Βρυξέλλες Το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης φέρνει διαφωνίες

Πριν από την έναρξη της Συνόδου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκριναν εμμέσως τη γαλλική πρόταση για τη συγκρότηση οικονομικής κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ, κάνοντας την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν έχει καθόλου την ανάγκη «νέων θεσμών». Ανοιχτές διαφωνίες καταγράφονται στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες για το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Μεγαλύτερη σύγκληση απόψεων διαπιστώνεται στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους και στην εισαγωγή ενός νέου φόρου για τις τραπεζικές συναλλαγές

Ανοιχτές διαφωνίες καταγράφονται στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες για το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Μεγαλύτερη σύγκληση απόψεων διαπιστώνεται στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους και στην εισαγωγή ενός νέου φόρου για τις τραπεζικές συναλλαγές.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέκριναν εμμέσως τη γαλλική πρόταση για τη συγκρότηση οικονομικής κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ, κάνοντας την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν έχει καθόλου την ανάγκη «νέων θεσμών».

«Οι ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται για την ουσία» της εφαρμοστέας πολιτικής, «όχι για νέους θεσμούς ή νέες διαδικασίες» απόφασης στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αφού συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο κ. Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής αντέδρασε με ενθουσιασμό στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής. «Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος ακούγοντας αυτά τα λόγια», σχολίασε κατενθουσιασμένος ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Οφείλουμε να επικεντρώσουμε στην ουσία και όχι σε νέους ευρωπαϊκούς θεσμούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Γαλλία προώθησε το τελευταίο διάστημα την ιδέα του σχηματισμού οικονομικής κυβέρνησης , πριν ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί εγκαταλείψει την πρόταση, κυρίως απέναντι στην επιμονή της Γερμανίας. Το Βερολίνο φοβάται μήπως η συγκρότηση οικονομικής κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ δημιουργήσει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων και επιμένει ότι το σχήμα αυτό πρέπει να περικλείσει και τις 27 χώρες της ΕΕ στον συντονισμό των επιμέρους οικονομικών πολιτικών.

Εξάλλου, υπέρ της επιβολής φόρου στις τράπεζες και τις χρηματοοικονομικές αγορές τάχθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο της Ε.Ε. Όπως ανέφερε η κ. Μέρκελ, «θα προετοιμαστούμε για τις συνόδους του G20 και του G8 ώστε να μπορέσουμε να πάμε με μια όσο τον δυνατόν πιο ενιαία ευρωπαϊκή θέση που καλύπτει επίσης τον φόρο στις τράπεζες και τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών αγορών». «Η Γερμανία και η Γαλλία, για παράδειγμα, τίθενται υπέρ του να ζητηθεί από αυτούς που προκάλεσαν την κρίση να πληρώσουν», τόνισε.

Η Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών πραγματοποιείται υπό την σκιά των ανησυχιών για τη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την επέκταση των προβλημάτων στην ισπανική οικονομία. Πάντως, η Ισπανία προχώρησε σήμερα , Πέμπτη, σε πώληση δεκαετών ομολόγων συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να ενισχύεται, αλλά να παραμένει χαμηλότερα από το όριο του 5%. Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή της Ισπανίας η έκδοση καλύφθηκε κατά 1,88, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,864% από 4,045% που ήταν στις 20 Μαΐου σε αντίστοιχη δημοπρασία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk