Νικολά ΣαρκοζίΕπιμένει στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στη Γαλλία

«Αποφασισμένος» να αυξήσει τα γαλλικά όρια συνταξιοδότησης δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την άριστη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. «Εξειδικεύστε τα μέτρα για το έλλειμμα» διαμηνύουν στο Παρίσι οι Βρυξέλλες.

<b>Νικολά Σαρκοζί</b>Επιμένει στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στη Γαλλία | tovima.gr

«Αποφασισμένος» να αυξήσει τα γαλλικά όρια συνταξιοδότησης δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την άριστη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Μιλώντας την Τρίτη σε συνέδριο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η πολιτική του θα κινηθεί στην κατεύθυνση επιμήκυνση του χρόνου εργασίας αντί της μείωσης των συντάξεων ή της αύξησης των φόρων, για να αντιμετωπιστεί η συνεχώς διογκούμενη «τρύπα» των ταμείων.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα ταμεία θα έχουν το «μείον» φέτος στα 10,7 δισ. ευρώ, από 8,2 δισ. ευρώ το 2009 και 5,6 δισ. ευρώ το 2008 όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τα γαλλικά συνδικάτα αντιδρούν σθεναρά στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, που βρίσκεται στα 60 χρόνια από το 1981, όταν ο Φρανσουά Μιτεράν το είχε χαμηλώσει από τα 65.

Παράλληλα το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού φτάνει το 8% επί του ΑΕΠ, ξεπερνώντας κατά πολύ (όπως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ πλέον) τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας. Το Παρίσι ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα περικοπές 45 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επίσης την Τρίτη από το Παρίσι να εξειδικεύσει τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα.

Η Κομισιόν χαρακτηρίζει «πάρα πολύ αισιόδοξες» τις γαλλικές εκτιμήσεις για οικονομική ανάπτυξη κατά τα έτη 2011-2013. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι περικοπές 45 δισ. ευρώ δεν αρκούν την στιγμή που το έλλειμμα αγγίζει τα 100 δισ.ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk