ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Οι επιπτώσεις μιας υποβάθμισης

Μπορεί για τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ η τετραπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Βa1»- γνωστή ως η κατηγορία των «σκουπιδιών»- από τη Μoody΄s να χαρακτηρίστηκε «παράλογη» και από τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Ολι Ρεν «αιφνιδιαστική και ατυχής», για τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές ωστόσο ήταν μάλλον αναμενόμενη. Οι επιπτώσεις εξάλλου δεν αναμένονται σημαντικές, καθώς ούτος ή άλλος χάρις στο πακέτο στήριξης η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της από τις αγορές ως το 2012.

Μπορεί για τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ η τετραπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Βa1»- γνωστή ως η κατηγορία των «σκουπιδιών»- από τη Μoody΄s να χαρακτηρίστηκε «παράλογη» και από τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Ολι Ρεν «αιφνιδιαστική και ατυχής», για τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές ωστόσο ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Οι επιπτώσεις εξάλλου δεν αναμένονται σημαντικές, καθώς ούτος ή άλλος χάρις στο πακέτο στήριξης η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της από τις αγορές ως το 2012. Επιπλέον με δεδομένη την ειδική ρύθμιση της ΕΚΤ, η υποβάθμιση απλώς ενεργοποιεί ένα κόστος 5% για τους ελληνικούς τίτλους και αυτό σημαίνει πως η ρευστότητα που μπορούν να λαμβάνουν οι εμπορικές τράπεζες από την ΕΚΤ θα είναι κατά 5% χαμηλότερη της αξίας των ομολόγων που δίνουν για εγγύηση.

Από την άλλη πλευρά πάντως, μετά την κίνηση της Μoody΄s τόσο η Citigroup όσο και η Βarclays ετοιμάζονται να «αποσύρουν» τους ελληνικούς τίτλους από τους δείκτες που διατηρούν και οι οποίοι αποτελούν δείκτες αναφοράς για τα ξένα funds, μια εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων ύψους 20-30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Citigroup, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από τους δείκτες κυβερνητικών ομολόγων Government Βond Ιndex (WGΒΙ), ΕΜU Government Βond Ιndex (ΕGΒΙ) και World Βroad Ιnvestment-Grade (WorldΒΙG) στην αναθεώρηση που θα γίνει στα τέλη του Ιουνίου, ενώ η χώρα μπορεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα εφόσον πληροί τα κριτήρια, μια διαδικασία η οποία όμως απαιτεί τουλάχιστον έξι μήνες για να ολοκληρωθεί.

Για ένα σημαντικό μέρος της αγοράς πάντως η υποβάθμιση της Μoody΄s ήλθε απλώς να μας θυμίζει πως το «παιχνίδι» για την Ελλάδα δεν έχει ακόμη τελειώσει, καθώς φέρνει πιο κοντά ακόμη και την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αφήνοντας συνολικά όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Μπορεί πάντως ο επικεφαλής της Deutsche Βank Γιόζεφ Ακερμαν να έκανε προσφάτως στροφή 180 μοιρών, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της, δεν μπορεί όμως αυτό να ειπωθεί και για το σύνολο των ξένων δανειστών και επενδυτών της χώρας. Δεδομένου μάλιστα πως οι τελευταίοι θεωρούν ότι οι πιθανότητες τελικά η Ελλάδα να μην τα καταφέρει κυμαίνονται στο 50%, μια θετική έκπληξη, όπως η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος γύρω στο 5% του ΑΕΠ το 2010, θεωρείται πλέον αναγκαία για να αντιστραφεί το κλίμα.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk