Πιέσεις σε τράπεζες και ομόλογα έφερε η υποβάθμιση

Αναστάτωση προκάλεσε στις αγορές η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Μoody΄s, η οποία συνέχισε χθες με τον «υποβιβασμό» και των ελληνικών τραπεζών. Οι εξελίξεις προκάλεσαν πιέσεις στους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ενώ ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν και στα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Πλέον και οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες αξιολόγησης, Μoody΄s και Standard & Ρoor΄s, χαρακτηρίζουν «σκουπίδια» (junk) τα ελληνικά ομόλογα, οδηγώντας ορισμένα…

Πιέσεις σε τράπεζες και ομόλογα έφερε η υποβάθμιση | tovima.gr

Αναστάτωση προκάλεσε στις αγορές η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Μoody΄s, η οποία συνέχισε χθες με τον «υποβιβασμό» και των ελληνικών τραπεζών. Οι εξελίξεις προκάλεσαν πιέσεις στους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ενώ ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν και στα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Πλέον και οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες αξιολόγησης, Μoody΄s και Standard & Ρoor΄s, χαρακτηρίζουν «σκουπίδια» (junk) τα ελληνικά ομόλογα, οδηγώντας ορισμένα funds στον μηδενισμό της έκθεσής τους στο χρέος της χώρας μας.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την άμεση επιδείνωση των όρων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την αύξηση κατά 5% του «κουρέματος» (haircut) που επιβάλλεται όταν καταθέτουν ομόλογα του Δημοσίου ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας. Ετσι, για τίτλους που θα εκχωρήσουν στην ευρωτράπεζα από εδώ και στο εξής θα λάβουν λιγότερα κατά το παραπάνω ποσοστό κεφάλαια σε σχέση με πριν από την υποβάθμιση. Η συγκεκριμένη ρήτρα ενεργοποιείται από την ΕΚΤ επειδή οι αξιολογήσεις και των τριών οίκων για την Ελλάδα έχουν πέσει κάτω από το «ΒΒΒ».

Πλέον μόνο η Βενεζουέλα και η Αργεντική είναι σε δυσμενέστερη θέση από τη χώρα μας.

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι η Fitch, διά του στελέχους της κ. ΚριστίνΠράις, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της χώρας μας στο άμεσο μέλλον από τα τρέχοντα επίπεδα του «ΒΒΒ-». Από την άλλη όμως η επιβάρυνση των τραπεζών δημιουργεί «πονοκέφαλο» στα επιτελεία των τραπεζών με δεδομένο ότι τα κεφάλαια που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν τους επόμενους μήνες προσεγγίζουν τα 85 δισ. ευρώ.

Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών (Εθνική, ΕFG Εurobank, Αlpha Βank, ΑΤΕ, Εμπορική, Γενική) από τη Μoody΄s, κίνηση που ακολουθεί την προς τα κάτω αναθεώρηση της αξιολόγησης των κρατικών τίτλων.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί, αν και οι προαναφερθείσες κινήσεις ήταν αναμενόμενες, θα επιβαρύνουν σε έναν βαθμό το κόστος δανεισμού τους, δημιουργώντας επιπρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για συγκράτηση των επιτοκίων στις χορηγήσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk