Η ΒΡ χωρίζει ΗΠΑ – Βρετανία

Oλα θα μπορούσε να τα προβλέψει η κυβέρνηση Ομπάμα, όχι όμως και το ότι θα έφθαναν σε κρίση οι σχέσεις της με τη Βρετανία· και μάλιστα με τη Βρετανία του δηλωμένου αμερικανόφιλου Κάμερον. Και δεν πρόκειται για το Αφγανιστάν, όπου το Λονδίνο διαφωνεί με τη στρατηγική της Ουάσιγκτον, ούτε για την ειδική φορολογία των βρετανικών τραπεζών της Αμερικής. Η κρίση- σε βαθμό παροξυσμού – οφείλεται στις επιθέσεις που δέχεται η ΒΡ από το Κογκρέσο, από τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα και από τα ΜΜΕ.

Η ΒΡ χωρίζει ΗΠΑ – Βρετανία | tovima.gr

Oλα θα μπορούσε να τα προβλέψει η κυβέρνηση Ομπάμα, όχι όμως και το ότι θα έφθαναν σε κρίση οι σχέσεις της με τη Βρετανία· και μάλιστα με τη Βρετανία του δηλωμένου αμερικανόφιλου Κάμερον. Και δεν πρόκειται για το Αφγανιστάν, όπου το Λονδίνο διαφωνεί με τη στρατηγική της Ουάσιγκτον, ούτε για την ειδική φορολογία των βρετανικών τραπεζών της Αμερικής. Η κρίση- σε βαθμό παροξυσμού – οφείλεται στις επιθέσεις που δέχεται η ΒΡ από το Κογκρέσο, από τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα και από τα ΜΜΕ. Στην Αμερική «αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου κακοφωνία και αυτό μας ενοχλεί», δήλωσε ο λόρδος Τέμπιτ, ενώ ο σερ Κρίστοφερ Μέιερ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον, προχώρησε λίγο παραπάνω τονίζοντας: «Ας μάθει η Αμερική ότι η επιβίωση και η μακρόχρονη ευημερία της ΒΡ αποτελούν εθνικό συμφέρον για εμάς». Δικαιολογημένη η αγανάκτηση και η ανησυχία των Βρετανών. Η ΒΡ καταβάλλει στο βρετανικό Δημόσιο σχεδόν 1,5 δισ. δολάρια τον χρόνο σε φόρους επί των κερδών της, αποτελεί τη βάση κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, δίνει πάντα γενναίο μέρισμα στους μετόχους της και εξασφαλίζει εργασία σε 80.000 άτομα. Αλλά η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να λάβει οικονομικά μέτρα εναντίον της και, όπως γράφει η συντηρητική εφημερίδα «Daily Τelegraph»: «Κυβέρνηση, πολιτικοί και Τύπος (…) συναγωνίζονται σε απειλές και κατηγορίες κατά της ΒΡ και σε προτροπές για την κατακρεούργησή της». Ετσι, το μέρισμα απειλείται, τα επιδόματα που παρέχουν τα Ταμεία κινδυνεύουν να περικοπούν, οι θέσεις εργασίας μειώνονται και το ποσό των φόρων που θα εισπράξει το Δημόσιο θα είναι πολύ μικρότερο.

Πράγματι, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να λάβει «μέτρα τα οποία θα υποχρεώσουν την ΒΡ να μην καταβάλει μέρισμα»- συνολικά πρόκειται για ποσό σχεδόν 1,2 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι «αν ήταν στο χέρι του» θα απέλυε αμέσως τον κ. Χέιγουορντ, γενικό διευθυντή της ΒΡ, και το Κογκρέσο αρχίζει ανακρίσεις την άλλη εβδομάδα με στόχο την «προσημείωση της περιουσίας της εταιρείας στην Αμερική. Οι Βρετανοί είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τον πρόεδρο Ομπάμα. Και σε μια έκρηξη οργής η ιστοσελίδα του «Daily Τelegraph» γενικεύει την κατακραυγή σημειώνοντας: «Ολος ο κόσμος είναι καταγανακτισμένος με την παρασιτική στάση των ΗΠΑ».

Διατυπώνονται όμως και κάποιες άλλες σκέψεις. Σοβαροί επιχειρηματίες και τραπεζίτες στο Λονδίνο βλέπουν πίσω από την αμερικανική επίθεση στην ΒΡ και συμφέροντα αμερικανών ανταγωνιστών της, χρηματιστών και άλλων επιχειρηματιών.

eust@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk