μoody΄s σχεδόν λησμονήθηκε, αλλά η φημολογία περί προσφυγής της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών συνεχίστηκε και μάλιστα με περισσότερες λεπτομέρειες, αναγκάζοντας την υπουργό Οικονομικών της χώρας Ελενα Σαλγάδο να διαψεύσει τα «παπαγαλάκια». Ωστόσο δεν ήταν ούτε η Ελλάδα ούτε η Ισπανία η αιτία για την αλλαγή του εξαιρετικά ευνοϊκού κλίματος που επικράτησε επί έξι συναπτές συνεδριάσεις στις διεθνείς αγορές.

Η πορεία ανάκαμψης του ευρώ έναντι του δολαρίου ανεκόπη χθες, αλλά δεν ανεστράφη. Η τετραπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Μoody΄s σχεδόν λησμονήθηκε, αλλά η φημολογία περί προσφυγής της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών συνεχίστηκε και μάλιστα με περισσότερες λεπτομέρειες, αναγκάζοντας την υπουργό Οικονομικών της χώρας Ελενα Σαλγάδο να διαψεύσει τα «παπαγαλάκια». Ωστόσο δεν ήταν ούτε η Ελλάδα ούτε η Ισπανία η αιτία για την αλλαγή του εξαιρετικά ευνοϊκού κλίματος που επικράτησε επί έξι συναπτές συνεδριάσεις στις διεθνείς αγορές. Ηταν οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και συγκεκριμένα τα πρώτα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν έπειτα από αρκετές ημέρες και αφορούν την αγορά ακινήτων. Η κάμψη κατά 10% των πωλήσεων, που κατεγράφη τον Μάιο, επανέφερε τις αμφιβολίες για την ικανότητα των ΗΠΑ να ξαναγίνουν η αναπτυξιακή ατμομηχανή του πλανήτη (μαζί με την Κίνα που παρεμπιπτόντως… επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα ακινήτων).

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδωσαν το σύνθημα στους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις «ριψοκίνδυνες» τοποθετήσεις σε μετοχές και στο ευρώ και να επιστρέψουν στα γνωστά καταφύγια: στα κρατικά ομόλογα (όχι τα ελληνικά ή τα ισπανικά βεβαίως…), στο δολάριο και στον χρυσό. Και όντως, οι επενδυτές άρχισαν να επιστρέφουν, αλλά ψύχραιμα και συντεταγμένα, δίχως ίχνος πανικού. Το ευρώ έφθασε να υποχωρεί από τα 1,2350 στα 1,2250 δολάρια. Το απόγευμα όμως έφτασε ξανά στα προχθεσινά επίπεδα. Οσο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρούσαν αλλά δεν κατακρημνίζονταν. Ωσπου ανέκαμψαν και έκλεισαν με κέρδη! Μόνο ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη έκλεισε με απώλειες 0,60%- και μικρή ήταν καθώς η τρομερή φράση «Fondo Μonetario Ιnternacional» βρισκόταν διαρκώς στα χείλη των επενδυτών.

Εδώ θα μπορούσε κανείς να επισημάνει πάντως ότι κακώς η Ισπανία θεωρείται υπερχρεωμένη χώρα. Το δημόσιο χρέος της έφθανε μόλις στο 53,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2009, ήταν δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το όριο 60% που «ανέχεται» η ΕΚΤ. Επιπλέον, οι τοπικές cajas που ετοιμάζονται για τα τεστ δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Βεβαίως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας ξεπερνά το 10%. Ωστόσο εύκολα και ανέξοδα η κυρία Σαλγάδο θα μπορούσε να το «μετατρέψει» σε χρέος- έχει την άνεση από τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη. Εκτός και αν οι αγορές συνυπολογίζουν και τον ιδιωτικό δανεισμό των Ισπανών! Τότε τα πράγματα αλλάζουν. Διότι τα χρέη των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων στην Ισπανία υπολογίζονται στο 220% του ΑΕΠ.

Οπότε το συνολικό χρέος φθάνει στο 273% του ΑΕΠ και ξεπερνά σαφώς το ελληνικό (115,1% το δημόσιο συν 130% το ιδιωτικό, ίσον 245% περίπου)! Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα, αν δηλαδή κάτι άλλαξε και οι περίφημες «αγορές» και οι οίκοι λαμβάνουν υπόψη τους και τα ιδιωτικά χρέη, θα πρέπει προτού λάβουν τις πολυσήμαντες αποφάσεις τους να συνυπολογίσουν ότι η Πορτογαλία έχει ιδιωτικό χρέος 255% και δημόσιο 76,8%, δηλαδή σύνολο σχεδόν 332%. Επίσης ότι η Ιταλία έχει ιδιωτικό χρέος 138% και δημόσιο 115,8%, αμφότερα υψηλότερα του ελληνικού και στο σύνολο 254%. Και ότι η Γαλλία έχει ιδιωτικό χρέος 159% και δημόσιο 77,6%, ήτοι συνολικό χρέος σχεδόν 237%. Δηλαδή πολύ κοντά στο συνολικό χρέος της Ελλάδας. Αν όμως κάτι έχει αλλάξει στα κριτήρια αξιολόγησης, τότε δεν δικαιολογείται η αβυσσαλέα διαφορά της αξιολόγησης των χωρών αυτών από την αξιολόγηση της Ελλάδας- ακόμη και αν συνυπολογίσει κανείς πόσο περισσότερο ισχυρές οικονομικά και παραγωγικά είναι…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk