Στοιχεία της ΤτΕ

Τράπεζα της ΕλλάδοςΥποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το Μάιο

Πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τον περασμένο μήνα δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μαζί με σημαντική υποχώρηση του όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ.

<b>Τράπεζα της Ελλάδος</b>Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το Μάιο | tovima.gr

Πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τον περασμένο μήνα δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, σήμερα, Πέμπτη, η Τράπεζας της Ελλάδος , στα οποία διαφαίνεται επίσης σημαντική υποχώρηση του όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΤτΕ, το κλίμα στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων βελτιώθηκε μετά την ανακοίνωση στις 9 και 10 Μαΐου ενός Ευρωπαϊκού μηχανισμού έκτακτων μέτρων για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη από ηγέτες Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το Μάιο κατέγραψαν κέρδη οι τιμές των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές πλην της Ιταλίας και της Ισπανίας όπου οι τιμές των κρατικών ομολόγων σημείωσαν απώλειες.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις απαιτούμενες δημοσιονομικές προσαρμογές στην Ευρώπη και ο αντίκτυπος που θα έχουν αυτές στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, εκτιμά η ΤτΕ, μετατόπισαν τη ζήτηση σε τίτλους χωρών με μεγαλύτερη πιστοληπτική διαβάθμιση, των οποίων οι τιμές σημείωσαν κέρδη.

Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του Μαΐου, πλην της απόδοσης του 15ετούς και 30ετούς τίτλου. Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 204 μονάδες βάσης σε 7,80% σημείωσε η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αναφοράς στα τέλη Μαΐου, ακολουθούμενη από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς που υποχώρησε κατά 118 μονάδες βάσης σε 7,74%.

Αντίθετα, οι αποδόσεις του 15ετούς και 30ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκαν κατά 59 μονάδες βάσης σε 8,53% και κατά 124 μονάδες βάσης σε 8,25% αντίστοιχα στα τέλη του μήνα. Ως εκ τούτου, η κλίση της καμπύλης των αποδόσεων έγινε πάλι θετική, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ του 30ετούς και του 3ετούς τίτλου αναφοράς να διαμορφώνεται σε 45 μονάδες βάσης στα τέλη Μαΐου από -283 στα τέλη Απριλίου. Επιπλέον, η μέση μηνιαία διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε περαιτέρω το Μάιο σε 514 από 474 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τις τιμές των τίτλων αναφοράς, η τιμή του 3ετούς ομολόγου αυξήθηκε στα τέλη Μαΐου σε 91,80 από 86,72 στα τέλη Απριλίου, η τιμή του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε σε 89,70 από 82,50 ενώ του 30ετούς ομολόγου υποχώρησε σε 59,75 από 70,00.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ υποχώρησε σημαντικά το Μάιο σε 1,4 δισ. ευρώ από 10,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 20,2 δισ. ευρώ το Μάιο του 2009. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 69,7 εκατ. ευρώ από 529 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, από τις 1.040 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ το 59,3% αφορούσε σε εντολές πώλησης και το 40,7% σε εντολές αγοράς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk