ΑΠΟΨΗ

Θα αλλάξετε σύστημα;

Πότε αλλάξατε τελευταία φορά το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας; Αν ανήκετε στους τυχερούς που απέκτησαν τον πρώτο τους υπολογιστή το τελευταίο δωδεκάμηνο, ίσως αυτή η στιγμή να αργήσει λίγο ακόμη. Αν όμως ανήκετε στους άλλους (τους πολλούς…) και δεν το έχετε αλλάξει ακόμη, ετοιμαστείτε! Το 2010 θα είναι η χρονιά των περισσότερων αλλαγών και αναβαθμίσεων που θα συμβούν στην ως τώρα ιστορία της πληροφορικής. Πρώτοι στη λίστα βρίσκονται όσοι χρησιμοποιούν τα Windows της Μicrosoft.

Θα αλλάξετε σύστημα; | tovima.gr

Πότε αλλάξατε τελευταία φορά το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας; Αν ανήκετε στους τυχερούς που απέκτησαν τον πρώτο τους υπολογιστή το τελευταίο δωδεκάμηνο, ίσως αυτή η στιγμή να αργήσει λίγο ακόμη. Αν όμως ανήκετε στους άλλους (τους πολλούς…) και δεν το έχετε αλλάξει ακόμη, ετοιμαστείτε! Το 2010 θα είναι η χρονιά των περισσότερων αλλαγών και αναβαθμίσεων που θα συμβούν στην ως τώρα ιστορία της πληροφορικής. Πρώτοι στη λίστα βρίσκονται όσοι χρησιμοποιούν τα Windows της Μicrosoft. Οι περισσότεροι (πάνω από το 60%) έχουν παραμείνει στα «παλιά» Windows ΧΡ που αισίως συμπληρώνουν μια δεκαετία λειτουργίας. Παρουσιάστηκαν πρώτη φορά το 2001 και παρά τις επίμονες προσπάθειες της εταιρείας του Βill Gates να ωθήσει τους χρήστες σε αναβάθμιση προς τα Windows Vista εξακολουθούν να λειτουργούν αποδοτικά και απροβλημάτιστα για τις καθημερινές ανάγκες των περισσοτέρων. Εφέτος όμως παραδίδουν τη σκυτάλη στα νέα Windows 7, τα οποία όχι μόνο ενσωματώνουν αρκετές καινοτομίες αλλά συμπεριφέρονται αξιοπρεπώς και σε υπολογιστές με λιγότερους πόρους.

Βέβαια εδώ και μερικά χρόνια η χρήση των Windows έχει πάψει να είναι μονόδρομος. Συνεχώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα «ανοικτά» (και δωρεάν…) λειτουργικά συστήματα που αποτελούν παραλλαγές του Linux. Ενός λειτουργικού συστήματος που έχει τις ρίζες του στο κραταιό Unix, στα αμερικανικά πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα και που χάρη στον ευρηματικό Linus Τorvalds μετατράπηκε σε εργαλείο κοινής χρήσης με ένα σημαντικό πλεονέκτημα: είναι ανοικτό και εξελισσόμενο. Πράγμα που σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να μάθει, όχι μόνο πώς λειτουργεί αλλά και πώς να το βελτιώσει! Αυτό κάνουν δεκάδες χιλιάδες προγραμματιστές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Την προηγούμενη δεκαετία το κοινό του Linux ήταν μικρό και συγκεντρωμένο στα πανεπιστήμια και μεταξύ πιο «ψαγμένων» χρηστών. Σήμερα όμως το ρεύμα υπέρ του ανοικτού λογισμικού τείνει να μετατραπεί σε τσουνάμι που διεισδύει στις επιχειρήσεις, στους δημόσιους οργανισμούς αλλά και στα σπίτια της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους «ευαγγελιστές» του τα λειτουργικά συστήματα και τα προγράμματα και ιδιαίτερα οι νέες εκδόσεις που παρουσιάστηκαν το 2010 δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα Windows, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις παρέχονται δωρεάν!

Ετοιμαστείτε λοιπόν για αλλαγές που θα σας προσφέρουν καινούργιες δυνατότητες. Προσοχή όμως! Για τους περισσότερους χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών η αλλαγή λειτουργικού συστήματος μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αρχικά φαίνεται απλή υπόθεση, που απαιτεί ελάχιστες παρεμβάσεις. Οι κίνδυνοι όμως ελλοχεύουν και απειλούν όσους ξεκινούν χωρίς προετοιμασία και χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη έμπειρου γνώστη.

Καλή επιτυχία!

jgiannarakis@in.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk