Κόλπος του ΜεξικούΑποζημιώσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων από την BP

Είκοσι δισ. δολάρια θα καταθέσει η BP κατόπιν αιτήματος του Μπαράκ Ομπάμα σε ειδικό ταμείο που θα καλύψει τις αποζημιώσεις για τους ανθρώπους που είδαν τις δουλειές και τον τρόπο ζωής τους να καταστρέφονται από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Ο πρόεδρος της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας απολογείται δημόσια στους Αμερικανούς.

<b>Κόλπος του Μεξικού</b>Αποζημιώσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων από την BP | tovima.gr

Είκοσι δισ. δολάρια θα καταθέσει η BP κατόπιν αιτήματος του κ. Μπαράκ Ομπάμα σε ειδικό ταμείο που θα καλύψει τις αποζημιώσεις για τους ανθρώπους που είδαν τις δουλειές και τον τρόπο ζωής τους να καταστρέφονται από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Ο πρόεδρος της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας απολογείται δημόσια στους Αμερικανούς.

Τη σύσταση του ταμείου ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από συνάντηση με τα διευθυντικά στελέχη της BP στο Λευκό Οίκο, διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα θα τοποθετηθούν ως εχέγγυο σε τρίτη πλευρά, στην οποία και θα ανατεθεί και η διαχείριση του ταμείου.

Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι το κεφάλαιο αυτό δεν θεωρείται πλαφόν ως προς τις υποχρεώσεις της εταιρείας.

«Οι υποχρεώσεις της BP για την πετρελαιοκηλίδα είναι σημαντικές» είπε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Χαρακτήρισε την πετρελαϊκή εταιρεία δυνατή και βιώσιμη, δηλώνοντας «απόλυτα βέβαιος πως θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του Κόλπου του Μεξικού και του αμερικανικού λαού».

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, τον ειδικό λογαριασμό θα επιβλέπει ο διάσημος δικηγόρος κ. Κένεθ Φάινμπεργκ, ο οποίος είχε αναλάβει τις αποζημιώσεις των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Το ταμείο θα λειτουργεί ανεξάρτητα για αρκετά χρόνια μέχρι να καταβληθούν όλες οι αποζημιώσεις.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο ο πρόεδρος της BP, κ. Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ, απολογήθηκε στον αμερικανικό λαό για την καταστροφή που έχει προκαλέσει η πετρελαιοκηλίδα -«η 11η Σεπτεμβρίου για το περιβάλλον», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο κ. Ομπάμα.

Ο Σβάνμπεργκ δεσμεύθηκε ότι η BP θα μεριμνήσει για τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από την πετρελαιοκηλίδα και για την απορρύπανση. «Συμφωνήσαμε σήμερα με τον πρόεδρο (σσ Ομπάμα) στο πλαίσιο που θα καθησυχάσει τον αμερικανικό λαό ότι εννοούμε αυτά που λέμε» δήλωσε.

Η εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης ότι δεν θα δώσει φέτος μερίσματα στους μετόχους της.

Η BP είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Τετάρτη ότι με το σύστημα που έχει εφαρμόσει άντλησε την Τετάρτη 10.440 βαρέλια αργού πετρελαίου, χαμηλότερη ποσότητα από τη συνήθη λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Τρίτη σε ένα από τα πλοία όπου συγκεντρώνεται το πετρέλαιο.

Μέχρι τις 8 Ιουνίου το σύστημα αντλούσε ημερησίως τουλάχιστον 15 χιλιάδες βαρέλια, αλλά από την Τρίτη που ξέσπασε η πυρκαγιά σταμάτησε προσωρινά η λειτουργία του. Μέχρι στιγμής έχουν αντληθεί 160.400 βαρέλια αργού πετρελαίου αφότου εγκαταστάθηκε το νέο σύστημα στις 3 Ιουνίου.

Κάμερον: «Η BP χρειάζεται εγγυήσεις»

«Η ΒΡ έχει ανάγκη από εγγυήσεις όσον αφορά τους επιχειρηματικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη ζημιά που υπέστη ο πετρελαιαγωγός της στον Κόλπο του Μεξικού» δήλωσε την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Ντέιβιντ Κάμερον τη στιγμή που η διεύθυνση της εταιρείας γινόταν δεκτή στο Λευκό Οίκο.

«Παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικό το ότι η εταιρεία αποδέχθηκε να πληρώσει όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού, έχει ανάγκη από εγγυήσεις» επισήμανε ο Κάμερον.

Συγκεκριμένα η British Petroleum χρειάζεται εγγυήσεις ότι δεν θα κατατεθούν εναντίον της αγωγές για τη μόλυνση που προκάλεσε.

Ο κ. Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η ΒΡ δεν θα αποφύγει τις ευθύνες της και είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την οικολογική καταστροφή, αλλά επιθυμεί να υπάρξουν εγγυήσεις όσον αφορά το ποιες ακριβώς είναι οι ευθύνες της.

«Το σημαντικό είναι ότι αυτό δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε πρόβλημα μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θέλει κάτι τέτοιο το ίδιο και εγώ» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ότι η ΒΡ θα παραμείνει μια σημαντική εταιρεία, ενώ η οικονομική της σταθερότητα αφορά τόσο τα δικά μας συμφέροντα, όσο και τα συμφέροντα της Αμερικής, και αυτό είναι κάτι που θα το λέω πάντα, σαφώς» κατέληξε ο κ. Κάμερον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk