Αποζημίωση για τον αερόσακο που δεν άνοιξε

Δεν λειτούργησε ο αριστερός αερόσακος κατά την πρόσκρουση ενός σχεδόν καινούργιου αυτοκινήτου και βρήκε τον θάνατο ο 22χρονος οδηγός του, με αποτέλεσμα ο Αρειος Πάγος να υποχρεώσει αντιπροσωπεία γνωστής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να καταβάλει για ψυχική οδύνη 200.000 ευρώ στους γονείς και 80.000 ευρώ στην αδελφή του. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επιδικάζει αποζημίωση για μη λειτουργία αερόσακου. Τον Φεβρουάριο του 2000 ο…

Αποζημίωση για τον αερόσακο που δεν άνοιξε | tovima.gr

Δεν λειτούργησε ο αριστερός αερόσακος κατά την πρόσκρουση ενός σχεδόν καινούργιου αυτοκινήτου και βρήκε τον θάνατο ο 22χρονος οδηγός του, με αποτέλεσμα ο Αρειος Πάγος να υποχρεώσει αντιπροσωπεία γνωστής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να καταβάλει για ψυχική οδύνη 200.000 ευρώ στους γονείς και 80.000 ευρώ στην αδελφή του. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επιδικάζει αποζημίωση για μη λειτουργία αερόσακου.

Τον Φεβρουάριο του 2000 ο άτυχος νέος οδηγώντας το αυτοκίνητό του, που είχε κάνει μόνο 21.762 χλμ., κατευθυνόταν στη Θεσσαλονίκη και μεταξύ Σίνδου και Χαλάστρας (492ο χλμ.) το αυτοκίνητο εκτράπηκε από την πορεία του, μπήκε σε αγρό, προσέκρουσε με την αριστερή πλευρά σε δέντρο και στη συνέχεια ανατράπηκε.

Ο 22χρονος διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου «Παναγία» της συμπρωτεύουσας με πολλαπλά συντριπτικά κατάγματα και κακώσεις σχεδόν σε όλο το σώμα του και ειδικά στον θώρακα, με διατομές στον αριστερό πνεύμονα, αποκόλληση της μειοπνευμόνιας επιφάνειας του δεξιού πνεύμονα, διατομή της δεξιάς πνευμονικής αρτηρίας κ.ά. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου διαγνώστηκε εσωτερική αιμορραγία, οδηγήθηκε αμέσως στο χειρουργείο, αλλά εξέπνευσε προτού εγχειρηθεί.

Κατά την τρελή πορεία του αυτοκινήτου μέσα στους αγρούς και την πρόσκρουση στο δέντρο δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα του αριστερού πλευρικού αερόσακου. Το ελάττωμα στους αερόσακους ήταν εργοστασιακό, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση. Μάλιστα στο αυτοκίνητο του άτυχου νέου το σύστημα των αερόσακων είχε παρουσιάσει πρόβλημα και πριν από το δυστύχημα. Οι αρμόδιοι τεχνικοί υπάλληλοι του συνεργείου της εταιρείας που πώλησε το αυτοκίνητο επιδιόρθωσαν τη βλάβη και επικαλέστηκαν ότι ένα φις δεν έκανε καλή επαφή στον δεξιό αερόσακο, χωρίς όμως να προβούν σε ευρύτερο έλεγχο του όλου συστήματος, ώστε να εντοπίσουν και να διορθώσουν το ελάττωμα του αριστερού αερόσακου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk