Προτεραιότητα ζητεί η τρόικα για το ΕΣΠΑ

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα εκπληρώσετε τους στόχους για το ΕΣΠΑ» ανέφεραν χθες στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας κ. Γ. Δρυμούσης και ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ γενικός γραμματέας κ. Γ. Πετράκος . Ο κ. Πετράκος πληροφόρησε …

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα εκπληρώσετε τους στόχους για το ΕΣΠΑ» ανέφεραν χθες στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας κ. Γ. Δρυμούσης και ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ γενικός γραμματέας κ. Γ. Πετράκος .

Ο κ. Πετράκος πληροφόρησε τους εκπροσώπους της τρόικας ότι η απορρόφηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) βρίσκεται στο 6,95% και ότι θα φτάσει στο 8% έως το τέλος του μήνα και στο 15% έως το τέλος του έτους. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πετύχετε τους στόχους για την απορροφητικότητα και θα εκπληρώσετε τις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο Μνημόνιο» απάντησε στέλεχος της Κομισιόν, στοιχείο ενδεικτικό του καλού κλίματος, όπως το μετέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομίας. Εν τω μεταξύ, όπως έγραψε «Το Βήμα» στις 12 Ιουνίου, η τρόικα πληροφορήθηκε ότι η χώρα μας εξασφάλισε δάνειο ύψους 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το εθνικό σκέλος του ΕΣΠΑ, «με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους», όπως ανέφερε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας. Η δανειακή σύμβαση έχει ήδη αποσταλεί από την ΕΤΕπ στο υπουργείο Οικονομικών, μελετάται από νομικής πλευράς και τον Ιούλιο αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη και κορυφαίο εκπρόσωπο της ΕΤΕπ.

Από την τρόικα ζητήθηκαν ασφαλώς λεπτομέρειες για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο μνημόνιο όσον αφορά το ΕΣΠΑ ως το τέλος Ιουνίου. Επί του θέματος από το υπουργείο Οικονομίας διευκρινίστηκαν τα τρία παρακάτω σημεία:

α) Για το θέμα του κεντρικού τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα κατατίθενται οι πόροι από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και έχει σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την ΤτΕ ώστε να ανοίξει ο λογαριασμός.

β) Βρισκόμαστε εντός στόχου για τα 10 μεγάλα έργα που σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο στην ΕΕ. Το υπουργείο ανέφερε ότι προγραμματίζονται συνολικά 95 έργα για τα επόμενα χρόνια, ότι για εφέτος έχουν ήδη προωθηθεί τρία μεγάλα έργα και «πάνω από επτά» θα προωθηθούν ως το τέλος του έτους.

γ) Ως το τέλος Ιουνίου θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση προκειμένου να συντομευθούν οι χρόνοι για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, τη διάρκεια διαδικασίας αξιολόγησης και την υπογραφή των συμβάσεων του ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk