BHMAτοδότηs

Κρύωνε η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη κατά τη διάρκεια του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν έφταιγε ο παγετώνας που έχει σκεπάσει την πραγματική οικονομία, ούτε το ψύχος που δημιουργείται όταν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η κυρία Λούκα Κατσέλη βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο. Η αιτία ήταν το δυνατό air condition. Η Τίνα που ήταν ντυμένη ελαφρά ζήτησε να ανεβάσουν τον θερμοστάτη. Ο κ. Χ. Καστανίδης αντέδρασε στην απαίτηση της Τίνας. «Υπάρχουν και εύσωμοι στην αίθουσα» τόνισε, και το «καρφί» αφορούσε τον κ.

Κρύωνε η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη κατά τη διάρκεια του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν έφταιγε ο παγετώνας που έχει σκεπάσει την πραγματική οικονομία, ούτε το ψύχος που δημιουργείται όταν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η κυρία Λούκα Κατσέλη βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο. Η αιτία ήταν το δυνατό air condition.

Η Τίνα που ήταν ντυμένη ελαφρά ζήτησε να ανεβάσουν τον θερμοστάτη. Ο κ. Χ. Καστανίδης αντέδρασε στην απαίτηση της Τίνας. «Υπάρχουν και εύσωμοι στην αίθουσα» τόνισε, και το «καρφί» αφορούσε τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος δεν του έδωσε σημασία. «Δώσε στην Τίνα το σακάκι σου» πρότεινε κάποιος στον κ. Καστανίδη.

«Να το δώσω, αλλά χωράνε τρεις Τίνες» απάντησε ο Χάρης, νομίζοντας ότι χαριτολογεί. Τελικά η κυρία Μπιρμπίλη κατευθύνθηκε προς τον θερμοστάτη, αλλά την πρόλαβε ο «ιππότης» υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης και ρύθμισε αυτός τη θερμοκρασία.

***

Με τη θερμοκρασία σε λογικά για την εποχή επίπεδα άρχισε η συζήτηση για τα φλέγοντα προβλήματα του τόπου. Μεταξύ των «καυτών» θεμάτων που ανέφερε ο κ. Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν και η ευρωπαϊκή οδηγία για τη σεξουαλική παρενόχληση που πρόκειται σύντομα να ψηφιστεί από τη Βουλή.

«Ελπίζω να περιλαμβάνει και τους άνδρες» πετάχτηκε ο κ. Δ. Ρέππας «γιατί και οι άνδρες πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τις γυναίκες». Πάλι αστόχησε ο υπουργός Υποδομών. Πράγματι οι άνδρες πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Αλλά όχι μόνο από τις γυναίκες. Η ζήτηση είναι ευρύτερη.

***

Πληροφορώ τους φίλους της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ότι το νέο κόμμα της τέως υπουργού δεν μπορεί να ονομαστεί «Νέα Ελλάδα» διότι την ονομασία την έχει κατοχυρώσει νομικά ο κ. Δ. Αβραμόπουλος (στο σκίτσο). Ο πρώην υπουργός έχει ιδρύσει σωματείο (που υπάρχει μόνο στα χαρτιά) με την ονομασία «Νέα Ελλάδα» και επιπλέον σε κάθε εκλογική αναμέτρηση εκδίδει (αντί φυλλαδίου) μια εφημερίδα με λογότυπο «Νέα Ελλάδα».

Ως εκ τούτου θεωρώ πιθανότερο να μετονομαστεί η Νέα Δημοκρατία σε Νέα Ελλάδα- αν και ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει εσχάτως υιοθετήσει την άποψη ότι μπορεί να αλλάξει με ασφάλεια την ονομασία του κόμματός του μόνο αν βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά συνέπεια η «Νέα Ελλάδα» θα συνεχίσει να παραμένει «στα χαρτιά»…

***

Χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος έδωσε συνέντευξη Τύπου, όταν «μπούκαραν» στην αίθουσα μέλη του ΠΑΜΕ. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Και με την ευκαιρία αυτή χαιρετίζω την εξοικείωση του Παύλου με τους κομμουνιστές. «Με το ΠΑΜΕ έχω αναπτύξει το σύνδρομο της Στοκχόλμης» εξήγησε στους δημοσιογράφους που απόρησαν με την άνεση που επέδειξε.

Το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» (Stockholm Syndrome) είναι ένα παράδοξο φαινόμενο κατά το οποίο οι όμηροι αναπτύσσουν συμπάθεια για τους «δεσμοφύλακές» τους. Ο όρος καθιερώθηκε από τον σουηδό ψυχίατρο και εγκληματολόγο Νils Βejerot, ο οποίος συμβούλευσε σχετικά την αστυνομία για την καλύτερη αντιμετώπιση της ληστείας της Τράπεζας Sveriges Κreditbank στο Νormalstong της Στοκχόλμης, τον Αύγουστο του 1973.

Oι ληστές κράτησαν δέσμιους για έξι ημέρες τέσσερις υπαλλήλους. Μετά την απελευθέρωσή τους ο Βejerot διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι είχαν ταυτιστεί συναισθηματικά με τους «δεσμοφύλακές» τους. Οχι μόνο τούς βοηθούσαν κατά τη διάρκεια της ομηρείας αλλά συνέχισαν και να τους υποστηρίζουν πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωσή τους! Κατόπιν τούτου δεν θα απορήσω αν μόλις τελειώσει η περιπέτεια της εξουσίας ο Παύλος γίνει βουλευτής του ΚΚΕ.

***

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης διαβεβαίωσε συνεργάτη μου ότι «Επιτροπή Παμπούκη» για ξένες επενδύσεις δεν έχει θεσμοθετηθεί. Εκείνο που υπάρχει είναι μια πρόταση νόμου (που ακόμη δεν έχει εγκρίνει ο Πρωθυπουργός) σύμφωνα με την οποία όταν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για επενδύσεις «στρατηγικής σημασίας» στην Ελλάδα το θέμα θα αναλαμβάνει να εξετάσει και να προωθήσει διυπουργική επιτροπή αποτελούμενη από τον κ. Παμπούκη, τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Υποδομών κ. Δ. Ρέππα και τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό. Από την πρόταση λείπει (προφανώς από λάθος…) το όνομα της κυρίας Λούκας Κατσέλη .

Αλλά η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι άλλη. Καθώς το ενδιαφέρον για επενδύσεις «στρατηγικής σημασίας» προέρχεται κυρίως από ξένα κράτη (βλέπε Κίνα), το θέμα εντάσσεται αυτομάτως στο πεδίο των διακρατικών σχέσεων. Γι΄ αυτό δικαιολογείται (και επιβάλλεται) να ασχολείται αντιστοίχως η ελληνική κυβέρνηση. Κατόπιν τούτων, και επειδή μιλάμε για διακρατικές σχέσεις, όλοι προεξοφλούν την αποφασιστική ενίσχυση της εν λόγω επιτροπής με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk